Hurmurinäyttelijä Richard Gere 70 vuotta! Muistatko nämä käänteet miehen elämän varrelta? Riitaisa avioero, suutelukohu Intiassa, lapsi 69-vuotiaana...

Julkaistu:

syntymäpäivä
Richard Gerestä tuli naisten päiväuni sen jälkeen, kun hän tähditti 1980- ja 1990-luvun hittielokuvia. Tuore isä, innokas ihmisoikeuksien puolesta puhuja ja pienemmän budjetin elokuvissa näyttelevä Gere täyttää tänään 70 vuotta.
Lauantaina 31. elokuuta 70 vuotta täyttävä näyttelijä Richard Gere teki lopullisen läpimurtoroolinsa Beverly Hillsin hienostopiirien miesprostituoituna elokuvassa American Gigolo (1980). Philadelphiassa syntyneen näyttelijän uralle on osunut useita hittejä ja joka vuosikymmenelle, kuten Upseeri ja herrasmies 1980-luvulla, Pretty Woman 1990-luvulla ja Kohtalokas syrjähyppy 2000-luvun alussa.

Aallonpohjiakin on ollut ja jostain syystä Gere ei ole koskaan noussut aivan kirkkaimpiin valoihin – ainakaan, jos puhutaan palkinnoista. Geren ainoa Golden Globe -pysti on elokuvamusikaalista Chicago vuodelta 2002. 2000-luvun vahvan alun jälkeen miehen ura lähti kuitenkin hitaaseen laskuun.

Geren kohdalla huomio on usein kiinnittynyt hänen hurmuriolemukseensa, näyttäviin seuralaisiin ja yhteiskunnallisuuteen. 1990-luvun jälkeen Gere yritti tosissaan pyristellä eroon aiempien seksisymboliroolien asettamasta taakasta.

– En ole koskaan elämässäni tuntenut olevani seksisymboli. Se on illuusio, hän sanoi nelisen vuotta sitten Hello!-lehdessä.

– Mutta työ, jota teen, ja energia, jonka sille annan, ovat merkityksellisiä ihmisille. Siitä olen ylpeä.

Gere oli kaiken päälle sitä mieltä, että elokuvatähteys on vähiten kiinnostavin asia hänessä.

– Rakkaus ja yhteys niihin, joita rakastat, on tärkein asia elämässäni. Elämä itsessään on ilo ja yksi suurin ilonaiheeni on olla isä ja katsoa lapseni perään, hän pohti haastattelussa.

Draamaa Upseeri ja herrasmies -elokuvan kulisseissa

Kukapa Upseeri ja herrasmies -elokuvan (1982) nähnyt voisi unohtaa loppukohtausta, jossa Gere tulee hakemaan rakastettuaan tehtaalta, nostaa hänet syliinsä ja kulkee yhdessä naisensa (Debra Winger) kanssa parempaan tulevaisuuteen Joe Cockerin ja Jennifer Warnesin Up Where We Belongin soidessa taustalla.


Vaikka katsoja näki, kuinka Geren ja Wingerin välillä kipinöi, toisin oli oikeassa elämässä. Wingerin kerrotaan ottaneen yhteen Geren ja ohjaaja Taylor Hackfordin kanssa kuvauksissa ja kutsuneensa lopulta tuotantoa hänen uransa huonoimmaksi kokemukseksi. Winger ei edes suostunut mainostamaan elokuvaa, mikä kuuluu yleensä sopimukseen.

Pretty Womanista tuli superhitti

Liikemies Edward Lewisin roolia tarjottiin ensin Burt Reynoldsille ja Al Pacinolle. Kumpaakaan ei kiinnostanut pääosa tuolloin vielä lähes tuntemattoman Julia Robertsin vastanäyttelijänä.

Myös Richard Gere on kertonut, että hän kieltäytyi aluksi hittiroolista, sillä hän ei pitänyt käsikirjoituksesta. Geren mielestä elokuvassa korostettiin liian luokkaeroja ja esitettiin prostituutio myönteisessä valossa.

Menestyvän liikemiehen rooli ei sekään tuntunut Gerestä aluksi kovin houkuttelevalta.


Elokuvan ohjaaja Garry Marshall yritti maanitella Gereä suostumaan rooliin useita kertoja, mutta vasta Julia Robertsin pyyntö sai Geren pään kääntymään.

Pretty Womanista tuli siihenastisen historian tuottoisin romanttinen komedia ja se teki Gerestä ja Robertsista supertähtiä.

Lyhyt liitto Cindy Crawfordin kanssa

Richard Gere on ollut naimisissa kolme kertaa. Ennen avioliittojaan Carey Lowellin ja Alejandra Silvan kanssa Gere oli naimisissa huippumalli Cindy Crawfordin kanssa vuosina 1991–1995.

Yksi ikonisimmista kuvista Gerestä ja Crawfordista otettiin Oscar-gaalassa vuonna 1991. Tuolloin 24-vuotias Crawford varasti punaisella matolla huomion ja hänen iltapuvustaan tuli valtava muoti-ilmiö.


Syvään uurretusta hehkuvan punaisesta iltapuvusta tehtiin monia kopioita ja se inspiroi lukuisia tähtiä, suunnittelijoita ja tavallisia ihmisiä. Iltapuvun ja Crawfordin saaman huomion sanotaan jopa vauhdittaneen Geren uraa.

Suutelukohu Intiassa

Huhtikuussa 2007 intialaiset mielenosoittajat polttivat Geren kuvia vastalauseena märkiin poskisuudelmiin, joita Gere antoi Bollywood-näyttelijä Shilpa Shettylle. Gere halaili ja suukotteli Shettyä dramaattisin ottein New Delhissä järjestetyssä aids-gaalassa ja kehotti yleisöä käyttämään kondomia.

Valokuvat Shettystä ja Gerestä olivat Intiassa ykkösuutinen, sillä suudelmat ja julkiset hellyydenosoitukset ovat maassa edelleen tabu.


Shetty yritti myöhemmin rauhoitella skandaaliksi paisunutta selkkausta.

– Ymmärtääkseni tämä on hänen kulttuurinsa mukaista käytöstä. Mutta juttu ei ole niin suuri, että ihmisten pitäisi ylireagoida, nainen totesi.

Gerestä tehtiin kanteita Intian oikeuslaitokselle ja miestä uhkasi pidätys. Näyttelijä oli valmis pyytämään anteeksi tekojaan.

– Minulle tärkeintä on, että haluan edistää aidsin vastaista työtä, ja intialaiset ystäväni ymmärtävät sen. En halunnut herättää pahennusta, mutta jos niin on käynyt, minun on totta kai helppo pyytää anteeksi, Gere sanoi lausunnossaan.

Riitaisa avioero

Richard Gere ja entinen Bond-tyttö, malli ja näyttelijä Carey Lowell erosivat vuoden 2013 syksyllä. Parin avioero astui voimaan lokakuussa 2016. Pariskunta ennätti ennen asumuseroaan olla naimisissa 11 vuoden ajan.

New York Post -lehden mukaan Geren ja Lowellin välit olivat pahasti tulehtuneet, sillä Gere piti vaimonsa erosta vaatimaa omaisuudenjakoa kohtuuttomana.


Lowell vaati Gereä maksamaan hänelle liki 100 miljoonaa euroa. Lowell on perustellut vaatimustaan sillä, että joutui aikoinaan luopumaan omasta mallin urastaan avioliiton takia, ja jäi kotiäidiksi hoitamaan pariskunnan yhteistä Homer-poikaa.

– Hän sanoo ansaitsevansa puolet siitä, mitä Gere tienasi sen jälkeen, kun he menivät naimisiin, parin lähipiiristä kerrottiin New York Postille.

Geren omaisuuden arvo oli lehden mukaan tuolloin noin 200 miljoonaa euroa. Lowellin asianajaja sanoi lehdelle Lowellin haluavan ”kohtuullisen osuuden” Geren omaisuudesta.

Avioeroa puitiin oikeudessa lokakuussa 2013, jolloin Gere ja Lowell eivät suostuneet puhumaan toisilleen kuin asianajajiensa välityksellä.

Aktivismi rajoittanut rooleja

Gere avautui kolme vuotta sitten elokuvalehti Hollywood Reporterin haastattelussa siitä, miksi häntä ei enää palkata näyttävimpiin Hollywood-tuotantoihin mukaan.

Näyttelijä oli oman aikakautensa halutuimpiin ja korkeimmin palkattuihin näyttelijöihin kuulunut megatähti, mutta sitten ura lähti hiipumaan ja rooleja on irronnut lähinnä pienen budjetin elokuvista.

Geren mielestä hänen syrjäyttämiseensä alan nimekkäimmistä töistä on selkeä ja poliittinen syy. Näyttelijä uskoo, että hänen aktivisminsa on maksanut hänelle useita rooleja.


Gere on Tiibetistä karkotetun Dalai Laman hyvä ystävä, ja näyttelijä on perustanut kaksi hyväntekeväisyysorganisaatiota Tiibetin hyväksi. Buddhalaiseksi jo 80-luvun alussa kääntynyt Gere totesi Hollywood Reporterin haastattelussa, että hänen huono tilanteensa elokuva-alalla johtuu Hollywoodin haluttomuudesta vastustaa Kiinaa.

– On ehdottomasti paljon sellaisia elokuvia, joissa en voi olla, koska kiinalaiset sanovat ei. Jouduin juuri äsken keskelle episodia, jossa eräs henkilö sanoi, että he eivät voi rahoittaa elokuvaani, koska se suututtaisi kiinalaiset, Gere tilitti.

Gereä ei kuitenkaan hetkauta työttömyystilanne Hollywoodissa. Hän voi omien sanojensa mukaan oikein mielellään tehdä nyt uransa loppuvaiheessa pienempiä elokuvia.

– Olin tarpeeksi menestynyt kolmen ensimmäisen vuosikymmenen ajan, jotta voin nyt tehdä pienempiä elokuvia.

Nuori rakas ja vauva

Richard Gere ja hänen nykyisen vaimonsa, espanjalaissyntyisen Alejandra Silvan, 36, romanssin alkutahdit lyötiin tiettävästi vuonna 2014. Tuolloin Gere yöpyi Silvan perheen omistamassa hotellissa Italian Positanossa.

Tähtinäyttelijää 34 vuotta nuorempi Silva on paljastanut, että Gere hurmasi hänet sinnikkyydellään. Näyttelijä oli lähettänyt kaunottarelle kukkia niin kauan, että tämä suostui lähtemään treffeille kanssaan.

– Ystävä esitteli meidät toisillemme. Me katsoimme toisiimme ja tunsimme hyvin vahvan yhteyden. Emme voineet lopettaa toistemme katselua koko iltana ja siitä lähtien emme ole olleet erossa.


Seurustelun alettua Silva kääntyi Geren tavoin buddhalaiseksi ja muutti asumaan rakkaansa luo New Yorkiin. Silva tunnetaan aktivistina, joka pyrkii kitkemään kodittomuuden Espanjasta.

Parin onni täydentyi viime helmikuussa, kun he saivat ensimmäisen yhteisen lapsensa. Pieni poika on molemmille toinen, sillä myös Silvalla on Albert-poika aiemmasta liitostaan.

Gere ja Silva avioituivat kaikessa hiljaisuudessa huhtikuussa 2018. Näyttelijätähti kuvaili itseään ”universumin onnellisimmaksi mieheksi” sanottuaan tahdon rakkaalleen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt