Vesa Keskinen ja Jethro Rostedt havittelevat Turun 130-metristä tornia – Juhani Tammiselta tiukka kannanotto asiaan: ”Ö-luokan viritys”

Julkaistu:

Aurinkokuninkaan mielestä tornissa on parikin asiaa pielessä.
Valtakunnan puhutuimmaksi rakennukseksi viime päivinä noussut Turussa sijaitseva Pääskyvuoren linkkitorni on saanut visionäärit liikkeelle.

Kun kävi ilmi, että betonisen tornin omistava Telia Towers Finland olisi valmis myymään sen, nosti parikin julkisuudesta tuttua hahmoa kätensä pystyyn kiinnostuksen merkiksi.

Ensimmäisenä ostajaehdokkaaksi ilmoittautui Tuurin kyläkauppias Vesa Keskinen, joka aikoi tarjota tornista ”miljoona senttiä eli 10 000 euroa”. Hän ei kuitenkaan paljastanut, mitä suunnitelmia hänellä on tornin suhteen.
Sen jälkeen tarjouskilpaan ilmoittautui turkulainen kiinteistökuningas Jethro Rostedt, joka kävi jopa paikan päällä Pääskyvuoressa.

– Paikka on jumalattoman hieno. Se on yksi Turun legendaarisista maamerkeistä. Se on melkein 60 vuotta vanha tötterö, Rostedt sanoi.

Hänkään ei ollut vielä varma, mihin käyttöön tornin voisi valjastaa mutta aikoi ainakin pystyttää lipun korkeimpaan kohtaan.
Mutta mitä asiaan sanoo toinen turkulainen, kiekkolegenda Juhani ”Tami” Tamminen?

Mökiltään Airistolta tavoitettu Tami ei aio lähteä kisaamaan Keskisen ja Rostedtin kanssa.

– Minulla ei ole tuon tyyppisiä haaveita. Olemme vaimon kanssa piensijoittajia, ja meidän kohteitamme ovat enemmän yksiöt ja kaksiot Turku-nimisessä kaupungissa. Yritetään toistaiseksi keskittyä niihin eikä lähteä hankkimaan torneja, Tami ilmoittaa.


Ilman ostajaa torni todennäköisesti puretaan 2030-luvun puolivälissä, kun Turun kaupungin omistaman tontin vuokrasopimus päättyy. Vuokralaisella on tuolloin velvollisuus purkaa torni pois.

Tamin mielestä se olisi ainoa oikea ratkaisu.

– Kun puhutaan ö-luokan virityksistä, jotka eivät erotu edukseen, ne pitäisi jollain järkevällä tavalla purkaa ja todeta, että se eli aikansa ja sillä siisti. Mielestäni kaikki tuollaiset, jotka pilaavat maisemaa, pitäisi purkaa.

Tami uskoo, että kun aika koittaa, Turun virkamiehet osaavat tehdä järkevän päätöksen tornin suhteen.

– Siksi meillä on instanssit olemassa, me maksamme veroja, ja virkamiehet katsovat, että tuo on tullut oman tiensä päähän. Pitäisi olla riittävästi osaamista toteamaan, että nyt on aika purkaa.

Tamminen on paitsi tornin rumaa ulkonäköä, myös sen sijaintia vastaan. Pääskyvuoren torni sijaitsee Turun itäpuolella, noin 10 minuutin ajon päässä keskustassa. Tamminen itse asuu aivan vastakkaisella puolella Turkua, Moikoisissa.

– Sijainti on väärä, ja jos maamerkkejä ajatellaan, niin esimerkiksi Tuomiokirkossa ja Turun linnassa on ihan riittävästi. Aurinkokuninkaan mielipide kaupungin omana poikana vuodesta 55 on se, että puretaan pois, ja jos on tarvetta uusille, pannaan sellaisille paikoille, että niistä on iloa monelle. Nyt siitä ei ole iloa kenellekään.