Karita Mattila lahjoitti esiintymisasunsa 20 vuoden ajalta – piskuinen yhdistys Paraisilla yllättyi totaalisesti: ”Ei voi rahalla edes mitata” - Viihde - Ilta-Sanomat

Karita Mattila lahjoitti esiintymisasunsa 20 vuoden ajalta – piskuinen yhdistys Paraisilla yllättyi totaalisesti: ”Ei voi rahalla edes mitata”

Paraisilla toimiva Saaristo-ooppera koki maanantaina iloisen yllätyksen. Karita Mattila lahjoitti piskuiselle oopperayhdistykselle esiintymisasunsa.

10.9.2019 22:33

Sopraano Karita Mattila on lahjoittanut 1980–2000 -lukujen esiintymisasunsa Paraisilla toimivalle Saaristo-oopperalle. Asuja on kaikkiaan kuutisenkymmentä.

Saaristo-oopperan taiteellinen johtaja Päivi Nisula on lahjoituksesta yllättynyt, mutta erittäin iloinen.

– Karita soitti ja kysyi asiaa. Vastasin, että ilman muuta. Olemme oikein onnellisia. Onhan lahjoitus ihan huikea juttu ja käsittämättömän hieno ele, Nisula iloitsee.

– Lahjoitus on taloudellisesti merkittävä ja symbolisesti vielä hienompi. Se tukee tällaista pientä vapaan kentän toimijaa, jonka elämä ei aina ole kovin auvoista.

Asut ovat designpukuja, joiden kankaat ovat silkkiä, raakasilkkiä ja samettia. Pukujen arvon kohdalla ei Nisulan mukaan puhuta aivan pienestä rahasummasta. Tarkkaa euromäärää on tämän kaltaisille asuille vaikea määritellä.

Mattila lahjoitti 1980–2000 -lukujen esiintymisasunsa Paraisilla toimivalle Saaristo-oopperalle.

Lisänä on asujen kulttuurihistoriallinen arvo.

– Mitä kaikkia tarinoita pukuihin liittyy, niitä ei voi rahalla edes mitata.

Mattilan puvuille olisi varmasti ottajia, mutta vaaka kallistui pienen oopperayhdistyksen eduksi.

– Idea lahjoituksesta on Karitan ex-puolison Tapio Kuneisen. Hän on saaristoihminen ja seurannut pitkään meidän toimintaamme, Nisula kertoo.

Saaristo-oopperassa ei vielä ole ehditty miettiä tuleeko osa puvuista jossain vaiheessa näytteille. Osa joka tapauksessa jatkaa elämää uudessa muodossa Mattilan toiveiden mukaisesti.

Mattila Savonlinnan oopperajuhlilla 2012.

Lahjoituksen taustalla on paitsi pienen toimijan tukeminen myös ajatus kierrättämisestä.

– Puvuista muokataan uusia asuja meidän tuleviin tuotantoihin. Karita nimenomaan halusi, että ne tulevat käyttöön teatterin lavalla uudessa muodossa. Ajatus on, anna hyvän kiertää.

– Toki mukana on luomuksia, joihin ei uskalla koskea, koska ne ovat niin hienoja.

Parainen on saaristokaupunki Turun kupeessa. Myös Mattilalla on tiiviit kontaktit samalle seudulle. Hän eli nuoruutensa Perniössä ja Mattilalla on asunto Turussa.

Lahjoituksesta sovittiin tämän viikon maanantaina, joten puvut ovat edelleen Mattilalla. Syksyn kuluessa ne siirretään Saaristo-oopperan omaan varastoon. Lahjoitus juhlistaa sopivasti vuonna 2010 perustetun Saaristo-oopperan kymmenvuotista toimintaa.

– Haaveena on pitää ensi keväänä kymmenvuotisjuhlakonsertti. Voisin kuvitella, että siinä yhteydessä olisi esillä Karita esiintymisasuja, Nisula pohtii.

Mattila ja Kuneinen Linnan juhlissa 2010.

Kansainvälisenä oopperatähtenä uraa luonut Mattila ja hänen ex-miehensä Tapio Kuneinen ehtivät olla yhdessä 30 vuoden ajan. Liitto päättyi eroon helmikuussa 2019.

Jo 29-vuotiaana Metropolitanissa (1990) laulanut Karita Mattila on kautta aikojen maamme valovoimaisin ja menestynein oopperatähtemme. Kun hän parikymppisenä vuonna 1983 voitti BBC:n Singer of the World -kisan Cardiffissa, hänen elämänsä muuttui. Tuosta voitosta alkoi Karita Mattilan maailmanvalloitus. Hän on ollut haluttu oopperalaulaja maailman eri lavoilla ja on sitä edelleen vieraillen alati eri maiden oopperataloissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?