Video paljastaa holtittomasti vellovan ihmismassan Asap Rockyn keikalla – ystäväporukka tyrmistyi Blockfestin järjestelyistä: Pelkäsimme henkemme edestä

rac

Julkaistu:

blockfest
Kokeneet festarikävijät hämmästelevät Blockfestin tungosta ja kokevat, että tilanne äityi hetkittäin todella vaaralliseksi.
Kohuräppäri Asap Rockyn keikka Blockfest-festivaalilla keskeytyi perjantaina vaaratilanteen vuoksi, kun ihmiset yleisössä kaatuivat ja joutuivat tallotuiksi. Helsinkiläiskaverukset kertoivat Ilta-Sanomille, että tilanne lavan edustalla muuttui nopeasti pelottavaksi, kun valtava ihmismassa puristui mosh pitien vaikutuksesta ja ihmiset kaatuilivat tönimisen vuoksi.
Useat festivaalille osallistuneet ovat kertoneet vastaavista kokemuksista ja kritisoineet liian kovaa tungosta. IS:n lukijan kuvaamalla videolla näkyy, miten ihmismassa velloo Asap Rockyn keikan aikana mosh pitin syntyessä lavan edustalle. Video paljastaa myös, että artisti kannustaa yleisöä voimakkaasti moshamaan.

Videon kuvannut ystäväporukka kokee, että heidän festarikokemuksensa meni pilalle liiallisen tungoksen, tönimisen ja holtittoman kaaoksen vuoksi. He siirtyivät Asap Rockyn esiintymisen aikana etäämmälle seuraamaan keikkaa ja huomasivat nopeasti, että lavan edustalle tuotiin ihmisiä, jotka olivat joutuneet puristuksiin yleisössä.

– Koko ajan sieltä kannettiin porukkaa pois ja ensiavussa istui tyyppejä hoidettavana. Yhden tytön silmiä katsottiin valolla siinä lavan edustalla. Hän kaatui siihen ja hänellä ilmeisesti meni taju. Hän ei reagoinut mitenkään, vaikka sillä valolla katsottiin silmiä, naiset kertovat.


Pohjois-Suomesta Tampereelle matkustanut ystäväporukka kokee, että ongelmat aiheutuivat siitä, että Blockfestin tapahtuma-alueella ja Ratinan stadionilla oli liian paljon ihmisiä alueeseen nähden.

– Yhdellä keikalla, missä olimme, koko ihmismassa velloi edes takaisin jatkuvasti ja siinä oli pakko liikkua mukana, ettei jää sinne alle. Se oli kyllä aika vaarallista. Me ihmettelimme, miksei mosh pitejä ole kielletty, koska ne olivat tosi vaarallisia. Varsinkin tosi pienikokoiset naiset jäivät sinne ihmismassan alle, ystävät kertovat.

– Siellä oli ihan liikaa ihmisiä. Varmasti kolmasosa olisi saanut olla poissa, että siellä olisi pystynyt olemaan. Kun yritti mennä lavalta toiselle, oli aivan jäätävä ihmismassa tunkemassa kapeista kulkuväylistä eteenpäin ja sinne puristui keskelle.


Ystävykset eivät ole törmänneet aiemmin festareilla vastaavanlaiseen kaaokseen. Parikymppiset naiset kertovat olevansa kokeneita festarikävijöitä ja monet Suomen suurimmista tapahtumista ovat tulleet heille tutuksi. Blockfestissä he ovat ensimmäistä kertaa.

– Ei mulla ole koskaan ollut sellainen olo, että tässä mahdollisesti saattaisi kuolla, mutta nyt oli kyllä niin paljon massaa, että tuli sellainen olo, yksi naisista kertoo.

– Olen käynyt aika paljon eri festareilla ja nyt jäi sellainen fiilis, että turvallisuusasiat oli järjestetty huonosti. Jäi sellainen olo, että on haluttu mahdollisimman paljon voittoa ja otettu sisään liikaa ihmisiä ja liian vähän työntekijöitä.

Ystäväporukka kritisoi myös festivaalin anniskelualueen järjestelyitä. Heidän mukaansa alueelle johtanut portti ruuhkautui pahasti etenkin loppuillasta stadionin ollessa täynnä.

– Ulostuloväylä tukkeutui täysin, kun kaikki tunkivat anniskelualueelle sisään. Ihmiset hyppivät sitten aitojen yli päästäkseen pois sieltä alueelta. Sinne tuli lopulta sitten järjestyksenvalvojien esimies katsomaan sitä hommaa, kun ei siitä päässyt kukaan kulkemaan.

– Myös stadionille vievät portaat olivat vaaralliset, kun ne olivat ihan pimeät ja takaa päin oli kamala työntäminen koko ajan.


Anniskelualueen portilla ystävykset joutuivat vaaratilanteeseen, kun yhden jalka jumittui betoniporsaan ja metallisen aidan väliin.

– Järkkäri otti aidan ja puski ihmismassaa takaisin päin. Nilkkani jäi siihen väliin puristuksiin, nainen sanoo.

Ystäväporukan mukaan järjestyksenvalvojat pyrkivät tekemään kaikkensa hallitakseen tilannetta, mutta valvojia oli heidän näkemyksensä mukaan liian vähän suhteessa suureen yleisömäärään.

– Huomasi, että kyllä hekin alkoivat turhautumaan, kun tilanne ei pysynyt hallinnassa yhtään.

Järjestäjä: festivaali sujui hyvin

Blockfestin toimitusjohtaja Kalle Kallosen mukaan festivaalin perjantaipäivä sujui hyvin ja ongelmitta. Hänen mukaansa loppuunmyyty tapahtuma tarkoittaa usein sitä, että jonoja ja hetkellistä ruuhkaa voi syntyä.

– Koska festivaali on loppuunmyyty, on pääesiintyjien keikoilla tungosta, Kallonen kertoo IS:lle.

Hänen mukaansa on mahdollista, että osa yleisöstä on kokenut kovan tungoksen ahdistavana.

– Se miksi tuollaiset fiilikset tulee, johtuu siitä, että esiintyjän keikalla (Asap Rocky) oli todella isot mosh pitit, mutta ne kuuluu sen keikan henkeen. Kyllähän se hullulta näyttää, jos sinä siinä edessä olet etkä tiedä, mihin olet mennyt. Kyllä mä uskon, että siinä voi pelästyä. En vähättele kokemusta, Kallonen sanoo.

Toimitusjohtaja korostaa, että mikäli tilanne tuntuu tungoksessa tukalalta, auttavat järjestysmiehet pois yleisön seasta. Hänen mukaansa perjantaina tajuttomaksi väitetty ja yleisöstä pois autettu nainen nousi omille jaloilleen päästyään pois yleisön seasta.

Järjestäjä ei ole kuullut, että kukaan olisi tarvinnut jatkohoitoa tungoksessa mahdollisiin tulleisiin vammoihin.

– Ei ole mitään vakavampaa tullut ainakaan mun tietoon, Kallonen sanoo.


Järjestäjät toivovat, että ihmiset saapuisivat lauantaina festivaalialueelle ajoissa ja selvittäisivät etukäteen, mistä kulku esimerkiksi anniskelualueille tapahtuu, jotta ruuhkat saataisiin minimoitua.

Kallosen mukaan tapahtuma-alueen anniskelualueelle on useita sisäänkäyntejä, joista kaksi Ratinan kentällä sijaitsevaa saattavat ruuhkautua hetkellisesti. Hänen mukaansa ruuhkan syynä on festivaalivieraiden iän tarkastaminen.

– Suomen laki velvoittaa, että meidän on pakko katsoa henkilöllisyystodistus kaikilta niin hyvin kuin mahdollista.

– Kukaan ei kiistä jonoa, mutta ei joka sisäänkäynnillä ole tunkua. Jos jaksat vähän kävellä sivusta, ei ole tunkua. Stadionin anniskelualueelle on kolme sisäänkäyntiä. Kaksi on kentällä, yksi vähän sivumassa. Siitä pääsee hyvin, hän ohjeistaa lauantain festarikävijöitä.

Kallonen arvelee, että lauantaina festivaalilla ei synny perjantain kaltaisia mosh pitejä, sillä illan pääesiintyjä G-Eazyn keikalla niitä ei yleensä nähdä.

– Tänään on varmaan fiilikseltään pikkasen iisimpi päivä, hän sanoo.

Toimitusjohtajan mukaan järjestysmiehet puuttuvat tarvittaessa häiriökäyttäytymiseen, esimerkiksi alkoholin salakuljetukseen alueelle, matalalla kynnyksellä.

– Meillä on tosi tiukka linja kaikkiin häiriöihin, koska on niin paljon ihmisiä. Jos et osaa käyttäytyä, on meillä tiukat säännöt.