Kari Tapio sammui kylpyammeeseen, kun Pia-puolison synnytys käynnistyi – iskelmätähden elämästä kertova elokuva paljastaa synkät tapahtumat

Julkaistu:

uutuuselokuva
Elokuva Kari Tapion traagisesta tarinasta perustuu tositapahtumiin kaikkine ylä- ja alamäkineen.
Iskelmätähti Kari Tapiosta kertova elokuva Olen suomalainen nähdään elokuvissa ensi viikolla. Vuonna 2010 sydänkohtaukseen menehtyneen Kari Jalkasen filmatisoitu tarina perustuu tositapahtumiin kaikkine ylä- ja alamäkineen.

Elokuva sai alkunsa jo viisi vuotta sitten, kun Tapion poika ja manageri Joona Jalkanen alkoi ideoida elokuvaa äitinsä Pia Viheriävaaran kanssa.

– Se oli äidinkin toive, että tehdään isän muistoa kunnioittava elokuva, Joona kertoo.

Elokuvan pääroolissa nähdään Matti Ristinen. Laulajan pitkäaikaista puolisoa, vuonna 2015 kuollutta Piaa näyttelee elokuvassa Tiina Lymi.


Joona Jalkanen käynnisti elokuvan suunnittelutyön ottamalla yhteyttä Jukka Helleen ja Markus Seliniin, elokuvan tuottajiin. Vastauksen viestiin hän sai viidessä minuutissa: tuottajakaksikko halusi tavata välittömästi ja keskustella lisää Joonan ideasta.

Jalkasen muut veljet, Jani ja Jiri antoivat Joonalle täyden tuen viedä elokuvaa eteenpäin. Joona toimitti runsaasti henkilökohtaisia materiaaleja elokuvan käsikirjoittajalle.

– Rakkauskirjeitä, faniposteja, kotivideoita ja valokuvia. Pakettiautollinen täynnä tavaraa, Joona kertoo.

Vanhempien tarinan kertominen on vaatinut sukeltamisen syvälle muistoihin.

– Se on ollut rikasta ja hedelmällistä, että meidän tarinoista on ammennettu elokuvan tekemiseen aineksia.


Jotkut rajut kohtaukset laulajan menneisyydestä voivat saada katsojan epäilemään, pitääkö tapahtumat paikkansa. Esimerkiksi kun Pia alkoi keskellä yötä synnyttämään parin esikoista, kylpyammeeseen sammunut Tapio ei kyennyt ajamaan vaimoaan sairaalaan. Kun Tapio jäi keikan jälkeen viihteelle, viina nieli perheen omaisuuden.

– Mitään keksittyä juttua tässä ei ole. Faktoja on vain pantu ristiin, eli aikajanaa on muokattu. Muuten kaikki on totta, Joona toteaa.

Karilla ja Pialla oli yli 40 vuotta kestänyt rakkaustarina, joka kesti Tapion kuolemaan saakka. Matkalla sattuneet hairahdukset ovat myös käsiteltynä elokuvassa. Kari ja Pia riitelivät rajusti, kun Pia sai käsiinsä toiselta naiselta saadun kirjeen.

– Pia oli isälle tärkeintä hänen elämässään. Ilman äidin panosta isän ura ei olisi ollut sellainen kuin on, Joona toteaa.


Nyt kun monen vuoden elokuvaurakka on saatu päätökseen, Joona on täysin tyytyväinen lopputulokseen.

– Olen tosi tyytyväinen lopputulokseen ja siihen, että saimme tämän kasaan. Materiaalia oli niin paljon, että oli ihme saada puserrettua kaikki 1 tuntiin ja 50 minuuttiin.

– Tämä on yksi näkemys ja kulma Karin elämään. Isän ura ja tarina sopii monenlaiseen muottiin.