Andy McCoy oli 10 vuotta tekemättä yhtikäs mitään, kunnes kyllästyi joutilaisuuteen: ”Oon ollu laiska ja rikas rokkari”

Julkaistu:

Andy McCoyn ja hänen vaimonsa Angelan taidetta on esillä nyt Helsingin keskustassa.
On sateinen ja harmaa torstaiaamu, mutta Andy McCoyn kasvoja koristaa suuret aurinkolasit hänen porhaltaessa sisään Helsingin keskustassa sijaitsevan Hard Rock Cafén ovesta. Rocklegenda suuntaa vauhdilla baaritiskille ja tilaa margaritan turistien katsoessa vieressä silmät ymmyrkäisinä.

McCoyn edellinen ilta on venähtänyt pitkäksi samaisessa ravintolassa, sillä hän on ripustanut yöhön asti taideteoksiaan sen seinille uutta Extravaganza-näyttelyään varten. Esillä on McCoyn, 56, ja hänen pitkäaikaisen puolisonsa, Angela McCoyn, 55, teoksia.

– Nää kertoo kaikesta, mitä mä nään, mitä mä kuulen ja mitä mä tunnen, McCoy esittelee yksityiskohtien täyttämiä tauluja elehtien voimakkaasti.


McCoyn mukaan Angelan teokset ovat naisellisempia, hänen maskuliinisempia. Kaikissa niissä on valtavasti väriä ja ne kätkevät taakseen tarinoita parin äärimmäisen värikkäästä elämästä.

McCoyt tekevät taidetta usein yhdessä. He maalaavat huoneen vastakkaisissa nurkissa omia teoksiaan, omassa rauhassaan ja hiljaa, mutta silti yhdessä.

– Meillä on värit kimpassa siinä keskellä ja me jaetaan ne. Visioita ei jaeta. Ei oo mitään kommunikaatiota taiteen kohdalla. Mä oon tosi auki, mutta Angela on varovaisempi, McCoy selostaa teosten syntyprosessista.

McCoy maalaa akryyli- ja öljyväreillä. Pieneen teokseen hänellä hurahtaa pari päivää, suurempaan pari kuukautta. Vaikka hänet tunnetaan lähinnä muusikkona ja Hanoi Rocksin riveissä maailmaa valloittaneena rocktähtenä, on taide ollut lähellä hänen sydäntään aina.

– Mä opiskelin nuorena klassista taidetta, mutta mulla oli 25 vuoden breikki siitä. Kun kiersin maailmaa, en maalannut ollenkaan. Sit kun mä vit***nnuin soittaa Hanoi Rocksin kaa, menin taidekauppaan, käytin pari tonnii, ostin kaiken mahollisen ja otin pensselin käteen. Nyt mä maalaan koko ajan ja on tosi jees, että vaimo tykkää siitä kans.


Yhteisen näyttelyn pystyttäneet McCoyt ovat olleet naimisissa vuodesta 1991. He tutustuivat Los Angelesin rockpiireissä McCoyn asuessa siellä 1990-luvun alussa, mutta muuttivat myöhemmin Suomeen.

McCoyn mukaan pari elää nykyään ”ihan tavallista taiteilija-arkea” Helsingin arvoalueella sijaitsevassa kodissaan. Rokkari kertoo, että Angela on hänen elämänsä rakkaus, jota hän arvostaa ja kunnioittaa valtavasti.

– Mä ihailen mun vaimoa tosi paljon ja me rakastetaan toisiamme tosi paljon. Meidän rakkaus on kaikista kauneinta. Ja tietty meidän seksi on hyvää, McCoy listaa pitkän liiton salaisuuksia.

– Ja sit meillä on syvä henkinen yhteys. Angela on erittäin järkevä ja me voidaan puhua ihan mist vaan.

”Oon ollu laiska ja rikas rokkari”

Parin yhteinen taidenäyttely on vasta alkua, sillä McCoyn mukaan tänä syksynä on hänen uusi tulemisensa. Taiteensa lisäksi hän julkaisee syyskuussa pitkästä aikaa sooloalbumin. Edellisestä on ehtinyt vierähtää peräti 24 vuotta.

– Ei oo ollu kiire mihinkään. Mä oon pitänyt yli kymmenen vuotta vapaata ja ajattelin jo, et meen eläkkeelle, koska en tehny yhtään mitään. Oon ollu vuosikausia laiska ja rikas rokkari, McCoy nauraa siemaillen drinkkiään ja jatkaa:

– Mut sit mä tylsistyin olemaan tekemättä mitään. Rajansa kaikella. Jotain pitää ihmisen tehä nähtävästi. Ja mähän teen just sitä mä haluun. Jos mä haluun maalata, mä maalaan. Jos mä haluun soittaa, mä soitan. Jos en haluu tehdä kumpaakaan, en tee mitään eikä se kuulu muille.


Uuden musiikin myötä McCoy aikoo myös keikkailla, mutta omilla ehdoillaan. Elämäkerrassaan hän kertoi, miten hektinen kiertue-elämä Hanoi Rocksin kanssa ajoi hänet nopeasti käyttämään kovia huumeita ja pahaan heroiinikoukkuun. Siitä irti pääseminen kesti lopulta vuosia ja nyt hän haluaa tehdä kaikkensa pysyäkseen erossa hänet pohjalle vieneistä huumeista.

– En lähde enää ikinä isolle rundille vetää satoja keikkoja vuodessa, unohtakaa. Mä en rääkkää itteeni sillä, koska se johtaa vaa kahteen juttuun: kuolemaan tai kovan kaman vetoon. Se on totuus, koska se elämä rundilla ei oo ihmisen elämää.

– Elämäs on paljo tärkeempiäkin juttuja kun rundaaminen. Mä haluun keskittyä niihin.

Andy ja Angela McCoyn Extravaganza-näyttely Hard Rock Café Helsingissä 15.8.–3.9.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt