Krista Kosonen palkattiin norjalaiseen sarjaan, vaikka ei osaa sanaakaan kieltä – näyttelijä paljastaa nyt, miten nappasi roolin huipputuotannosta

Julkaistu:

Krista Kosonen sai pääroolin norjalaisesta sarjasta, vaikka ei osaa norjaa. Kristaa kiinnostaisi tehdä lisääkin töitä kansainvälisissä tuotannoissa.
Krista Kosonen, 36, on saavuttanut jo paljon näyttelijänä. Hänet on palkittu kahdesti Jussi-palkinnolla, jotka tulivat rooleista elokuvissa Kätilö (2015) ja Miami (2017). Lisäksi Krista esiintyi pienessä osassa Hollywood-elokuvassa Blade Runner 2049.

Nyt Krista on pääosassa HBO Europen ensimmäisessä norjalaisessa alkuperäissarjassa Beforeigners, joka nähdään ympäri Eurooppaa.
Kuusiosaisen sarjan ovat luoneet suositun Lilyhammerin tekijät. Yliluonnollisuutta, rikosjuonta ja draamaa yhdistelevässä sarjassa ympäri maailmaa alkaa tapahtua ennennäkemättömiä ilmiöitä. Niiden myötä nykyhetkeen ilmestyy ihmisiä menneisyydestä: kivikaudelta, viikinkiaikakaudelta ja 1800-luvun lopulta.

Kukaan ei ymmärrä, miten tämä voi olla mahdollista, eikä menneestä tulleilla ”beforeignereiksi” kutsutuilla ihmisillä itsellään ole tapahtuneesta muistikuvaa.


Loppuun palanut poliisi Lars Haaland (Nicolai Cleve Broch) saa osana poliisilaitoksen sopeuttamis­ohjelmaa parikseen viikinkiajalta ilmestyneen Alfhildr Enginnsdottirin, jota näyttelee Krista Kosonen.

Kristan mukaan sarja tarjoaa jokaiselle jotakin. Hän kehuu käsikirjoituksen hauskuutta ja oman roolinsa monipuolisuutta. Viikinkipoliisin roolihahmoaan hän kuvailee suoraviivaiseksi toiminnan naiseksi.

– Alfhildr on tottunut taistelemaan. Hän on suuresti tunteva henkilö ja toisaalta aika koominen. Sellainen, joka toimii ja tekee, Krista kuvailee.

– Hahmossa ei ole modernin ihmisen ongelmointia tai alatekstiä. Jos on ongelma, niin se ratkaistaan. Suurisydäminen, ronski ja vilpitön henkilö. Hauska rooli näytellä!

Krista nautti siitä, kuinka sarjan maskit ja puvut mietittiin huolella ilman kiireen tuntua.


Myös Krista halusi valmistautua rooliin huolellisesti, joten hän soitti viikinkihistorioitsijalle.

– Kyselin viikinkien tavoista, ja sain 45 minuutin monologin viikingeistä, mikä oli mahtavaa!

Krista pitää kiinnostavana sarjan outoutta ja sen poliittista tasoa.

– Siinä on allegoria siirtolaisuuteen ja nykyhetkeen. Ehkä huumorin ja outouden keinoin saadaan sitäkin asiaa käsiteltyä, toivottavasti. Sarja on mielestäni aika freesi ja uudenlainen.

Beforeigners on norjankielinen. Krista onnistui saamaan toisen pääroolin, vaikka hän ei edes osaa norjaa.

Kun Kristan agentuuriin tuli koekuvauspyyntö, häntä kannustettiin tekemään nauha. Sarjaan oli koekuvattu näyttelijöitä myös Norjasta, Islannista ja Ruotsista.

– Minua nauratti paljon, koska se oli niin älytöntä!

Krista sai nopeasti kuulla, että nauhasta tykättiin ja häneltä pyydettiin uutta. Seuraavaksi tuli pyyntö koekuvauksiin Osloon, jossa Kristan hämmästykseksi häntä kysyttiin sarjan päärooliin.


Kristan mielestä haastavinta sarjan teossa oli juurikin saada norjankieliset repliikit tarttumaan päähän.

– Konkreettisesti homma toimi niin, että minulla oli englanninkielinen ja norjankielinen käsikirjoitus ja joka ikinen repliikki luettuna nauhalle. Opettelin ja tankkasin ulkoa. Siihen meni aikaa varmaan 15-kertainen määrä kuin yleensä on mennyt. Ja sitten valmentajan kanssa karsittiin suomenkielinen aksentti.

Sarjan ohjaaja, The Bothersome Man -elokuvasta (2006) tunnettu Jens Lien, saa Kristalta ylistystä.

– Ohjaajan pitää olla tosi hyvä ihmistuntija, joka tietää, miten ketäkin ohjataan ja mitä se vaatii. Koko ajan oli sellainen olo, että minut on valittu tähän rooliin sen takia, että olen mikä olen ja osaan tehdä tämän. Lien ei stressannut kielestä yhtään, Krista kertoo.

Koko työryhmän rentous auttoi haastavassa tilanteessa.

– Norjalaisilla oli hyvä huumorintaju ja tosi ronski ja rento, ihana suhtautuminen.


Samanaikaisesti norjalaissarjan kanssa Krista kuvasi myös Latviassa kotimaista draamaa Koirat eivät käytä housuja. Hän oli vuoroin Oslossa ja vuoroin Riiassa ja lopuksi vielä Liettuan Vilnassakin.

– Ja sitten jouluksi kotiin! Krista naurahtaa.

Töiden yhdistäminen ja aikatauluttaminen on näyttelijän mukaan vain järjestelykysymys.

– Agentuuri sovittaa työt, mutta jotta voi keskittyä töihin, täytyy olla hyvät tukiverkot. Jos hyväksyy, että elämä on jatkuvaa kaaosta, sitten mietitään miten selvitään. Ei voi mennä paniikkiin.

Kansainväliset tuotannot kiinnostavat Kristaa myös tulevaisuudessa. Näyttelijä myöntää, että kilpailu maailmalla on kovaa.

– On tuuria, jos edes pääsee johonkin koekuvauksiin, ja minkälaisia rooleja on tarjolla, hän sanoo.

Kielitaitoa Krista pitää suomalaisnäyttelijöiden suurimpana haasteena kansainvälisiin tuotantoihin pääsemisessä.

– Haasteena kielitaidon lisäksi on ehkä myös ajattelutapa, että pieleen menee kumminkin ja maitojunalla kotiin. Pitää ajatella, että se on mahdollista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt