Mari, 27, kärsi vuosia vakavasta paniikkihäiriöstä: sulkeutui pahimmillaan viikoksi neljän seinän sisälle – kisaa nyt Miss Helsinki -finaalissa

Julkaistu:

Mari Pylkkänen raivasi tiensä Miss Helsinki -finaaliin menneisyydessä vaivanneesta paniikkihäiriöstä huolimatta.
Miss Helsinki -finaalin ovet aukenivat tänään perjantaina kymmenelle onnekkaalle kaunottarelle. Yksi heistä oli 27-vuotias Mari Pylkkänen.

Liikutuksesta kyynelehtinyt Pylkkänen on onnensa kukkuloilla päästessään tavoittelemaan kirkkainta Miss Helsinki kruunua.

– Rakastan olla ihmisten edessä ja esikuvana. Tämä tuntuu nyt niin oikealta, Pylkkänen iloitsi.


Tie tähän pisteeseen ei ole ollut helppo. Vaikka vaaleanpunaisissa hiuksissaan viihtyvä Pylkkänen uhkuukin nyt itsevarmuutta, kärsi hän pitkään vakavasta paniikkihäiriöstä.

Paniikkihäiriö juontaa juurensa lapsuuteen ja aina päiväkotiin asti, jossa hoitaja eristi Pylkkäsen jatkuvasti muista lapsista.

– Päiväkodin hoitaja eristi minua erilliseen huoneeseen. Kun muut nukkui päiväunia, minä luin kirjaa eteisessä ikkunan alla, eikä valoja ei saanut laittaa päälle. En osannut käsitellä asiaa, koska olin niin pieni, ja säikähdin omia reaktioitani.

– Lopulta tilanne alkoi purkautua niin, että aloin kävellä unissani ja käytökseni muuttui. Ajattelin vain, että olin itse tehnyt jotain väärin.


Myöhemmällä iällä paniikkihäiriö vaikeutti Pylkkäsen elämää niin, ettei hän voinut lähteä ulos. Lopulta Pylkkäsen tilanne oli niin vaikea, että hän vietti jopa viikon putkeen neljän seinän sisällä kyynelehtien.

– Paniikkihäiriö yhdistyi usein yksinäisyyden tunteeseen. Aina kun koin jääväni yksin, sain paniikkikohtauksen.

Puhuminen, vertaistuki ja itsevarmuuden kasvaminen ovat olleet avaintekijöitä tasapainon löytämiseen.

– Asian käsitteleminen vei kauan aikaa. En puhunut siitä ikinä kenellekään. Vasta viime aikoina olen puhunut tästä ääneen.


Paniikkikohtauksista ei ole tarvinnut kärsiä enää vuosiin. Nyt Pylkkänen kykenee seisomaan ison yleisön edessä täysin rauhallisena, eivätkä tunteet ota hänestä valtaa.

– Ei ole onneksi vielä löytynyt sellaista asiaa, mikä saisi paniikkihäiriön puhkeamaan uudestaan.

Siksi Pylkkänen haluaa missikruunua tavoitellessaan tarjota kaikille samasta tilanteesta kärsiville esimerkin siitä, että epätoivoisenkin tilanteen voi kääntää voitoksi.

– Siitä vapautuu paljon energiaa, kun käy näin isoja asioita läpi. Siksi olen tässä kisassakin nyt mukana. Olen ollut ennen todella arka ja varovainen. Nyt olen oppinut, että pystyn vaikka mihin.
Yksi henkireikä Pylkkäselle oli hänen tanssiryhmänsä Sin Sisters, jossa hän tanssi neljän vuoden ajan.

– Esiinnyin ryhmän kanssa erilaisissa yökerhoissa ja tilaisuuksissa. Meillä oli oma show. Olen testaillut monia erilaisia tyylejä, mutta tanssiryhmämme esitykset olivat pitkälti fiilispohjaisia improvisaatioesityksiä.

– Esityksissä yhdistyi tosi moni tanssityyli. Olen muun muassa kävellyt puujaloilla pari tuntia putkeen, eli ihan laidasta laitaan pääsi tekemään monenlaista.
Nyt tanssiharrastus on kuitenkin jäänyt taka-alalle, sillä missiunelmaansa toteuttavalla Pylkkäsellä on kalenteri täynnä.

– Pitää priorisoida asiat, kaikkea ei pysty tekemään. Tanssi jäi, koska minulla oli niin monta rautaa tulessa. En varmaan olisi tässä, jos olisin niin monessa edelleen mukana.

Ryhmän tyylistä löytyy rohkeita burleskivaikutteita, joten Miss Helsingin talent-osuudessakin päästään todennäköisesti nauttimaan Pylkkäsen tanssitaidoista.

– Lavalla oleminen on ihanaa. Ihmisistä saa niin paljon energiaa, ja samalla lailla pääsen olemaan vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa tässä missihommassakin.
Myös käärmeet ovat Pylkkäselle rakas harrastus. Parhaimmillaan naisen kodista löytyi viisi käärmettä: kaksi sateenkaariboaa, Kaksi kuningaspytonia ja yksi viljakäärme. Nyt jäljellä on enää kaksi käärmettä, jotka ovat ystävän luona hyvässä hoidossa.

– Olen jo pienenä kerännyt luonnosta kaikki sisiliskot ja matelijat, eli tämä taitaa olla ihan verissä. Käärmeissä on jotain tosi kiinnostavaa, ne on todella siistejä otuksia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt