Sukella ASMR-maailmaan ISTV:n videolla – Slim Whispers kuiskaa sinut nirvanaan

rac

Julkaistu:

21-vuotias helsinkiläinen Janita, tubettaja-nimeltään Slim Whispers on tehnyt ASMR-videoita kolmen vuoden ajan. Hänellä on Youtube-kanavallaan lähes 200 000 seuraajaa ja kanavan videot ovat keränneet jo miljoonia katselukertoja.
Kuiskailua, supinaa, kahinaa, kolinaa, raaputusta, huminaa, surinaa, naksuttelua, maiskuttelua.

Janita nojaa lähemmäs mikrofonia ja nostaa pöydältä hiusharjan ja naputtelee sen vartta kevyesti. Samalla hän kuiskaa jotakin niin hiljaa, että vaikka seisoisi aivan vieressä, voi tuskin kuulla pihaustakaan.

Mutta se ei haittaa, sillä ääniä ei olekaan tarkoitettu huoneessa olevan kuultavaksi.

Janita kuvaa videota katsojille ruudun puolella ja puhuu suoraan heille mikrofonin ja kameran välityksellä.
  • Haastoimme omalle katsojakunnalleen tutummalla Slim Whispers-nimellä tunnetun helsinkiläisen Janitan tekemään meille rentouttavan ASMR-videon, jonka löydät jutun lopusta.
Kihelmöintiä pienestä pitäen

Kyseessä on ASMR, joka juontuu englanninkielisistä sanoista autonomous sensory meridian response eli vapaasti suomennettuna autonomiset rauhoittavat aistielämykset.

Käytännössä ASMR tarkoittaa hyvänolon tuntemuksia, jotka laukeavat kun henkilö kuulee tietyn äänen. Tuntemusta voi vahvistaa käyttämällä videon katselussa kuulokkeita, jolloin kokemuksesta tulee intensiivisempi.

Videoiden tavoitteena on saada katsoja rentoutumaan ja parhaassa tapauksessa kokemaan tinglejä eli "kihelmöintiä".

Vaikka kihelmöinti-ilmiöstä ei ole juurikaan tieteellistä näyttöä, on ASMR-buumi lyönyt läpi maailmalla hurrikaanin tavoin, eikä se näytä hiipumisen merkkejä.

Päinvastoin esimerkiksi ruoka-aiheisiin ASMR-videoihin keskittyneen SAS-ASMR-käyttäjän vuonna 2016 perustetulla Youtube-kanavalla videoita on katsottu huikeat 1 630 442 258 kertaa. Päivää aiemmin lisätty video on kerännyt jo yli 233 000 katselukertaa.


Janita on kokenut näitä tuntemuksia lapsuuden leikeistä saakka, mutta tuolloin hän ei vielä tiennyt mistä oli kyse.

– Yhtäkkiä huomasi keskittyvänsä leikkikaverin tekemisiin ja päässä tuntui jännää kihelmöintiä mikä toi rentoutumisen tunteen, Janita kuvaa.

Tuntemus säilyi mielessä ja tuli uudestaan esiin kolme vuotta sitten, kun Janita tutustui pelivideoistaan tunnetun suositun tubettajan PewDiePie:n videoon, jossa tämä vitsaili ASMR-videoiden kustannuksella.

Intensiivisen ASMR-videoiden maratonkatselukauden jälkeen Janita sai kipinän myös omien videoiden tekoon.


ASMR-videoissa vain taivas on rajana

Hyppy ASMR-videoiden maailmaan kävi vaivattomasti, sillä Janita oli pitänyt videoblogia eli vlogia yläasteikäisestä.

Vuonna 2014 häntä kysyttiin mukaan esiintymään Youtube-starojen vuosittaiseen tapahtumaan Tubeconiin, mutta ujo tyttö epäröi tavata katsojiaan suoraan kasvokkain.

– Olen introvertti, enkä oikein osaa puhua ihmisten edessä. Videoiden tekeminen toimii minulle ikään kuin pienenä näyttämönä, jossa pääsen toteuttamaan itseäni.

Suurin osa Slim Whispersin videoista on englanninkielisiä ja pisimmät niistä kestävät yli tunnin.


Videoissa suosittuja ovat roolileikit, joissa Janita esittää esimerkiksi kampaajaa tai kirjastonhoitajaa. Monet toivovat myös jotain tiettyä ääntä, kuten maiskuttelua, hiusten harjaamista tai tarinankerrontaa kuiskaten.

Janita ei käsikirjoita videoita etukäteen, vaan antaa tunteen viedä. Hän uskoo, että arvaamattomuuden vuoksi osa katsojista pitää häntä vähän hulluna, mutta samasta syystä se tekee hänestä toisten suosikin.

– Mä olen vähän outo ja päästän itseni valloilleni siinä kameran edessä, mutta mielestäni ASMR:ään kuuluu se, että kaikessa mitä sanon ei tarvitse olla järkeä.Janita pohtii paljon sitä millaisena ihmisenä hän haluaa olla esillä sosiaalisessa mediassa. Hän toivoo voivansa toimia esimerkillisesti ja edistää videoillaan tulevaisuudessa esimerkiksi kehopositiivisuutta ja veganismia.

Osa katsojista kuitenkin karsastaa liian tiukkoja suunnanmuutoksia, mikä näkyy kommenttikentässä.

Kohti paineettomampaa harrastustoimintaa

Viimeisimmällä pari kuukautta sitten ladatulla Slim Whispers-videolla on 948 kommenttia ja 156 000 katselukertaa.

Aiemmin Janita pyrki julkaisemaan videoita aktiivisemmin, mutta tällä hetkellä hän haluaa pitää ASMR-videot vain harrastuksena.

Entä olisiko videoiden tehtailusta ammatiksi tulevaisuudessa? Omaa yritystään pyörittävä suosittu Youtube-tähti Sita Salminen kertoi taannoin avoimesti tulotasostaan. Yksi Salmisen Youtube-kanavista keskittyy juuri ASMR-videoihin.

–  Silloin videoita pitäisi tehdä paljon enemmän ja organisoidummin. Se olisi iso harppaus, että lähtisin työstämään tätä duunina, Janita pohtii.


Videoillaan hän on puhunut vakavammista aiheista kuten yksinäisyyden tunteista, ahdistuksesta ja syömishäiriömäisestä käyttäytymisestä.

– Olen kertonut aika avoimesti omista ongelmistani ja yritän antaa sitä kautta vertaistukea myös muille.

Osa kommentoijista pyrkii Janitan mukaan selkeästi vain trollaamaan ja ärsyttämään, mutta Janita on saanut videoistaan myös paljon positiivista palautetta nuorilta ympäri maailmaa.

Arjessa Janita työskentelee henkilökohtaisena avustajana ja hän on koulutukseltaan lähihoitaja.

Entö onko hoitotyössä ja ASMR-harrastuksessa yhteneväisyyksiä?

– Sellainen rauhoitteleva puhuminen, että koskee olkapäähän, katsoo silmiin ja antaa sillä tavalla huomiota. Se on periaatteessa sitä arkipäivän ASMR:ää.
  • Haasta kuuloaistisi ja kokeile onnistuuko Slim Whispers laukaisemaan sinussa aivo-orgasmin! Ota rento asento, rauhoitu ja laita kuulokkeet korvillesi. Katso sen jälkeen Slim Whispersin kesäinen ASMR-video alta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt