Krista Kososen perhe matkusti mukana, kun Beforeigners-sarjan kuvaukset veivät kuukausiksi maailmalle: ”Välillä tytär kysyi, että mikä lomakoti tämä on” - Viihde - Ilta-Sanomat

Krista Kososen perhe matkusti mukana, kun Beforeigners-sarjan kuvaukset veivät kuukausiksi maailmalle: ”Välillä tytär kysyi, että mikä lomakoti tämä on”

Krista Kosonen työskenteli monta kuukautta ulkomailla, mutta hänen ei tarvinnut olla ilman perhettään: tytär ja mies matkustivat mukana.

Krista Kosonen tähdittää uutta Beforeigners-sarjaa.­

16.8.2019 22:09

Näyttelijä Krista Kosonen nähdään toisessa pääosassa norjalaisessa Beforeigners-sarjassa, joka saa ensi-iltansa HBO Europen maissa keskiviikkona 21.8.

Perjantaina Helsingin Bio Rexissä järjestetyssä sarjan ennakkoensi-iltagaalassa Kosonen kertoo, että hän joutui tekemään viikinkipoliisin rooliaan varten noin 15-kertaisen määrän työtä normaalitöihinsä nähden, sillä hän ei puhunut lainkaan norjaa ennen tätä.

– Piti opetella norjaa, muinaisnorjaa ja vanhaa saamea. Ja lisäksi minulla piti olla islantilainen aksentti, koska roolihahmoni on viikinki. Oli siinä kyllä paljon hommaa, hän nauraa.

Kielen opettelun lisäksi hän joutui opettelemaan aseenkäsittelyä sekä taistelua viikinkimiekan ja kilven kanssa. Hän pääsi myös verestämään

Sarja kuvattiin Norjassa ja studiojaksot puolestaan Vilnassa. Samaan aikaan hän kuvasi myös Latviassa J-P Valkeapään ohjaamaa Koirat ei käytä housuja -elokuvaa. Kaiken kaikkiaan Kosonen oli töissä ulkomailla viime elokuun puolesta välistä joulukuun puoleen väliin.

– Se oli ehdottomasti urani kiireisin syksy!

Krista Kosonen Beforeigners-sarjan ensi-iltagaalan punaisella matolla.­

Kosonen on naimisissa ohjaaja-käsikirjoittaja Antti J. Jokisen kanssa ja heillä on noin 4-vuotias tytär. Näyttelijä ei kuitenkaan joutunut olemaan erossa perheestään montaa kuukautta, sillä he matkustivat myös hänen mukanaan.

– Lapsi oli paljon mukana ja Anttikin välillä, mutta hän valmisteli samaan aikaan omaa leffaansa Suomessa. Mutta minulla oli apuna lastenhoitajaa ja äitiä ja pappaa. Siinä se meni, Kosonen kertoo.

– Välillä tytär kysyi, että mikä lomakoti tämä on, niin vastasin, että tämä on se Norjan-koti, Kosonen nauraa.

Kosonen kertoo nauttineensa siitä, että sai tehdä töitä ulkomailla.

– Tosi ihanalta tuntui olla pois Suomesta. Oli ihana tehdä töitä ihmisten kanssa, jotka eivät tunteneet minua entuudestaan ja sain roolinkin ihan puhtaasti koekuvausten kautta, Kosonen kertoo.

Hän myöntää, että haluaisi myös tulevaisuudessa tehdä töitä Suomen rajojen ulkopuolella.

– Kyllähän se olisi haaveena ja pyrkimyksenä, mutta ei se ole helppoa.

Krista Kosonen on saavuttanut jo paljon näyttelijänä. Hänet on palkittu kahdesti Jussi-palkinnolla, jotka tulivat rooleista elokuvissa Kätilö (2015) ja Miami (2017). Lisäksi Krista esiintyi pienessä osassa Hollywood-elokuvassa Blade Runner 2049.

Kuusiosaisen Beforeigners-sarjan ovat luoneet suositun Lilyhammerin tekijät. Yliluonnollisuutta, rikosjuonta ja draamaa yhdistelevässä sarjassa ympäri maailmaa alkaa tapahtua ennennäkemättömiä ilmiöitä. Niiden myötä nykyhetkeen ilmestyy ihmisiä menneisyydestä: kivikaudelta, viikinkiaikakaudelta ja 1800-luvun lopulta.

Kukaan ei ymmärrä, miten tämä voi olla mahdollista, eikä menneestä tulleilla ”beforeignereiksi” kutsutuilla ihmisillä itsellään ole tapahtuneesta muistikuvaa.

Loppuun palanut poliisi Lars Haaland (Nicolai Cleve Broch) saa osana poliisilaitoksen sopeuttamis­ohjelmaa parikseen viikinkiajalta ilmestyneen Alfhildr Enginnsdottirin, jota näyttelee Krista Kosonen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?