Muistatko 80-luvun Self Control -hitin? Esittäjää kysellään edelleen keikoille, vaikka hän kuoli traagisesti jo 15 vuotta sitten - Viihde - Ilta-Sanomat

Muistatko 80-luvun Self Control -hitin? Esittäjää kysellään edelleen keikoille, vaikka hän kuoli traagisesti jo 15 vuotta sitten

Yhdysvaltalaislaulaja Laura Braniganin kuolemasta tuli aiemmin tänä vuonna kuluneeksi 15 vuotta.

Laura Braniganin vuoden 1982 hittikappale Gloria lähti uudelleen lentoon, kun siitä tuli hiljattain NHL-joukkue St. Louis Bluesin pukukoppibiisi.­

26.12.2019 15:38

Juttu on julkaistu alun perin Ilta-Sanomissa 26.8.2019. IS julkaisee joulupyhien aikaan uudelleen vuoden suosituimpia juttuja.

Yhdysvaltalaislaulaja Laura Branigan muistetaan 1980-luvun discot valloittaneesta superhitistään Self Control, joka soi yhä radiokanavilla.

Ennen soolouraansa Branigan oli Leonard Cohenin taustalaulajana. Musiikin lisäksi vuonna 1952 syntynyt nainen oli opiskellut näyttelemistä teatterissa, ja esiintyi 1980-luvulla niin tv-sarjoissa kuin satunnaisissa elokuvissakin. Lisäksi hänen lauluaan kuultiin muun muassa Dr Pepperin ja Coca Colan kaltaisten brändien tv-mainoksissa.

People-lehden mukaan Branigan keskittyi kuitenkin 1990-luvulla huolehtimaan juristiaviomiehestään Larry Kruteckista tämän sairastuttua syöpään. Aviomiehen kuoltua vuonna 1996, hän keskittyi ensisijaisesti huolehtimaan Alzheimerin tautia sairastaneesta äidistään.

Amerikkalaislaulaja Laura Branigan muistetaan erityisesti 1980-luvun hittikappaleistaan Gloria ja Self Control.­

Vielä 2000-luvun alussa Branigan nähtiin supertähti Janis Joplinille omistetussa musikaalissa Love, Janis, mutta sen jälkeen hän katosi julkisuudesta tyystin. Lähipiirin mukaan hän nautti puutarhatöistä ja kokkasi mielellään ystävilleen.

Braniganin nimi nousi kuitenkin yllättäen esiin viime talvena, kun NHL-joukkue St. Louis Blues valitsi pukukoppibiisikseen Braniganin toisen ison kasarihitin, vuonna 1982 ilmestyneen Glorian, joka viihtyi ilmestyttyään Billboard Hot 100 -listalla 36 viikkoa.

Myös joukkueen fanit innostuivat Grammy-ehdokkuudella palkitusta hitistä kovasti, että Braniganin entiselle managerille Kathy Keto Golikille alkoi Mercury Newsin mukaan putkahdella useita toiveita siitä, että aikansa popikoni tekisi comebackin ja saapuisi esittämään hittinsä livenä jääkiekkojoukkueen menestyksen kunniaksi. Joukkue voitti historiansa ensimmäisen Stanley Cup -mestaruuden tänä keväänä.

NHL-joukkueen fanit eivät tienneet laulajan kuolemasta ja innostuivat viime talvena Braniganin hittikappaleesta niin paljon, että toivoivat tähteä esittämään kappaletta livenä.­

Fanien pettymykseksi kävi kuitenkin ilmi, että Branigan kuoli jo vuonna 2004. Vain 52-vuotiaana kuolleen laulajan kuolemasta tuli tänä vuonna kuluneeksi siis jo 15 vuotta. Braniganin hengen vei aivoaneurysma, eli pullistuma aivovaltimossa. Hän kuoli kotonaan New Yorkin Long Islandilla.

Kathy Keto Golik kommentoi asiaa sosiaalisessa mediassa ja kertoi ilahtuneensa siitä, että Braniganin hitti sai uutta nostetta.

– Mutta katkeransuloinen totuus on, että fanit eivät tiedä Lauran kuolemasta. Toivoisin, että hän olisi voinut tulla esiintymään, sillä tiedän, että hän olisi ollut innoissaan.

Ennen soolouraansa Branigan toimi Leonard Cohenin taustalaulajana. Hän kuoli traagisesti vain 52-vuotiaana.­

Myös Braniganin aiempi poikaystävä ja tämän bändissä soittanut rumpali Tommy Bayiokos kertoi New York Daily Newsille, etteivät St. Louisin kiekkofanit olleet suinkaan ainoita, jotka eivät olleet tietoisia 80-luvun hittiartistin traagisesta kuolemasta. Kuolinuutinen on mennyt ohi myös useilta laulajan faneilta.

– Joka toinen ihminen ei edes kaikkien näiden vuosien jälkeen tiedä hänen kuolemastaan, Bayiokos sanoi lehdelle.

Maailmanlaajuiseksi hitiksi noussut Self Control oli cover RAFF:n alkuperäisestä kappaleesta. Gloria ilmestyi alunperin puolestaan vuonna 1979 italialaisartisti Umberto Tozzin esittämänä.

Bayiokos sanoi New York Daily Newsin haastattelussa, ettei ole yllättynyt siitä, että Gloria on kokenut renessanssin hiljattain, sillä kappaletta kuultiin jo ennen sen päätymistä jääkiekkoilijoiden pukukoppibiisiksi myös esimerkiksi vuonna 2017 ilmestyneessä taitoluistelija Tonya Hardingista kertovassa elokuvassa I, Tonya.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?