Hipinluihake eli Pitkänokka on ollut Arto Häggin tunnetuin hahmo jo yli 40 vuoden ajan – muistetaan muun muassa Pahkasiasta - Viihde - Ilta-Sanomat

Hipinluihake eli Pitkänokka on ollut Arto Häggin tunnetuin hahmo jo yli 40 vuoden ajan – muistetaan muun muassa Pahkasiasta

Ilta-Sanomien Kuukauden kotimainen Pitkänokka, alkujaan Hipinluihake on ollut Arto Häggin rakkain ja tunnetuin hahmo jo yli 40 vuoden ajan.

Julkaistu: 1.9.2019 10:20

Rakentaja Arto Hägg takoo Nurmijärven ideapajassaan niin blogeja kuin sarjakuviakin.

Arto Häggin (s. 1962) cv on pitkä kuin hänen sarjakuvahahmonsa Pitkänokan klyyvari.

Rakennusinsinöörinä työelämään lähtenyt Hägg on ollut mukana yli sadassa rakennusprojektissa Suomen ohella ennen muuta Venäjällä ja Baltiassa.

Rakennuttajana ja rakennusalan konsulttina ja asiantuntijana työuraansa tehnyt Hägg on syntynyt Oulussa, mutta nurmijärveläistynyt 1988.

– Aika harvakseltaan tulee nykyään piirrettyä, valittaa Hägg ja antaa työnteon ohella selitykseksi julkaisukanavan puuttumisen sekä vapaa-ajat vievän politiikan harrastamisen.

Hägg on nimittäin ollut Nurmijärven kunnanvaltuutettuna vuodesta 2009 ja nykyään hän on myös kunnanhallituksen jäsen.

– Minulla menevät melkein kaikki illat kuntapolitiikassa, sanoo Hägg, mutta ei vaikuta olevan asiasta lainkaan pahoillaan.

– Ei se ole kaduttanut, sillä minulla on kuntapolitiikan ohella myös perversio vaaleihin, sillä lähdin viime vaaleissa myös eduskuntavaaliehdokkaaksi.

Sarjakuva on ollut Arto Häggillä eri vuosikymmenien läpi kulkevana punaisena lankana.

– Aikoinaan käsikirjoitin Timo Kokkilalle puolenkymmentä Peräsmies-sarjakuvaa. Kun tein Pahkasikaan, niin jossain vaiheessa päätoimittaja Markku Paretskoi kannusti minua sanomalla, että olisi parempi, jos piirtämisen sijasta vain käsikirjoittaisin sarjoja. En uskonut.

Pitkänokka, alkujaan Hipinluihake on ollut Häggin rakkain ja tunnetuin hahmo jo yli 40 vuoden ajan.

Muun muassa Pahkasiassa lähes pari vuosikymmentä julkaistua Pitkänokkaa Hägg on tehnyt yli 400 strippiä.

Nyt hän pitää Pitkänokkaa pystyssä enimmäkseen blogisivuillaan www.artohagg.fi.

Hägg kirjoittaa kerran viikossa blogiaan ja keksi jossain vaiheessa sen, että voisi yhdistää siinä kirjoittamisen ja piirtämisen.

– Koko ajan pitää kuitenkin olla kynä ja paperia käden ulottuvilla.

Hägg oli toissa vuonna mukana projektissa 101 sarjakuvaa Suomesta, jossa kukin piirtäjä toteutti oman näkemyksensä yhdestä itsenäisyyden vuodesta. Edellisenä vuonna häneltä ilmestyi koostealbumi Pitkänokka.

Häggin sarjakuvamiehen tie on ollut perinteinen:

– Nuorena luin Tintit ja Asterixit. Sen jälkeen tuli opiskeluaikoina Robert Crumb ja nykyään tulee seurattua lähinnä kotimaista sarjakuvaa.

Arto Häggin Pitkänenä on nasevia havaintoja maailmasta suoltava sarjakuva, jonka merkille pantavin piirre on päähenkilön varsin pitkä nenä.

Hägg ei osaa sanoa, miksi hahmosta tuli tuollainen, mutta rakkaat lapset syntyvät toisinaan ilman suunnittelua, minkä Pitkänenäkin voi vahvistaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?