Alastonkuvistaan tunnettu valokuvaaja Marika Kiviharju paljastaa: Anu Saagim ei suostunut kameran eteen ilman palkkaa, Jörn Donner vaati olla täysin alasti

Julkaistu:

Tunnetuista suomalaisista alastonkuvia ottanut Marika Kiviharju kertoo, että hän vietti Alaston totuus -kirjansa tiimoilta monta unetonta yötä ja soitteli paniikissa julkkiksia mallikseen.
Valokuvaaja Marika Kiviharju, 39, nousi julkisuuteen vuonna 2015, kun ilmestyi kirja Alaston totuus (Minerva), johon hän kuvasi tunnettuja suomalaisia alasti. Alastomuus oli suhteellista, sillä paria poikkeusta lukuun ottamatta se tarkoitti miesten kohdalla vain paidattomuutta. Naisistakin vain muutama riisui kokonaan.

– Jokainen sai paljastaa haluamansa määrän. Jos olisi vaadittu pelkkiä alastonkuvia, kirja olisi jäänyt tekemättä, Marika Kiviharju perustelee.

Kuvat olivat taiteellisia alastonkuvia, mutta ne loivat Kiviharjulle mainetta kohukuvaajana.

– Kirjastahan minut muistetaan. Kirja merkitsi minulle markkinointia, ei rahantekoa. En ole koskaan katunut sen tekemistä. En pelkää alastomuutta ja tykkään kohauttaa, Marika myöntää.
Kirjan vajaan parin tonnin painos on myyty loppuun eikä uutta ole otettu. Kirja teki kuitenkin tehtävänsä, sillä sen ansiosta Kiviharju tunnetaan ja häneen luotetaan. Teos työllistää häntä edelleen, sillä alastonkuvilla on kova kysyntä. Kiviharju kertoo varsinkin naisten antavan taiteellisia alastonkuvia lahjaksi miehilleen ja pariskuntien haluavan tulla ikuistetuiksi yhdessä.

– Koska olen kuvannut julkisuuden henkilöitä, muutkin uskaltavat riisua studiossani. En ole mikään naapurin Pena, joka haluaisi ottaa alastonkuvia.

Oli Kiviharjun sisukkuuden ansiota, että kirja yleensäkin tuli tehtyä. Hän joutui paiskimaan hartiavoimin töitä saadakseen kirjaan kuvattavia. Taustavoimatkin menettivät uskonsa, koska tunnettuja kuvattavia oli niin vaikea löytää.

– Mitä enemmän minulle sanotaan, että tuota et pysty tekemään, sitä enemmän minulla tulee näyttämisenhalua. Sisu vain nousi vaikeuksista. Kustantamo oli lupaillut hommata osan kuvattavista, mutta ei sieltä hoidettu ketään.

Kiviharju ei antanut periksi.

– Vietin monta unetonta yötä, stressasin niin paljon. Olin ihan paniikissa soitellessani julkkiksille kysellen, suostuisivatko he kuvattavaksi alasti, vaikka eivät edes tunteneet minua. Minullahan ei ollut entuudestaan tunnettavuutta, joka olisi auttanut vakuuttamaan ketään.

Tilannetta ei ainakaan helpottanut, että toimittaja Mattiesko Hytönen ryttäsi projektin kolumnissaan jo ennalta.

– Kysyin häntä kuvattavaksi ja hän kirjoitti pyyntöni perusteella ikävän jutun.

Marika kysyi mukaan myös entuudestaan tuntemaansa Hjallis Harkimoa.

– Hjallis vastasi, että olet tainnut unohtaa ottaa lääkkeesi, Marika nauraa hjallismaiselle tokaisulle.

Anu Saagim kieltäytyi, koska kuvauksista ei maksettu.

– Hän oli ainoa, joka pyysi palkkiota.

Jörn Donner oli sen verran innokas, että suorastaan vaati olla vaatteitta.

– Sanoin hänelle, että ei tarvitse riisua kaikkea. Hän vastasi tulevansa sillä ehdolla, että saa olla täysin alasti.

Aluksi vastahakoinen taiteilija Miina Äkkijyrkkä tuli mukaan aivan viime hetkillä.

– Kirja oli menossa seuraavana päivänä painoon, kun hän soitti ja sanoi haluavansa mukaan.

Aira Samulin kritisoi myöhemmin elämäkerrassaan kirjan tekstiosuuksia.

– Aira kertoi tykänneensä kuvista, mutta ei tekstistä, jossa oli asiavirheitä ja huolimattomuutta. Olisin itsekin toivonut kirjaan syvällisempiä tekstejä, Kiviharju sanoo suoraan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt