Jyrki Sukula kertoo HS:lle, miksi lopetti Kuppilat kuntoon -sarjan – kulissien takana lohduton tilanne - Viihde - Ilta-Sanomat

HS: Jyrki Sukula kertoo viimein, miksi päätti lopettaa suositun Kuppilat kuntoon -sarjan – kulissien takana lohduton tilanne

Jyrki Sukula kertoo Helsingin Sanomille, että auttaakseen yrittäjiä tarpeeksi, olisi tarvittu psykologian koulutusta.

Kuppilat kuntoon -sarja oli Jyrki Sukulalle raskas projekti.

18.8.2019 9:10

Huippukokki Jyrki Sukula on tullut tutuksi koko kansalle suosituista tv-sarjoistaan. Sukula on nähty muun muassa Kokkisota-, Ruokala-, Liemessä-, Atlantin yli- ja Sukulan suojatit -sarjoissa. Hänen suosituimpia tv-ohjelmiaan ovat olleet Kuppilat kuntoon, Jyrki Sukula!- ja Hotellit kuntoon, Jyrki Sukula! -sarjat, joissa hän auttoi pulaan joutuneita suomalaisyrittäjiä pelastamaan bisneksensä.

Suosittuja sarjoja esitettiin Nelosella vuosina 2012–2018. Niissä Sukula reissasi ympäri Suomea tarkastamassa huonossa jamassa olevien keittiöiden ja hotellien toimintaa, ja auttamassa yrittäjiä takaisin jaloilleen. Tv:ssä nähtiin lukuisia onnistumisia, mutta aina kaikki ei sujunut yhtä hyvin.

Nyt Helsingin Sanomat kertoo, että Sukula ei aio jatkaa suosikkisarjojen parissa, sillä ne kävivät hänelle liian raskaiksi. Iltalehti kertoi jo aiemmin, että Sukulan tietoon oli tullut, että moni hänen ohjelmassa auttamansa yrittäjä oli kuollut.

Sukula kertoo Helsingin Sanomille, että hän huomasi Kuppilat kuntoon -sarjaa tehdessään, että ravintola-alalle tulee uuden polven yrittäjiä, joiden ongelmat eivät ratkea sillä, että heille opettaa yksinkertaisia kokkaustaitoja. Hän kokee, että moni tarvitsisi apua elämänhallinnassa laajemmin ja sen opettamiseen kokista ei hänen mukaansa ole.

– Vaadittaisiin psykologian koulutusta. Joudun nostamaan kädet pystyyn ja toteamaan, että sori, en voi mennä televisioon viisastelemaan näin isoilla asioilla, Sukula sanoo HS:n haastattelussa.

Vuosikymmeniä yrittäjänä toiminut Sukula kokee, että ravintola-alalle saapuvat uudet yrittäjät tarvitsisivat enemmän koulutusta ja tietoa siitä, mitä työ todellisuudessa on.

– Suomihan on unelmapaikka yrittää, koska yhteiskunta toimii hyvin. Mutta kynnys tulla alalle on liian matala. Jos taidot ovat vajavaiset, ongelmien kirjo kasvaa äkkiä, Sukula kertoo HS:lle.

– Alalle aikoville pitäisi olla muutaman päivän yrittäjyysluento, jossa kerrotaan vaatimuksista. Päälle parin kuukauden harjoittelujakso. Jos ei pakollisena, niin ainakin vahvasti suositeltavana.

Jyrki Sukula reissasi viiden vuoden ajan ympäri Suomea auttamassa ravintolayrittäjiä saamaan liiketoimintansa elpymään.

Kuppilat kuntoon -sarjassa Sukula törmäsi toinen toistaan kirjavampiin ongelmiin. Moni yrittäjä oli polttanut itsensä loppuun, osalla oli taustalla henkilökohtaisen elämän tragedioita ja jotkut eivät tienneet ravintola-alasta juuri mitään.

Kokenut kokki yritti parhaansa mukaan auttaa haparoivia yrittäjiä saamaan liiketoimintansa kannattavaksi ja ravintolan kukoistamaan. Joskus ravintolan keittiössä opeteltiin kokkaamisen perusteita, joskus taas siivottiin raivokkaasti. Yleensä kuppila koki myös muodonmuutoksen, kun sen ilme kirkastettiin uusia avajaisia varten.

Sarjan neljäs ja näillä näkymin siis myös viimeinen tuotantokausi nähtiin televisiossa viime vuonna. Siinä Sukula auttoi myös Espanjan aurinkorannikolla sijaitsevia suomalaisten ravintoloita.

Kuppilat kuntoon -sarja perustuu brittikokki Gordon Ramsayn vastaavaan sarjaan, jossa hän auttaa pulassa olevia ravintoloitsijoita omaan, äärimmäiseen suorasukaiseen tyyliinsä.

Tänä kesänä Jyrki Sukula nähtiin uudessa Suomalainen menestysresepti -sarjassa, jossa hän luotsasi kilpailijoita kohti uutta hittituotetta, joka ohjelman päätyttyä pääsee kauppoihin suureen levitykseen. Sukula kertoi IS:lle kesällä, että uusi sarja tuntui miellyttävältä haasteelta.

– Tässä ohjelmassa vire on heti alkuun positiivinen, eikä sarjassa olla pelastamassa ketään. Yrittäjyys ei tule iholle, ja alkuasetelma on toisenlainen kuin Kuppiloissa, Sukula kertoi.

Sukula tunntaan tv-kokkina ja menestyneenä keittiömestarina, mutta myös hän on kokenut vaikeita hetkiä uransa aikana.

Uudessa sarjassaan Sukula pääsi neuvomaan myös uusia, nuoria yrittäjiä heidän uransa alkutaipaleella. Hän kiitteli yrittäjiä siitä, että heillä on intohimoa ja paloa eivätkä he stressaa turhaan. Kokki totesi, että on täysin tuulesta temmattua, että yrittäjäksi Suomessa ryhtyvän täytyisi olla hullunrohkea ja ottaa valtavia riskejä.

 – Se on täysi myytti, että yrittääkseen tulisi olla jollain tavoin hullu. Unohtakaa jo se hokema, että suomalainen menee vaikka läpi harmaan kiven. Miksi hitossa on mentävä kiven läpi, menkää sen ohi! hän totesi IS:lle kesäkuussa.

– Toinen myytti on se, että yrittäjän tulisi tehdä joka päivä töitä överisti ja että palkinnon ”kunnon” yrittäjyydestä saa vasta, kun on huhkinut itsensä loppuun. Olen kyllä itsekin ahkera ja teen paljon hommia, mutta se on osaltaan kompensointia sen suhteen, etten ole fiksu enkä opiskellut alaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?