Rosa Meriläisen ja Iris Flinkkilän vanhat päiväkirjat julki uutuusteoksessa: kuvailevat yksityiskohtaisesti seksikokemuksiaan – ”Petin Jaria kännipäissäni”

Julkaistu:

Entisten nuorten teinipäiväkirjoista on julkaistu railakas kirja Päiväkirjaklubi. – Mä oon pettänyt Jaria kerran kännipäissäni ja herra jumala miten oon sitä itkenyt, Rosa Meriläinen kirjoittaa teini-iän päiväkirjassaan.
Muutama vuosi sitten Eeva Vekki ja Risto K. Järvinen saivat idean kutsua ihmisiä lukemaan teinipäiväkirjojaan.

Loppuunmyydystä illasta tuli menestys.

Oli itsenäisyyspäivä 6.12.2014 Kulttuuritehdas Korjaamolla Helsingissä.

Jatkoa seurasi kerran kuukaudessa ja suosittu Päiväkirjaklubi pyörii Korjaamolla yhä.

Nyt nuoruuden päiväkirjoista on tehty kirja. Eeva Vekin ja Risto K. Järvisen kokoamassa uutuusteoksessa Päiväkirjaklubi (Nemokustannus) kurkistetaan 42:n entisen teinin päiväkirjamerkintöihin.

Suurin osa kirjoittajista on tavallisia ihmisiä, jotka ovat purkaneet rehellisesti päiväkirjalleen teini-iän tuntojaan. Aikajana on 1960-luvulta 2000-luvun alkuun.


Joukossa on myös tunnettuja nimiä. Ex-kansanedustaja, kirjailija Rosa Meriläinen kertoo kirjassa vauhdikkaasta nuoruudestaan Tampereella vuonna 1991. Silloin hän oli 15-vuotias.

1.9.1991 päivätyssä päiväkirjamerkinnässään Rosa Meriläinen kirjoittaa olevansa allapäin.

”Mä olen seurustellut reilu 2 kuukautta yhden Jarin kanssa. Mä rakastan Jaria tosi paljon. Mä oon pettänyt Jaria kerran kännipäissäni ja herra jumala miten oon sitä itkenyt. Olin sen jälkeen niin niin masentunut... Mä en enää koskaan juo paria kaljaa enempää jos Jari ei oo paikalla”, Rosa Meriläinen kertoo päiväkirjatekstissään.

Päiväkirjassaan 15-vuotias Meriläinen pohtii, kannattaako suhdetta jatkaa. ”Mun tekis mieli olla Jarin kanssa enää pelkkä kaveri, mutta mä en tiedä miten mä sen sille ilmaisisin”, Rosa Meriläinen kirjoittaa 13.11.1991.

”Mun tekis mieli olla välillä vapaa, ilman yhtä ainutta helvetin jätkää”, Rosa Meriläinen jatkaa.

Yksi päiväkirja-iltojen menestyksen syy saattaa olla, että tunteet ovat universaaleja. Vanhoja päiväkirjatekstejä lukiessa tajuaa, ettei ole ollut tunteidensa kanssa yksin. Jokainen on ollut joskus nuori ja ahdistunut, nolo ja pelännyt mokiaan.


Päiväkirjaklubi-nimisessä kirjassa on erilaisia kirjoitustyylejä. Yksi räväkämmistä on graafikko Iris Flinkkilällä, joka tunnetaan muun muassa vihreiden ex-puheenjohtaja Touko Aallon tyttöystävänä.

Kirjassa on julkaistu Flinkkilän päiväkirjamerkintöjä vuosilta 2008–2009, jolloin hän oli 15–16-vuotias, omien sanojensa mukaan ”hurjasieluinen järvenpääläisteini”. Päiväkirjamerkintöjen mukaan 15-vuotias Flinkkilä bailaa ja juo pohjia kavereiden kanssa. Oksennukset hän työntää yöllä sängyn alle vaatteiden ja papereiden avulla.

”Mä en siel juonu ku kuus vitutukseen. Vitutti ihan saatanasti”, Iris Flinkkilä kertoo perjantai-illastaan 21.11.2008.

Tammikuussa 20.1.2009 Iris Flinkkilällä on vanhojen päiväkirjamerkintöjen mukaan ”outo päivä”.

”Sunnuntaina oltiin Jeren faijalla panemassa. Hui miten kivaa oli. Mut kortsu lähti. Mentiin sit kylpyyn yhdessä”, Iris Flinkkilä kertoo kirjassa.

”Illal kerroin mutsille sitten että mitä tapahtu. Ei se tietenkään mikään ilonen ollu mutta eihän se mikään vihanenkaan. Osti mulle jälkiehkäisypillerin”.


Kirjakustantamo Nemon mukaan osa päiväkirjoissa esiintyvien ihmisten etunimistä on muutettu, ettei heitä tunnistettaisi.

Juttua muokattu 22.8. klo 12.42: Risto K. Järvisen nimi korjattu oikeaan muotoon.