Vesa Keskinen haluaa ostaa Turun korkeimman rakennuksen, jota kukaan ei halua – nyt tonttipäällikkö täräyttää tiskiin karut faktat - Viihde - Ilta-Sanomat

Vesa Keskinen haluaa ostaa Turun korkeimman rakennuksen, jota kukaan ei halua – nyt tonttipäällikkö täräyttää tiskiin karut faktat

Turun kaupunki ei edelleenkään ole kiinnostunut tornista.

Vesa Keskinen haluaa ostaa itselleen Turussa sijaitsevan tornin, jota kukaan ei ole huolinut tähän mennessä edes ilmaiseksi.­

20.8.2019 16:37

Turun puhuttavin nähtävyys ei tällä viikolla yllättäen ole ollut oikutteleva funikulaari vaan 55-vuotias Pääskyvuoren linkkitorni.

Yli 130-metrinen torni nousi otsikoihin, kun sen omistava Telia Towers Finland Oyj kertoi olevansa valmis myymään tornin, mikäli sopiva ostaja sattuisi ilmaantumaan.

Varsinainen mediapöhinä tornin ympärillä alkoi, kun Tuurin kyläkauppias Vesa Keskinen ilmoittautui halukkaaksi tornin ostajaksi.

– Monen mielestä varmaan tuntuu tyhmältä tarjota siitä euroa enempää. Tarjoan siitä kuitenkin miljoonan... senteissä. Miljoona senttiä on 10 000 euroa, Keskinen kommentoi.

1960-luvulla rakennettu Pääskyvuoren torni on Turun korkein rakennus. Keskinen ei vielä paljasta, mitä hän aikoo tornilla tehdä, jos se hänen omistukseensa päätyy.­

Keskinen ei kuitenkaan paljastanut, millaiseen käyttöön hän on tornia kaavaillut.

– Käyttötarkoitus on tiukkaan verhottu salaperäisyyden viittaan. Jokainen voi sitä mielikuvituksessaan arvailla, hän pyöritteli.

Torni sijaitsee Turun kaupungin tontilla, ja tontin vuokrasopimus raukeaa 2030-luvun puolivälissä. Turun kaupunki ei ole useista tarjouksista huolimatta ollut halukas ottamaan tornia haltuunsa edes ilmaiseksi.

Mieli ei ole muuttunut tornin saaman julkisuuden myötä.

– En keksi yhtään hyvää syytä, miksi turkulaisten veromaksajien pitäisi ottaa torni vastattavakseen ja huolehtia kunnossapidon ja mahdollisen purkamisen kustannuksista, sillä tornihan on kustannuserä. Tällä hetkellä se on meille tuloerä, koska siinä on maanvuokrasopimus, tonttipäällikkö Timo Laiho kommentoi Ilta-Sanomille.

Vesa Keskinen ei paljasta, mitä hän haluaa Turussa sijaitsevalla tornilla tehdä.­

Hänen mukaansa tornilla ei ole tällä hetkellä kaupungille mitään järjellistä käyttöä, etenkin, kun siinä ei ole hissiä ja rakenteet todennäköisesti kaipaavat kunnostamista.

Kaupungilla ei ole varsinaisesti mitään tornin myyntiä vastaan, mutta Vesa Keskinen ja muut innokkaat ostajat joutuvat toistaiseksi suitsimaan villeimpiä ideoitaan. Pääskyvuoren tornissa ei myydä ainuttakaan kahvikupposta tai berliinin – siis piispanmunkkia ilman Turun kaupungin lupaa.

– Tontin vuokrasopimuksessa tornin käyttötarkoitus on määritelty niin, että siellä saa käyttää radiolaitteita. Sitä ei voi käyttää mihinkään muuhun tarkoitukseen kuin mitä vuokrasopimukseen on kirjattu. Sinne ei voi tehdä mitä tahansa, vaan asiasta tulee neuvotella Turun kaupungin kanssa, joten se ei ole mikään yksinkertainen juttu, Laiho selventää.

Vaikka kahvilan tai kiipeilyseinän perustamiseen tulisikin vihreää valoa, seisoo toteuttamisen edessä muitakin tahoja.

– Varmasti rakennusvalvontaviranomaisilla on omat valvottavat norminsa siitä, mitä sinne voi oikeasti toteuttaa, Laiho sanoo.

Löytyi tornille ostajaa tai ei, vuokrasopimus umpeutuu joka tapauksessa nykyisen aikataulun mukaisesti. Laiho ei torpedoi täysin sitä, etteikö uusi sopimus voisi syntyä.

– Lähempänä ajankohtaa harkitaan, onko alueelle jotain muuta mahdollista käyttöä ja mikä sen kaavallinen tilanne sillä hetkellä on. Varmasti siinä kohtaa neuvotellaan vuokralaisen kanssa.

55-vuotias Pääskyvuoren torni on monelle tunteita herättävä maamerkki. Miten kaupunki perustelee, että se käyttää 5,5 miljoonaa toimimattomaan funikulaariin mutta ei halua suojella tornia?

– Siihen en osaa ottaa kantaa. Arvasin kyllä, että funikulaari otetaan tässä yhteydessä esille. Keskustelu tornin säilyttämisestä, sen suojeluarvoista ja maisema-arvoista tulee käydä mahdollisen purkuluvan yhteydessä. Siihen saavat ottaa sitten halutessaan kantaa turkulaiset päättäjät ja poliitikot.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?