Uutuuskirja: Lenita Airisto tunnusti autossa rakastavansa Vesa-Matti Loiria ja työmatka sai uuden suunnan – ex-mies heivattiin kotoa puhelinsoitolla

rac

Julkaistu:

Loiri-kirja
Lenita Airistolla ja Vesa-Matti Loirilla oli 1970-luvulla suhde. Loiri-elämäkertakirjassa kerrotaan, kuinka se leimahti.
Tänään torstaina julkaistavassa Vesa-Matti Loirin elämäkerrassa Loiri kerrotaan laaja-alaisesti viihdetaiteilijan elämästä. Teoksessa Loiri paljastaa yksityiskohtia kauan vaietusta suhteestaan Lenita Airistoon.

Vuonna 1972 Lenita Airisto teki henkilöhaastatteluja Jaana-lehteen. Yksi juttusarjoista oli nimeltään Miehiä minun makuuni. Hän päätti haastatella siihen myös Vesa-Matti Loiria. Kaksikko tunsi toisensa entuudestaan keskusteluohjelma Jatkoajasta: Airisto oli haastatellut ja Loiri laulanut, esiintynyt sketseissä ja kaatuillut. Loiri oli 27-vuotias, Airisto 35, miestä huomattavasi vanhempi.

Airisto kuitenkin tiesi, että Loiri oli muutakin kuin hassuttelija. Jatkoaikaa tehdessä hänestä oli tuntunut, että kaikki muut tekijät yrittivät puuhastella vallankumousta – paitsi hän ja Loiri. Lenita piti Loirista.
  • Voit kuunnella yllä olevalta videolta, miten Jari Tervon kirjoittama Loiri-elämäkerta alkaa.

Juttu käsitteli pääasiassa rakkautta. Airisto kysyi Loirilta, rakastuiko tämä helposti. Tämä vastasi olevansa aina rakastunut.

Haastattelun jälkeen Airisto kysyi Loirilta, minne tämä oli menossa, voisiko Airisto heittää hänet sinne. Loiri kertoi olevansa matkalla vanhempiensa luokse Haagaan, maksamaan velkaa. Lenita otti Fiat Super Coupénsa ratista kiinni ja puristi sitä ja sanoi: ”Minä rakastan sinua.”

Hän halusi tarrata myös hetkestä kiinni. Muuten se katoaisi. Muuten ei koskaan näkisi, mihin se voi johtaa. Airisto ei etsinyt uutta aviomiestä. Hän haki seikkailuja.

Airisto oli vuosi sitten eronnut aviomiehestään Ingvar S. Melinistä. Samalla hän oli ostanut tämän ulos heidän yhteisestä asunnostaan, mutta Melin asui vielä ex-vaimonsa luona. Parhaillaan Airisto tapaili ruotsalaista yritysjohtajaa.

Airisto soitti aviomiehestä hyyryläiseksi muuttuneelle Melinille ja pyysi tätä pysymään pois ainakin tämän illan. Hänelle saapuisi yövieras. Yövieras jäi moneksi yöksi.


Eräs juorutoimittaja sai vihiä kahden suomalaisjulkkiksen suhteesta. Toimittaja soitti Airistolle, joka ryhtyi kiivaasti kiistämään huhuja.

Kun Loiri tajusi, mitä puhelu koskee, hän istuutui Airiston viereen ja ryhtyi suutelemaan tätä ja availemaan tämän nappeja. Airisto kiisti juorutoimittajalle moneen kertaan asian, nauraen ja hieman hengästyneenä.

Rakastajana Loiri sai Airistolta korkean arvosanan: ”Ei ole valittamista. Päinvastoin. Aivan fantastinen.”

Eräänä päivänä Loiri pakkasi tavaransa ja muutti takaisin Pengerkadulle. Suhde pysyi salassa. Loiri paljasti sen vasta 37 vuotta myöhemmin. Kaksikko on silti säilynyt ystävinä.

Airisto kertoi suhteesta IS:lle muutama vuosi sitten oman elämäkertansa julkaisun yhteydessä.

– Meillä oli Veskun kanssa uskomaton suhde, se oli täydellinen joka tasolla. Sellainen ei voi jäädä unohduksiin. Emme eronneet vihoissa vaan suhteemme on jatkunut ikuisena ystävyytenä, Lenita kertoi.

Syleilyissä tuntuu yhä valtava hellyys. Heidän rakkaudessaan henkinen johti fyysiseen, joka jatkui taas henkisenä. Airiston mielestä heidän rakkautensa kestää. Sitä kuvaa Loirin ehdotus: tavataanhan taas seuraavissa elämissä.

Kursivoidut kohdat ovat otteita Loiri-kirjasta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt