Iskelmätähti Matti Esko perui kaikki keikkansa – vuosia piinannut masennus palasi: takana äärimmäisen vaikeita aikoja

Kansansuosikki Matti Esko on joutunut perumaan tulevat konserttinsa. – Jouduin perumaan ne uusiutuneen masennuksen vuoksi, Matti Esko sanoo IS:lle.

Matti Esko joutui perumaan tämän syksyn keikat masennuksen vuoksi.

21.8.2019 6:30

Iskelmätähti Matti Eskon, 72, piti lähteä tänä syksynä Kaunotar ja kulkuri -konserttikiertueelle yhdessä toisen kansansuosikki Marion Rungin kanssa. Nyt Matti Esko on kuitenkin joutunut perumaan konsertit.

– Syy on todellakin terveydellinen. Tämä on vanha juttu eli henkinen masennus, joka uusiutui, hän kertoo IS:lle.

Matti Esko painottaa, ettei masennus johdu liiallisesta työnteosta.

– Minulla oli masennus neljä vuotta sitten ja se on sellainen kummajainen, joka yllättää ja uusiutui nyt, hän sanoo.

Laulaja kertoo, että edellisellä kerralla masennus kesti toista vuotta ja silloinkin sitä lääkittiin. Nytkin Matti Esko on saanut lääkityksen ja uskoo masennuksen menevän pois ajan kanssa.

– Kyllä tässä taistellaan, mutta tiedän, että se vaatii oman aikansa.

Laulaja huomauttaa vielä olevansa kaikesta huolimatta valoisin mielin ja sanoo, ettei aio suinkaan jättää keikkailua kokonaan.

– Totta kai minua harmittaa, etten pääse nyt esiintymään arvostamani Marionin rinnalla. Tähän ikään mennessä olen jo aikaa sitten ymmärtänyt, että elämässä tulee mennä terveys edellä eikä riskejä pidä ottaa, 72-vuotias Matti Esko sanoo.

Matti Eskon konserttikiertueella korvaa toinen kansansuosikki Fredi. Ensimmäinen Kaunotar ja kulkuri -konsertti on Hyvinkää-salissa 10. marraskuuta.

Matti Eskon oli määrä esiintyä Marion Rungin kanssa Kulkuri ja kaunotar -kiertueella tänä syksynä. Nyt hänet kuitenkin korvaa Fredi.

Matti Esko on kamppaillut masennuksen kanssa jo pitkään. Hän on puhunut sairaudestaan avoimesti julkisuudessa muuttaakseen ihmisten asenteita ja rikkoakseen tabuja. Laulaja on myös toiminut Mielenterveysseuran tukihenkilönä masennuksen kanssa kamppaileville.

Ensimmäisen kerran Matti Esko sairastui jo 20 vuotta sitten. Muutama vuosi sitten sairaus teki paluun rytinällä, kun laulaja lopetti hänelle määrätyn lääkityksen.

– Olo oli niin hyvä, että luulin pärjääväni ilman lääkkeitä. Niin ei saisi tehdä, oli siitä varoitettu. Siitä virheestä sain maksaa kalliin hinnan, Matti Esko kertoi IS:lle syksyllä 2017.

Sairaus palasi vaivihkaa ja vei hiljalleen Matti Eskon energian ja halun tehdä asioita. Ahdistus aiheutti jopa fyysisiä oireita ja kipua. Masennus ei kuitenkaan päässyt onneksi aivan yhtä pahaksi kuin aiemmin, jolloin laulajalla oli itsetuhoisia ajatuksia. Pahimpina aikoina hän kantoi mukanaan partakoneenteriä, joilla olisi voinut vahingoittaa itseään.

– Olkapäällä istui karvainen sorkkajalka ja kehotti tekemään itselle pahaa. Kummallinen, mutta hyvin todellinen tunne siitä, että pitää totella, Matti Esko sanoi aiemmin IS:lle.

Tärkeimpänä tukena vaikeina aikoina toimi Matti Eskon puoliso Pirjo Eskonniemi. Pari on ollut yhdessä jo yli 50 vuotta ja selättänyt vaikeudet yhdessä.

Kun Matti Eskon masennus puhkesi, näki Pirjo-puoliso, miten iloinen mies muuttui sulkeutuneeksi ja vetäytyi omiin oloihinsa. Pirjo kertoi Seurassa pari vuotta sitten, että pelkäsi hetkittäin miehensä ajautuvan psykoosiin.

Puoliso Pirjo Eskonniemi on ollut miehensä tukena vuosien ajan.

Hetkittäin myös suosikkilaulajan uran jatko oli vaakalaudalla, kun ahdistus hiipi haittaamaan laulamista.

– Ahdistus oli murtaa äänenikin, tärkeimmän instrumenttini. Pelko yleisön eteen astumisesta tuntui vuoren korkuiselta, aivan mahdottomalta ajatukselta, Matti Esko kertoi tuolloin.

Matti Esko selätti masennuksen viimeksi kesällä 2017 jatkamalla hänelle määrättyä lääkitystä. Hän korostikin tuolloin, että on tärkeää syödä lääkkeet juuri niin kuin lääkäri käskee, jotta sairaus saadaan hallintaan.

Matti Eskon mukaan myös Pirjo-vaimon tuki on ollut sairauden aikana korvaamatonta eikä hän olisi välttämättä päässyt uudelleen kiinni elämään ilman puolisoaan.

– Onneksi minulla on niin mahtava vaimo. Ilman Pirjoa en ehkä enää olisi tässä, laulaja sanoi IS:lle aiemmin.

Matti Esko uskoo, että selättää masennuksen myös tällä kertaa.

Masennuksen lisäksi Matti Esko on kärsinyt myös muista terveyshuolista. Vuonna 2001 hän sai sydäninfarktin kesken aamulenkin ja hänelle tehtiin pallolaajennus. Vuonna 2008 hänet puolestaan kiidätettiin hätäleikkaukseen, jossa poistettiin umpilisäke.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?