Antti Tuiskun tauko on ohi – paljastaa, että yllättävä paussin syy löytyy alan mielipuolisuudesta: ”Kosketus todelliseen elämään ja maailmaan katoaa”

rac

Julkaistu:

Vain elämää -juhlakautta tähdittävä Antti Tuisku jättäytyi vuosi sitten tauolle ja teki asioita, joista oli vain haaveillut. Nyt hän on onnellisempi kuin koskaan aikaisemmin.
Musiikkohjelmien ystäviä hemmotellaan jälleen tänä syksynä, kun suuren suosion saavuttanut Vain elämää palaa ruutuihin tulevana perjantaina. Kyseessä on ohjelman 10. tuotantokausi, jonka kunniaksi Hirvensalmen Satulinnaan asteli kesäkuussa joukko jo kertaalleen ohjelmassa vierailleita maamme eturivin artisteja.

Yksi heistä on Antti Tuisku, jonka edellisestä visiitistä suosikkiohjelmassa on ehtinyt vierähtää jo yli neljä vuotta. Tuolloin mies oli hiljattain palannut pitkältä keikkatauolta ja sittemmin tuplaplatinaa myynyt En kommentoi -menestysalbumi oli vasta ilmestynyt.

– Se oli jännittävää aikaa. Oltiin sellaisen uuden kynnyksellä ja tiesin, että tämä albumi tulee herättämään ajatuksia enkä osannut ajatellakaan, millainen menestys siitä seuraisi, Tuisku muistelee neljän vuoden takaisia tunnelmiaan.

Myös tällä kertaa Hirvensalmen Satulinnaan saapui tauolta palaava Antti Tuisku, sillä mies jättäytyi yllättäen pois keikkalavoilta viime syksynä. Tuisku tunnustaa, että paluu pitkältä tauolta suoraan Satulinnaan ja Vain elämää -ohjelman kuvauksiin tuntui aluksi verrattain vaikealta.

– Tämä kulunut vuosi on ollut hyvin erilainen aikaisempiin vuosiini verrattuna. Olen ollut todella kaukana tästä artistimaailmasta enkä vuoteen tavannut juuri ketään kollegoita. Siksi oli aluksi tosi outoa mennä sinne kuvauksiin, mutta aika äkkiä fiilis kuitenkin vapautui, Tuisku paljastaa.


Vuosi sitten Suomen suosituimpiin miesartisteihin lukeutuva Tuisku vetäytyi kaikessa hiljaisuudessa julkisuudesta ja muutti puoleksi vuodeksi Espanjaan, missä hän opiskeli itselleen liikunta-alan ammattitutkinnon. Mies kuvailee kulunutta vuotta hänen tähänastisen elämänsä merkittävimmäksi.

– Kun on viimeiset 15 vuotta rakentanut omaa identiteettiään sen varaan, mitä musta artistina ajatellaan tai miten iso artisti olen, niin kyllä tämä vuosi oli minulle käänteentekevä. Olen pystynyt aidosti nauttimaan, ollut onnellinen ja saanut elää todella ihanaa elämää myös tämän artistiuden ulkopuolella, Tuisku hehkuttaa.

Tuiskun mukaan päätös tauolle jäämisestä oli lopulta monien asioiden summa. Päällimmäiseksi syyksi hän mainitsee jatkuvan palon kehittyä artistina sekä halun toimia jatkossakin suomalaisen popmusiikin suunnannäyttäjänä. Tuisku kuitenkin tunnustaa, että yllätyspäätöksen takana piili paljon muutakin.

– Sanotaan sitä ääneen tai ei, niin tämä on tosi mielipuolinen ala, mies toteaa vakavana.

– Artistit saattavat usein tahtomattaan ajautua omaan norsunluutorniin, missä kosketus todelliseen elämään ja maailmaan katoaa. Mullakin oli silloin hyvin vahva tietoisuus siitä, että jos en nyt jäisi tauolle ja tekisi sellaisia asioita, mitä kaikki muut mun ikäiset tekee, niin ei olisi hirveän hyviä asioita syntynyt, hän jatkaa.


Kaikkien aikojen kymmenes Vain elämää -kausi pyörähtää perjantaina käyntiin erikoisjaksolla, jossa artistit saapuvat Hirvensalmelle kukin vuorollaan. Vaikka Tuisku osallistui ohjelmaan jo kertaalleen neljä vuotta sitten, nähdään Satulinnassa miehen omien sanojen mukaan nyt entistä rennompi ja vapautuneempi Antti.

– Kyllä sellainen jonkinlainen kypsyminen tässä välissä on tapahtunut. Kun on tullut lisää ikää, kokemusta ja itsevarmuutta, niin sitä huomaa kahlaavansa aika paljon syvemmissä vesissä tietyllä tapaa. Olisinko ollut näin rennoilla mielin neljä vuotta sitten? Ehkä en, hän pohtii.

Aiempaa rennompi ote ohjelman tekemiseen on Tuiskun mukaan niin ikään hiljattain vietetyn sapattivuoden ansiota. Hän kertoo oivaltaneensa, ettei menestys artistina määritä häntä ihmisenä. Onnellisuutta voi löytää myös loppuunmyytyjen stadionkeikkojen ja tuplaplatinalevyjen ulkopuolelta.

– Silloin neljä vuotta sitten mulla oli pakonomainen tarve päästä sinne ihan huipulle. Se kantoi kyllä hedelmää ja tavallaan koen, että siellä mun kuuluukin tietyllä tapaa olla, Tuisku muistelee ensimmäistä kertaansa ohjelmassa.

– Nyt sitä suhtautuu siihen omaan artistiuteen ja tekemiseen aika paljon rennommin, kun on huomannut, miten paljon sisältöä ja onnea elämään voi löytää muualtakin. Se on ollut todella vapauttavaa, hän iloitsee.


Kun Tuisku viimeksi palasi pitkältä tauolta En kommentoi -albumin saattelemana neljä vuotta sitten, oli mies tehnyt urallaan täyskäännöksen. Sitä, onko tulevana syksynä odotettavissa vastaavaa, mies ei toistaiseksi halua avata.

– Mutta sellainen olo mulla on, että nyt ollaan jonkin isomman asian kynnyksellä, hän paljastaa.

Vain elämää -ohjelman kymmenes kausi Nelosella 30.8. kello 20 alkaen.