Jää hyvästi, Jukka Virtanen - Viihde - Ilta-Sanomat

Jää hyvästi, Jukka Virtanen

Armoitettu tarinankertoja ja suomalaisen viihteen legenda joutui viimein antamaan vaikealle sairaudelle periksi. Virtanen kuoli sunnuntaina 86 vuoden iässä.

1.9.2019 10:49

Jos laittaa silmät kiinni, voi korvissaan kuulla yhä narisevan äänen, joka etsii välillä sanoja, mutta heijastaa aina hymyä. Jukka Virtanen, 86, on kuollut.

Virtanen menehtyi syöpään, joka oli lähtenyt uudelleen leviämään jätettyään Virtasen vuosien ajaksi rauhaan. Eturauhassyöpä diagnosoitiin ensimmäisen kerran vuonna 2001. Seitsemän vuotta myöhemmin Virtasella epäiltiin paksusuolen syöpää, mutta pelko osoittautui vielä tuolloin turhaksi.

Kesällä 2015 Virtanen paljasti julkisuudessa syövän levinneen, mutta vakuutti, ettei suostu vielä kuolemaan. Ei, vaikka elinaikaa oli keväällä annettu vain elokuulle asti.

– Olin sopinut kavereiden kanssa, että menen pelaamaan heidän kanssaan biljardia. Menin sinne lääkärissä käytyäni ja sanoin, että ”mä kuolen elokuussa syöpään”. Kaverit meni niin sekaisin, että mä voitin ne! Virtanen kertoi ja naurahti tyytyväisenä.

Hyvä tarina sekin oli, ja niitä Virtanen kertoi mielellään.

Jukka Virtanen kuoli sunnuntaina pitkällisen sairauden uuvuttamana.­

Tuo haastattelu tehtiin aurinkoisena päivänä vuoden 2015 maaliskuun lopulla. Virtanen kertoi lopettavansa Ilta-Sanomat Tv-lehden kolumnistina, mutta ei halunnut vielä julkistaa sairauttaan.

– En mä pelkää. Mulla on ollut ihana elämä! Virtanen huudahti, kun puhuimme kuolemasta.

Miksipä pelätä, kun aikaa oli vielä jäljellä.

Alla olevalta videolta voit katsoa ja kuunnella Jukka Virtasen ajatuksia urastaan. Haastattelu on tehty heinäkuussa 2015.

61 vuoden uran jälkeen kirjoittaminen sai kuitenkin jäädä.

Kirjailija oli se titteli, jota Virtanen toivoi itsestään käytettävän. Hän ei pitänyt sanasta viihteen monitoimimies, vaikka se hän monien silmissä oli. Hän kirjoitti, ohjasi, näytteli. Runoili ja käänsi laulujen sanoja, lauloikin.

Perheellisen on pakko yrittää, mutta ehkä toinen syy Virtasen monipuolisuuteen oli bipolaarinen mielialahäiriö. Sairaus saattaa viedä välillä masennukseen, mutta myös maaniseen luomisvaiheeseen. Lääkkeitä hän ei halunnut syödä, sillä hän ei pitänyt niiden sivuvaikutuksista.

Yhtenä lääkkeenä sairauteen toimi pitkään alkoholi. Virtanen raitistui 19 vuotta sitten, lääkärin ehdotuksesta.

Vaimo Liisa Virtanen kesti Jukan rinnalla niin ylä- kuin alamäet.­

Jos Virtasen elämästä pitäisi listata kolme rakkautta, ehkä se menisi näin: Liisa, laukka ja jalkapallo.

Virtanen tapasi tulevan vaimonsa Liisan opiskeluaikoinaan Helsingin yliopistossa. Perhe kasvoi pian kahdella lapsella, ensin Riikalla ja sitten Villellä. Virtanen tarinoi mielellään paitsi urastaan, myös lapsistaan, heidän puolisoistaan ja lapsenlapsistaan. Synnyinpaikka Jämsänkoski ja sen ihmiset olivat myös hänelle loppuun asti tärkeitä.

Virtanen rakasti raveja ja nähtiin usein totoluukulla. Toton lisäksi Virtanen pelasi jalkapalloa. Urheilu- ja raittiusseura Zoomin perustajajäsen nähtiin viheriöllä vielä kesällä 2014, kun hän pelasi Villen ja tämän poikien kanssa Suonenjoen Mansikkakarnevaaleilla Kari Tapion poikien joukkuetta vastaan.

– Hävittiin, murahti Virtanen loppukesästä 2015, kun kertoi kuulumisiaan.

Kolmen rakkauden lisäksi oli vielä yksi intohimo: ooppera. Siellä Virtanen kävi vanhoilla päivillään usein Mariskan, toisen armoitetun sanoittajan kanssa.

Virtasen ei koskaan kuultu valittavan, mistään.

Valittaminen jää nyt meille, jotka jäimme jälkeen. Mistään ei enää löydy yhtä monipuolista kynämiestä, viihteen ehtymätöntä sampoa, joka oli paitsi tehnyt paljon, myös tunsi kaikki, jotka olivat jotain viihteen saralla tehneet.

Jukka Virtasen myötä hyvästelemme paitsi suurisydämisen miehen, myös korvaamattoman kappaleen suomalaista viihdehistoriaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?