Omaiset suunnittelivat Olli Lindholmille hautakiven, joka koristaa nyt laulajan viimeistä leposijaa – mukana koskettava viittaus Yön musiikkiin

Helmikuussa kuollut Olli Lindholm laskettiin haudan lepoon puoli vuotta sitten. Nyt muusikon sukuhauta Pomarkussa on saanut hautakiven.

Olli Lindholm kuoli 54-vuotiaana viime helmikuussa.

21.8.2019 6:00 | Päivitetty 21.8.2019 9:31

On kulunut jo puoli vuotta siitä, kun muusikko Olli Lindholm siunattiin haudan lepoon äitinsä puoleiseen sukuhautaan Pomarkussa. Yö-yhtyeen nokkamies menehtyi äkilliseen sairauskohtaukseen 12. helmikuuta varhain aamuyöllä. Hän oli kuollessaan vain 54-vuotias.

Lindholmin hautajaiset järjestettiin lähipiirissä, ja tilaisuudessa kuultiin muun muassa Yön kappaleita. Yhtyeen jäsenet toimivat arkunkantajina. Maaliskuisena päivänä Pomarkun vanhan kirkon viereen kohosi havuin, kynttilöin ja punavalkoisin kukkasin peitetty kumpu. Kun hautaa katsoo edestä, näkee sen takaa myös uuden kirkon.

Talvi vaihtui kevääksi, kevät kesäksi.

Kesän ja syksyn kynnyksellä, elokuun 19. päivä sukuhauta sai uuden hautakiven.

Olli Lindholmin sukuhauta sai uuden kiven, jonka ovat suunnitelleet hänen omaisensa.

Yön tiedottaja Taija Holm kertoo Lindholmin sukulaisten kanssa yhdessä IS:lle, että hautakivi on asennettu paikalleen eilen. Sen ovat suunnitelleet Ollin omaiset, täti ja serkku yhdessä Kauhavan Kiviveistämön kanssa. Kivi on ylämaan vihreää graniittia.

Sukuhaudan taulukiveen on kirjattu kultaisin kirjaimin vain yksi nimi: Olli Ilari Lindholm. Syntynyt 19.3.1964, kuollut 12.2.2019.

Kookasta taulukiveä reunustavat nuottiavaimilla varustetut kaksi lyhtypilaria, joiden takana tuikkivat kynttilät. Sen erillisestä sokkelikivestä löytyy Yön Minne tuulet vie -kappaleesta tuttu lause:

Mitä tapahtuu, jos lähden tuntemattomaan,

loppuuko maailma siihen vai alkaako vaan uudestaan.

Erilliseen sokkelikiveen on kirjattu lause Yön Minne tuulet vie -kappaleesta.

Minne tuulet vie on Yön vuonna 2016 ilmestyneeltä levyltä Puolet taivaasta – puolet helvetistä. Kappaleen on säveltänyt Jimmy Westerlund ja Tobias Granbacka sekä sanoittanut Mikko Karjalainen. Saman kappaleen samoja lyriikoita sovitettiin runoksi myös Lindholmin kuolinilmoituksessa, joka julkaistiin maaliskuun 24. päivä Satakunnan Kansassa.

Vaikka hautakivi on ehtinyt levätä aloillaan vain vuorokauden, on sen edusta jo täyttynyt kynttilöistä, kukista ja erilaisista muistoesineistä, kuten enkeleistä. Nurmi kasvaa jo siinä, missä vielä maaliskuussa oli kukkien peittämä kumpu.

Lindholm syntyi vain 2 100 asukkaan Pomarkussa ja varttui Porissa. Viimeiset vuotensa hän eli Tampereella. Musiikki imaisi miehen kovaa mukanaan jo lapsena. Lindholm myönsi myöhemmin, että kouluaikojen todistukset eivät ole hääviä luettavaa.

Yö ponnahti valtavaan suosioon jo heti Varietee-esikoisalbumin julkaisun jälkeen vuonna 1983. 2000-luvun alussa julkaistiin superhitit Rakkaus on lumivalkoinen ja Pettävällä jäällä. Loppu on historiaa. Suomen pitkäaikaisimpiin ja suosituimpiin yhtyeisiin kuuluneen Yön jäsenet vaihtuivat vuosien varrella tiuhaan, ajoittain myrskyisissäkin merkeissä. Studioalbumeita julkaistiin yhteensä 23.

Lindholmin äkillinen kuolema helmikuussa tuli shokkina niin faneille, läheisille kuin bändin jäsenillekin. Terveellistä elämää viettänyt mies sairasti uniapneaa ja oli valitellut oloaan viimeisinä päivinään. Muusikko tuli tutuksi viime vuosina myös nuoremmille sukupolville muun muassa The Voice of Finlandin tähtivalmentajana. Lindholmin menehdyttyä kesken ohjelman se päätettiin tehdä loppuun vain kolmen tähtivalmentajan voimin.

Toukokuussa Lindholmin muistoa kunnioittamaan järjestettiin kolme muistokonserttia, joissa esiintyi pitkä liuta suomalaisia tähtiartisteja. Konsertti päättyi koskettavaan videoon Minne tuulet vie -kappaleesta, jossa Lindholm itse lauloi. Lavalla bändi soitti laulua säestäen.

Nyt samaisen kappaleen sanat koristavat Olli Lindholmin viimeistä leposijaa.

Katso alla olevalta videolta, miten Olli Lindholmia muisteltiin helmikuussa 2019 Porissa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?