Legendaariset laulajaveljekset Matti ja Teppo suunnittelevat jättävänsä keikkalavat syksyn jälkeen: ”Mä olisin jo 20 vuotta halunnut himmata, mutta Masa...”

Matti ja Teppo ovat keikkailleet 50 vuotta ja myyneet 1,5 miljoonaa levyä. Nyt alkaa ”himmailu”, mutta sitä ennen puhutaan musiikkibisneksestä, Ed Sheeranista ja vähän huumoristakin.

1.9.2019 12:44

Aurajoen rannassa käy leppoinen kesätuuli.

Turun tuomiokirkon kello ilmoittaa tasatunnista, ravintolalaivojen rivit seisovat rannassa.

Iskelmän superpari, tänä vuonna 50-vuotistaiteilijajuhlaa viettävät Matti ja Teppo Ruohonen kävelevät Kaskenmäestä kohti Aboa Vetus Ars Nova -museota.

Teppo ja Matti ovat syntyperäisiä turkulaisia. Aurajoen ranta on tuttu, mutta funikulaarissa he olivat tiistaina ensi kertaa.

Matti, 70, ja Teppo, 71, edustavat koko Suomelle Turkua ja turkulaisia, mutta heillä on toki muitakin ansioita.

Keikkoja on ollut noin 5 000, ajettuja kilometrejä miljoonia.

Levyjä on myyty 1,5 miljoonaa kappaletta. Kultalevyjä näistä on 34. Samassa suuruusluokassa on vain Eppu Normaali – Turun kilpailijakaupungista Tampereelta.

– Ei meitä ole juuri noteerattu täällä kaupungin puolesta, kun ei olla jääkiekkoilijoita, Matti vitsailee.

Teppo jatkaa veljellisesti virnuillen, että Matille voisi laittaa patsaan.

– Että pulut vetäisivät siihen ihan kunnolla, hän nauraa.

Letkeä vinoilu paljastaa, että veljekset eivät suinkaan ole kyllästyneet toisiinsa, vaikka yhdessä on oltu tiiviisti jo 70 vuotta.

  • Katso ylhäältä olevalta videolta, miten Matti ja Teppo kehuvat toisiaan. Kumpi on ”tarpeeksi komea” ja kumpi harkitsevampi?

Keskinäisellä herjanheitolla viihdytetään väkeä keikoillakin, turkulaisella itseironialla, ja lavakomiikasta ovat poikineet vuosikausia maata kiertäneet Matti ja Teppo -vitsit. Jos joku ei levymyynnin ja keikkasuosion perusteella vielä vakuuttuisi, että Ruohosen veljekset ovat ilmiö, instituutio ja siivu suomalaisuuden sielua, todistaa sen asema vitsirintamalla. Keillä muilla on tällainen kokoelma nimikkokaskuja?

Huumori on ollut veljesten mukaan ”taivaan lahja”. Se on mahdollistanut legendan statuksen.

Kun huumoriyhtye Sleepy Sleepers julkaisi vuonna 1987 Sleepy Sleepers sings Matti ja Teppo -albumin, sen suosio kisasi samana vuonna julkaistun iskelmäkaksikon Kaiken takana on nainen -levyn kanssa.

Vuosi sitten JVG teki Matti ja Teppo -biisin kunnianosoituksena veljesten uralle.

Seuraa yllättävä vakavoituminen.

– En korostaisi tätä vitsihommaa niin paljon. Olemme tehneet kuitenkin kovaa työtä, ja ihmiset ottavat ammattimme vakavasti, Matti sanoo.

– Lähdemme keikoille aina siitä ajatuksesta, että illan tarkoitus on murheen karkotus, Teppo jatkaa heti.

Kissankultaa oli hitti 1970.

Syksyllä alkavan 50-vuotiskonserttisarjan jälkeen Matti ja Teppo aikovat ”himmailla”, siis pyrkivät lopettamaan.

 Mä olisin jo 20 vuotta halunnut himmata, mutta Masa on sisällä musiikkibisneksessä sydänjuuriaan myöten. Olen siinä ihanasti roikkunut mukana.

Mutta ensin vedetään 15 kaupungin kiertue, kolme jäähalliakin. Viimeisenä on konsertti Hartwall-areenalla.

– Mä olisin jo 20 vuotta halunnut himmata, mutta Masa on sisällä musiikkibisneksessä sydänjuuriaan myöten. Olen siinä ihanasti roikkunut mukana, Teppo kertoo.

Matti ja Teppo ovat aina saaneet kehuja lavaenergiastaan. Tässä he ovat Parkanossa 2008. Lokakuussa starttaa 15 kaupungin konserttikiertue – viimeiseksi mainittu.

Teppo syntyi turkulaiseen Ruohosen työläisperheeseen 1948. Matti syntyi vuotta myöhemmin 1949.

Veljekset korostavat mielellään työläisjuuriaan. Heidän mukaansa menestyksen salaisuus on nälkä kovaan työntekoon. Matti ja Teppo kertovat, kuinka loivat itse kaiken tyhjästä ja pyörittivät artistin työn ohessa levy-yhtiötä. Haastattelupäivää seuraavana päivänä mennään studioon tekemään uutta levyä.

– Työväentaustamme on tehnyt meistä lisäksi varmasti helposti lähestyttäviä, ihmisystävällisiä. Siksi meistä on ehkä aina tykätty, Matti sanoo.

Matti ja Teppo olivat liikunnallisia poikia, ja he pelasivat jalkapalloa TPS:n b-junioreissa.

Musiikki oli myös veljeksille nuoruudesta asti merkittävä harrastus. Äiti laittoi veljekset ”pikkunappulasta asti” esiintymään, kun kylään tuli vieraita.

Matin ja Tepon lisäksi esiintyjien joukossa oli isoveli Seppo, josta tuli myöhemmin oopperalaulaja. Trio kiersi esiintymässä eri tilaisuuksissa.

 Pitää katsoa, mitä mieltä Teppo on uusista biiseistä. Innostuuko se?

Ensin Ruohoset opiskelivat pianon ja viulun soittoa Turun musiikkiopistossa. Mutta eräs joululahja muutti kaiken.

– Kun Matti sai kitaran joululahjaksi, alettiinkin tekemään omia biisejä, Teppo muistelee.

Vuonna 1969 ilmestyi duon ensilevytys Jos olet onnellinen. Samalla veljekset aloittivat keikkailun tanssilavoilla.

Kappaleet syntyivät alusta asti niin, että Matti sävelsi ja Teppo oli vastuussa sanoituksista. Vaikka Matti on vieläkin kaksikosta enemmän vetovastuussa, Teppo on hänen ensimmäinen yleisönsä. Veljekset suodattavat ideoitaan toistensa kautta.

– Pitää katsoa, mitä mieltä Teppo on uusista biiseistä. Innostuuko se?

Tuomiokirkon maisemissa 1994.

Matin ja Tepon levy-yhtiön toimisto sijaitsee Kaskenmäessä, mutta suuremmin heitä ei Aurajoen rannalla näe. Yksi syy siihen on kesäkeikkailu. Talvisin kumpikin suunnistaa etelän aurinkoon.

Veljekset näkevät toisiaan enimmäkseen töiden merkeissä. Toimistollekin tullaan usein eri aikaan, sillä Teppo on Mattia aamuvirkumpi. Matti heräilee ilman heräämispakkoa vasta puolenpäivän aikaan.

Keikat painottuvat kesäisin viikonloppuihin ja sen jälkeen muusikot palautuvat uutta viikonloppua odottaessa. Kolmen päivän rundilla saattaa kertyä 2 000 ajokilometriä, sillä Turusta lähtiessä on kaikkialle pitkä matka.

– Käymme kotikaupungissa lähinnä kaupassa ja ostamme eineksiä, siinä kaikki, Matti sanoo.

Tällä kertaa mennään kakkukahveille jokivarteen. Terassipöytään katetaan Limoncello-kakkupalat ja cappuccino-kahvit.

– Pitää kävellä reippaasti ainakin tunti, että tämän saa sulamaan, Teppo sanoo ja taittaa kakkupalaa lusikalla.

Kahvilla Aurajoen rannalla.

Veljekset uskovat, että syy pitkään uraan ja jaksamiseen ovat terveelliset elämäntavat. He kävelevät pitkiä lenkkejä, syövät terveellisesti, eivät tupakoi ja alkoholinkäyttökin on jäänyt ”ihan minimiin”.

Paitsi tämä makea on kuulemma paha vastus.

– Sitä ei olla enää tehty, mutta aikoinaan saatettiin kiertää 50 kilometriä, että saatiin juuri ne munkit, mitkä olivat keikkapaikkakunnan parhaat, Matti kertoo.

Tosi-tv-ohjelmissa veljesduoa ei ole juuri nähty. He kertovat, että soittelua kyllä tulee, mutta ei ole tarvetta mennä. Keikoilla käy riittävästi yleisöä.

– Tietävät, ettemme tule ohjelmiin, niin ovat lopettaneet soittelun, Matti virnuilee.

Viisikymmentä vuotta on vierähtänyt Matin ja Tepon mielestä nopeasti. Musiikkibisnes on heidän mukaansa muuttunut huomattavasti. Tanssilavat ovat harvemmassa ja artisteilla on vähemmän esiintymismahdollisuuksia.

– Tanssilava oli mukava viihteen muoto, koska silloin oli televisiossakin vain kaksi kanavaa, Teppo miettii.

Levy-yhtiöt eivät enää pyri rakentamaan bändejä ja artisteja, jotka kestäisivät aikaa, Matti sanoo. Etsitään piikkejä, lyhyempiä menestyksiä.

On siis hyvin mahdollista, että tulevaisuudessa artistin urat ovat entistä harvemmin yhtä pitkiä kuin Matilla ja Tepolla.

Mutta olisiko nykyartisteissa potentiaalia? Kenties, veljekset pohtivat.

Matti ja Teppo arvostavat artisteja, jotka tekevät kaiken paljolti itse. Muutama nimi nousee heti mieleen.

– Ed Sheeran on hyvä esimerkki uudentyyppisestä artistista, joka pystyy tekemään yksin kaiken. Hänellä on erittäin hyviä biisejä. Sheeran on niin kuin taikuri lavalla, Matti hehkuttaa. Kumpikin veljistä on seurannut Sheerania silmä kovana.

  • Alla olevasta videossa Matti ja Teppo koeajavat Turun Kakolanmäen Funikulaarin.

 

Mutta on kotimaisissakin tekijöissä ainesta, Teppo sanoo.

– Me molemmat arvostamme todella paljon Juha Tapiota.

– Se tekee kyllä tosi hienostuneita ja koskettavia lauluja. Ne ovat pieniä taideteoksia kaikki, Matti jatkaa.

– Hän voisi jatkaa ihan miten pitkään vain haluaa, koska häneltä löytyy aina uutta tarinaa.

Toinen kotimainen suosikki löytyy aivan erilaisesta musiikkigenrestä. Antti Tuisku on Ruohosen veljesten mukaan tämän hetken kovin show-artisti.

– Sanottiin, ettei hänestä ole mihinkään, mutta kundi tiesi että hänessä on potentiaalia ja päätti, että mä näytän. Ja nyt hän on kehittynyt show-artistien ykkösnimeksi, Matti sanoo painokkaasti.

Kukaan ei kuulemma pysäyttele Mattia ja Teppoa Turun kaduilla. Keikoilla kuulemma halutaan ottaa selfieitä, mutta kaupungilla saa olla rauhassa. Turkulaiset vain seuraavat veljesten menoa sivusilmällä.

Paitsi, että Kirjastosillalla alkaa heti tapahtua.

– Pakko kysyä, kun oikein... saako ottaa valokuvan? pyytää nimettömäksi jäänyt Turussa 23 vuotta asunut mies.

– Mä olen nähnyt kaikki Ressu Redfordit ja Michael Monroet mutta en koskaan Mattia ja Teppoa, hän kertoo.

– Oletteko te kaksosia? haluaa Risto Räty tietää.

Kaverikuvaa uskaltautuu pyytämään myös loimaalainen Ella Torikka.

– Meillä on kaksi kissaa, joiden nimet ovat Matti ja Teppo. Matti on laiskempi, se nukkuu pitkään, Torikka kertoilee Matille ja Tepolle.

Se kuulostaa jotenkin tutulta.

Kaverikuvaan Matin ja Tepon kanssa! Ella Torikka ja Mikko Meriharju. Selfien ottaja ei halunnut kertoa nimeään.

Ainakin yksi henkilö ottaa rannan puolelta salakuvan iskelmälaulajista.

Matti ja Teppo kertovat, että koskettavimmat fanipalautteet ovat tulleet kahdesta eri suunnasta.

Toiset liittyvät rakkaustarinoihin ja ensikohtaamisiin.

– Keikalla tulee aika usein joku pariskunta kertomaan, että he ovat tavanneet meidän keikoillamme. Heillä on lapsia ja jopa lapsenlapsia, ja kaikki on hyvin. Sellaisesta on hienoa kuulla.

Ja sitten ovat surullisemmat viestit. Et voi tulla rajan taa -kappale kertoo kuolemasta. Pidä itsestäsi huolta on kuolemaa tekevän lohdutus puolisolle, joka jää yksin.

– Yleisö kiittelee poisnukkuneiden puolesta, että viimeisissä hetkissä on saatu lohtua meidän kappaleista. Se on ollut todella tärkeä palaute meille, Matti sanoo.

 Me pojat olemme kumpikin jo yli 70-vuotiaita ja joskus on lopetettava. Meillä kummallakin on ihania lapsenlapsia, joiden kanssa olisi mukava olla enemmän – ja laulaa heille iltalauluja.

Ristiriitaisia tunteita herättävät ne palautteet, joissa oikein kehutaan.

– Kyllä vähän pelottaa, kun joku tulee sanomaan, että älkää koskaan lopettako, Teppo sanoo.

– Kun tullaan sanomaan, että olipa kiva pojat, kun teitä pääsi taas katsomaan ja hypitte kuin Duracell-puput ja oli taas kiva, energinen show, Matti jatkaa.

– Mutta tosiasia on, että me pojat olemme kumpikin jo yli 70-vuotiaita ja joskus on lopetettava. Meillä kummallakin on ihania lapsenlapsia, joiden kanssa olisi mukava olla enemmän – ja laulaa heille iltalauluja.

Eniten myydyt levyt:

1. Et voi tulla rajan taa (1981): 121 579 kpl

2. Pidä itsestäsi huolta (1982): 114 906 kpl

3. Matti & Teppo Parhaat 1 (1985): 89 765 kpl

4. Minuun voit luottaa (1983): 85 772 kpl

5. Suuret valssisuosikit 1 (1990): 52 700 kpl

6. Aito tunne (1989): 52 100 kpl

7. Kuulut aikaan parhaimpaan: (1984) 45 272 kpl

8. Taivaan merkit (1991): 44 905 kpl

9. Cara Mia (1976): 40 550 kpl

10. Kaiken takana on nainen (1986): 36 345 kpl

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?