Tommi Läntinen avautuu uutuuskirjassa viinan ja salarakkaiden täyttämistä vuosista – petti vaimoaan ”enemmän kuin laki sallii”

Julkaistu:

Tommi Läntinen oli suosionsa huipulla kaikkea muuta kuin uskollinen aviomies.
Laulaja ja muusikko Tommi Läntinen on laulunut 30-vuotisella urallaan tiensä yleisön sydämiin muun muassa kappaleillaan Via Dolorosa, Syvälle sydämeen sattuu ja Rööperin kuu.

Muusikon elämäkerta Tommi Läntinen – Ääretön ikävä avaa muun muassa pitkän linjan taiteilijan naissuhteita.

Miehen 30 vuoden avioliittoa Mirjan kanssa väritti vilkas seuraelämä ja pettäminen. Muusikon elämästä ei toisia naisia ja satunnaisia seikkailuja puuttunut. Varsinkin 90-luvulla meno oli villiä.

– Olen pelehtinyt naisten kanssa enemmän kuin laki sallii, vaikka olin luvannut uskollisuutta. ”Taisi piru päästä väliin, kun sä seisoit eessä alttarin” kirjoitin biisiin Sanat haavoittaa, kertoo Läntinen kirjassaan.

Läntinen kertoo nauttineensa ihailusta, jota sai osakseen. Keikkojen jälkeen hän sai naisilta runsaasti katseita.

– Tämä kaikki hiveli miehisyyttäni ja itsetuntoani. Ihailusta alkoi tulla itselleni jonkinlainen mittari, jolla määrittelin suosioni tasoa.

– Ei se mitään hohdokasta ollut, vaan enemminkin nuorten ihmisten hauskanpitoa ”in the name of rock and roll”. Koko hommahan tavallaan perustuu siihen, että artisti on kuin mahtava kuningas ja hovi pyörii siinä ympärillä.


Avioliittonsa asetelmaa Läntinen kuvaa epätasa-arvoiseksi.

– Avioliitossa minä olin toisenlainen. Olen hakenut vastakappaletta toisesta ihmisestä. Jollain tapaa olen kenties vaatinut avioliitostani sitä, että minusta pidettäisiin huolta ja että suhde vastaisi erityisesti minun tarpeisiini.

Koko kansan tietoisuuteen Läntinen nousi Boycott-yhtyeen solistina 1980-luvulla.

– Elin rock and roll -elämää. Olisinpa osannut olla prinssi vaimolleni sen sijaan, että olin sitä tuntemattomille ihmisille.

Vuodet kuluivat ja keikkamatkoilta palasi Mirja-vaimon luo kotiin tyhjyyden tunteesta kärsivä mies, joka katui tekojaan.

– Kyllä mä tajusin ja tiesin, että puolisoni tiesi. Siitä huolimatta yritin olla kuin en mitään olisi tehnytkään, mutta tasapainoilu asian kanssa oli vaikeaa. Meillä oli pöydällä möhkäle, josta ei puhuttu.


– Minun olisi pitänyt ottaa asia puheeksi, mutta jostain syystä sanoja ei ollut ja tuntui kai helpommalta olla hiljaa.

Julkisuus, juhliminen ja päihteet veivät Läntistä.

– Vuodet kuluivat, meno äityi, laulu raikui, soitto soi ja naiset nauroivat.

Läntisen mukaan seikkailusta seurasi jälkeenpäin tyhjä olo. Alkoholi ja naiset eivät poistaneet muusikon sisäistä tyhjyyden tunnetta.

Alkoholin avulla yksitoikkoisista asioista tuli mielekkäitä. Edes seksi ei miehestä tuntunut enää miltään ilman viinaa.

– Piti olla kännissä, että saattoi kuvitella sen olevan nastaa ja mahtavaa.


Ex-vaimoaan Mirjaa mies ylistää kirjassaan. Läntinen tapasi Mirjan Turussa vuonna 1984.

– Olin katsomassa jotakin bändiä. Kello oli jo lähellä puolta yötä, kun joku rockpunkkari tuli toteamaan minulle, että tekemäni musiikki oli ihan kuraa. Yhtäkkiä kaunis vaalea nainen seisoi vieressämme todeten, että hänestä minä lauloin tosi hyvin.

Ilta jatkui ja lopulta Läntinen saattoi Mirjan bussiin. Se oli rakkautta, eikä mies pian voinut muuta ajatellakaan kuin tapaamaansa vaaleaa kaunotarta.

– Mirjan tapaaminen on ollut elämäni merkittävin asia. Hänen kauttaan vilpitön hyvyys ja kauneus astuivat elämääni. Mirja jaksoi sanoa, että olen enemmän kuin kommentit tai epäonnistumiset, Läntinen kiittelee ex-puolisoaan, josta erosi vuonna 2015.

– Tämän hetken ja ensikohtaamisemme väliin mahtuu vuosikymmeniä, lukuisia päiviä, hyviä ja surullisia hetkiä. Vaikka emme ole enää naimisissa, olemme pysyneet ystävinä, Läntinen kertoo kirjassa.

Sitaatit Susanna Ruuhilahden kirjoittamasta kirjasta Tommi Läntinen – Ääretön ikävä (Minerva Kustannus).