Asap Rocky keskeytti keikkansa Blockfestissä vaaratilanteen vuoksi – kaaoksen keskellä olleet kaverukset näkivät, miten naisen päätä tallottiin: ”Hän oli tajuton”

Julkaistu:

blockfest
Asap Rocky keskeytti esiintymisensä Blockfestissä, kun hän huomasi naisen makaavan maassa lavan edustalla.
Runsaasti julkisuutta pahoinpitelytuomion vuoksi viime aikoina saanut raptähti Asap Rocky nousi perjantaina Blockfest-festivaalin lavalle Tampereella. Ratinan stadionilla järjestettävä tapahtuma on loppuunmyyty ja myöhään perjantaina esiintynyt Asap Rocky yksi sen päätähdistä.
Räppärin odotettu keikka kuitenkin keskeytyi paikalla olleiden mukaan vaaratilanteen vuoksi. Useat Ilta-Sanomiin yhteydessä olleet Blockfest-kävijät kertovat, että tilanne yleisössä kärjistyi mosh pitin seurauksena niin, että naispuolisia katsojia kaatui ja joutui tallotuksi.

Mosh pitillä tarkoitetaan yleisön sekaan syntyvää tilaa, jossa ihmiset törmäilevät, hyppivät ja tanssivat. Blockfest-kävijöiden mukaan Asap Rocky kannusti yleisöä mosh pitiin useita kertoja keikkansa aikana.

Festivaalilla olleet helsinkiläiskaverukset kertovat IS:lle, että tilanne lavan edustalla muuttui kovan tönimisen seurauksena pelottavaksi.

– Siinä edessä olevia ihmisiä tönittiin todella pahasti ja minä olin yksi heistä. Kaaduin useita kertoja maahan ja jäin muiden ihmisten jalkoihin. Minä en satuttanut itseäni, mutta siinä lähellä ollut nainen ei ollut yhtä onnekas, kertoo 22-vuotias keikkaa seurannut nainen IS:lle.

– Näin, miten ihmiset kävelivät hänen päänsä päältä. Ihmiset eivät ottaneet sitä tosissaan, että tämä nainen ei päässyt ylös.


Kun helsinkiläisnainen pääsi itse ylös, lähti hän raivaamaan tietään keskellä olleen turva-aidan luokse. Hän toivoi löytävänsä sieltä järjestyksenvalvojia, jotka voisivat rauhoittaa tilanteen ja auttaa maassa makaavaa, tallottua naista.

– Huomasin, ettei eteen pääse, joten raivasin tieni sinne keskelle anniskelualueen aidan luokse. Se oli tosi vaikeaa, koska kukaan ei tajunnut, että joku oli oikeasti maassa ja oli hätä. Siellä keskellä ei kuitenkaan ollut yhtäkään turvamiestä. Huidoin värikkäällä takillani, mutta kukaan ei nähnyt. Vasta vähän ajan päästä järjestyksenvalvoja tuli sieltä kaukaa ja sain sanottua, että ihmisiä tallotaan maassa, nainen kertaa tapahtumia.


Samalla, kun toinen helsinkiläiskaveruksista yritti saada paikalle apua, jäi toinen heistä suojaamaan maassa makaavaa naista lavan edustalle yhdessä muutaman miehen kanssa. Kaverusten mukaan tilanteeseen puuttui lopulta Asap Rocky, jolle naisen ympärillä olevat ihmiset huitoivat. Artisti keskeytti esiintymisensä ja pyysi paikalle lääkintähenkilökuntaa.

– Porukka työnsi ja töni ja siinä sai nojata ihan täysiä taakse päin. Jossain vaiheessa porukka huitoi Asap Rockylle, että hän pystyisi pistämään stopin sille. Koska olimme tosi edessä, ei siitä päässyt mihinkään suuntaan. Vihdoin sen biisin jälkeen, joka oli menossa, keskeytti Asap Rocky keikan ja huusi apua paikalle, toinen ystävyksistä kertoo.

Kaverusten mukaan paikalta autettiin pois ainakin kaksi tallautunutta naista yleisön ja järjestyksenvalvojien avulla.

– Kun meidän luona kaatunut nainen vietiin pois, oli hän tajuton. Hänellä ei ollut silmiä auki ja hän vain makasi maassa.

Kaverusten mukaan Asap Rocky tai kukaan muukaan ei tajunnut, että naista oli tallottu, vaan luuli, että tämä oli pyörtynyt muuten. Kun nainen oli autettu pois, jatkui keikka normaalisti.

– Keikka jatkui ja Asap Rocky pyysi mosh pitteja ja ihmiset huusivat myös niitä. Se töniminen jatkui ja huomasin, että varsinkaan naiset eivät nauttineet siitä tilanteesta yhtään. Oli pakko keskittyä vain siihen, että pysyy pystyssä. Mekin lähdimme pois, koska ei siinä pystynyt olemaan.


Paikalla olleiden kaverusten mukaan on hyvin tavallista, että keikoilla syntyy mosh pit ja että esiintyjä myös kannustaa siihen.

– Se on aika tavallista, että artisti yllyttää mosh pitiin ja sitä tapahtuu tosi usein. Mutta Blockfestillä turvajärjestelyt olivat mielestämme tosi huonot, koska lavan edustalla ei ollut aitaa suojaamassa aivan edessä olevia, kuten yleensä on, naiset kertovat.

Eräs paikalla ollut mies kertoo, että Asap Rocky myös pyysi yleisöä rauhoittumaan ja olemaan tappelematta ja vitsaili Ruotsissa saamastaan pahoinpitelytuomiosta.

Poliisi tiedotti lauantaiaamuna, että Blockfestiltä otettiin kiinni seitsemän henkilöä päihtymystilan vuoksi ja että ihmisiä kuljetettiin selviämisasemalle. Poliisin mukaan päihtyneiden suhteen on huomionarvoista, että useat heistä ovat olleet paitsi alkoholin myös muiden päihteiden vaikutuksen alaisena. Rikosperusteisia kiinniottoja poliisi on tehnyt perjantai-illan aikana kymmenen kappaletta.

Rikosilmoituksia Blockfestin avauspäivänä kirjattiin noin 60 kappaletta, joista kaksi epäiltyä törkeää huumausainerikosta, yksi törkeä ampuma-aserikos, yksi epäilty seksuaalirikos ja kymmeniä huumausainerikoksia sekä huumausaineen käyttörikoksia. Suurin osa epäillyistä rikoksista on tullut poliisin tietoon festivaalialueen ulkopuolelta.

Poliisin näkökulmasta festivaali on kuitenkin sujunut kohtuullisen hyvin, koska esimerkiksi vakavia väkivaltarikoksia ei ole tullut tietoon ainakaan alkuyöhön mennessä.

IS ei tavoittanut Blockfestin edustajaa kommentoimaan Asap Rockyn keikan keskeytymistä.