Martti Suosalon yllätysprojekti sai tähden lapset innostumaan – mukana kymmenien miljoonien suomalaissatsauksessa: ”Asemani perheessä kohosi” - Viihde - Ilta-Sanomat

Martti Suosalon yllätysprojekti sai tähden lapset innostumaan – mukana kymmenien miljoonien suomalaissatsauksessa: ”Asemani perheessä kohosi”

Martti Suosalo nähdään pian lukemattomissa kodeissa ympäri maailmaa, sillä konkarinäyttelijä on antanut äänensä ja kasvonsa pelihahmolle.

Martti Suosalo nähdään suomalaisen Remedy-peliyhtiön uudessa Control-pelissä.

17.8.2019 16:02

Suomalaisen peliyhtiö Remedyn kymmeniä miljoonia maksanut jättisatsaus Control julkaistaan 27. elokuuta. Tiivistunnelmaisessa pelissä pelaaja asetetaan salaperäisen ”viraston” uuden johtajan, Jesse Fadenin kenkiin, joka joutuu keskelle mystisiä tapahtumia.

Pelin pääosassa nähdään Kauniit ja rohkeat -sarjan Sallyna tutuksi tullut amerikkalaisnäyttelijä Courtney Hope. Merkittävässä roolissa pelissä on myös Martti Suosalo, joka antaa äänensä ja kasvonsa viraston suomalaiselle talonmiehelle Ahdille. Suomen eturivin näyttelijöihin lukeutuva Suosalo on yksi ensimmäisistä suomalaisista näyttelijöistä, joka on mukana kansainvälisessä videopelissä.

– En ole itse koskaan pelannut videopelejä ja vasta puhuttuani lasteni kanssa ymmärsin, kuinka iso juttu on kyseessä, Suosalo sanoo ja jatkaa.

– Jos olen ruokapöydässä kertonut lapsille saaneeni esimerkiksi pääroolin kotimaisesta elokuvasta, he ovat saattaneet kohteliaisuudesta kysyä, että minkälaisen. Kun kerroin olevani mukana Remedyn pelissä, niin johan kaikki kiinnostuivat!

– Projekti on ollut pitkä ja ensimmäiset kokeilut tehtiin jo pari vuotta sitten. Kunnolla hommiin pääsin vuoden vaihteen jälkeen, Martti Suosalo sanoo.

Control on suomalaisen peliyhtiön jättisatsaus ja sitä on kehitetty kolmen vuoden ajan. Tuotantobudjetti on muhkeat 25 miljoonaa euroa.

Kun Remedyn luova johtaja Sami Järvi kertoi Suosalolle haluavansa näyttelijän mukaan Controliin, löysivät miehet nopeasti yhteisen sävelen. Suosalo sanoo kiinnostuneensa pelimaailmasta, sillä hän ei ole koskaan aikaisemmin tehnyt vastaavaa roolia.

– Yksi suurimmista syistä siihen, miksi lähdin tähän projektiin, on Remedyn huikea tarina. Haluan olla ehdottomasti tukemassa suomalaista yritystä, joka tekee pelejä kansainvälisille markkinoille.

– Vasta kun minulle kerrottiin, että Remedyllä on 150–200 ihmistä tekemässä tätä peliä, tajusin, miten iso projekti todellisuudessa on.

Martti Suosalo esittää Control-pelissä salaperäisen viraston suomalaista talonmiestä, joka rakastaa tangoa.

Suosalon olemus on saatu siirrettyä pelimaailmaan facial motion capture -tekniikalla, eli näyttelijän piirteet ja ilmeet on taltioitu peliä varten. Suosalo kuvailee tekniikassa olleen hieman totuttelemista, mutta lopputulos on ylittänyt kaikki odotukset.

– Tekniikassa oli paljon näyttelemistä kahlitsevaa, kun esimerkiksi nenän piti olla koko ajan yhdessä kohdassa. Ilmeiden piti olla äärimmäisiä. On ihan uskomatonta, miten Ahti on luotu pelimaailmaan. Minulle on selitetty tekniikka, mutta en vieläkään oikein ymmärrä, miten se on mahdollista, hän hymyilee.

Näyttelijä on toistaiseksi nähnyt vain pieniä pätkiä valmiista pelistä ja odottaa innolla pääsevänsä pelaamaan sitä tyttärensä kanssa.

– Kunhan tytär tulee lomille, niin haluan hänen kanssaan pelata. Lapset ovat aivan innoissaan tästä projektista. Asemani perheessä kohosi, kun kerroin lapsille olevani mukana pelissä, Suosalo virnistää.

– Projekti on ollut pitkä ja ensimmäiset kokeilut tehtiin jo pari vuotta sitten. Kunnolla hommiin pääsin vuodenvaihteen jälkeen, Martti Suosalo sanoo.

Rooli videopelissä on jälleen yksi sulka hattuun monipuolisen näyttelijän uralla. Tänäkin syksynä Suosalolla on monta rautaa tulessa, mutta tiivis työtahti ei miestä haittaa.

– Kaikki lomani menevät lasteni lomien mukaan. Enemmän he tekevät töitä kuin minä, joka teen mitä huvittaa, hän hymyilee.

Jussi- ja Venla-palkittu näyttelijä on päässyt urallaan esittämään rooleja laidasta laitaan, mutta onko vielä jokin rooli, josta Suosalo unelmoi?

– Olen fatalisti. En unelmoi kauheasti, vaan asioita vaan tulee ja tapahtuu. Sillä tavalla on porskuteltu tähän asti. Olen ajelehtivainen ihminen. Hyvä tuuri on käynyt ja talo maksettu, että ei tässä ole valittamista, Suosalo sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?