Näyttelijä-ohjaaja Tiina Lymi kertoo Oma Aika -lehdessä sairastavansa nivelreumaa: ”Ajattelin, että reuma invalidisoi minut ja kuolen yksinäisenä”

Julkaistu:

Tiina Lymi pelkäsi diagnoosin saatuaan, että hänen elämänsä on ohi.
Ohjaaja-näyttelijä Tiina Lymi, 47, kertoo Oma aika -lehdessä sairastavansa nivelreumaa.

Lymi sai nivelreumadiagnoosin yhdeksän vuotta sitten.

– Ajattelin, että reuma invalidisoi minut ja kuolen yksinäisenä töölöläismökkiini. Elämäni on ohi, Lymi kertoi lehdelle.

Töissä Lymi ei puhunut asiasta pitkään aikaan.


– Lopulta oli iso helpotus sanoa asia ääneen. Ihmisten suhtautuminen on ollut ihanaa. Nivelreumassa on hyviä ja huonoja päiviä, ja huonoina päivinä mua autetaan aina.

– Kun vaikean jakson jälkeen kävelen ilman oireita, tekisi mieli antaa jokaiselle vastaantulijalle yläfemmat. Miten siistiä on kävellä! Voin nostaa kädet ilmaan ja pukea takin päälle. Tanssiminen on ihanaa.

Urheilu on ollut tärkeää, joten esimerkiksi juoksemisen jättäminen on ottanut koville.

– Jotkut asiat ovat ohi lopullisesti. Silloin meistä jokaisen on etsittävä muita tapoja. On tämä aika paha paikka. Miksi tää tuli mulle? Mutta jokaisella on ristinsä. Voin miettiä, miten toimin, kun joku asia menee pahasti pieleen. Odotanko, että ratikka ajaa ylitseni vai nousenko tästä?


Tiina Lymi tunnetaan pitkän linjan näyttelijänä elokuvissa ja televisiosarjoissa. Lisäksi hän on ohjannut muun muassa suositun elokuvasarjan kolmannen osan, Napiirin sankarit 3 -elokuvan. Lymin ohjaama Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja sai ensi-iltansa elokuussa 2018.

Lymin viimeisin ohjaus Tarhapäivä saa ensi-iltansa 15.11.2019.