Marginaalista kohti massoja – tänä vuonna Flow:ssa nähtiin runoutta, joka elää lavoilla eikä kirjoissa

Nuoret ovat innostuneet runoudesta ja se näkyi tämän vuoden Flow:ssa.

13.8.2019 18:37

Elsa Tölli istuu nuottitelineellinen runoja edessään mikrofoni kädessä. Videotaiteilija Jade Vesto tarkkailee videoteosta läppäriltään, ja muusikko Sini Jussila kytkee musiikkilaitteet päälle. Yksiö on muuntautunut harjoitustilaksi, jossa on tarkoitus hioa visuaalien, musiikin ja runonkerronnan ajoitukset yhteen.

Tölli on kirjoittanut ja esittänyt runoja kuusi vuotta. Innostus heräsi lavalla open mic -illoissa. Näissä illoissa runous oli enemmänkin tilan haltuunottamista kuin julkaistun runouden esittämistä: kuka vain on tervetullut lavalle esittämään tekstejään.

Lavarunouden ja performanssin välimaastossa

Flow Festivaaleille hän halusi luoda jotain erilaista. Syntyi Harmonian Korina / Harmony Korine –niminen spoken word –esitys.

– Mua on aina kiehtonut ajatus, että kaikki on tosi riisuttua. Ennen esiinnyin vain mikrofonin kanssa ja oli tosi tärkeää, että opettelen kaiken ulkoa. Nyt on ollut kiinnostavaa seurata miten Sini ja Jade ovat assosioineet runoista musiikkia ja visuaaleja, Tölli kertoo.

Flow Festivalin Pink Space –installaatiossa nähtiin tänä vuonna ainakin viisi lavaruno- tai spoken word –teosta. Uusien tekijöiden into on vienyt kirjallisuuden lajin populaarikulttuuriareenoille.

Runot eivät ole enää vain kansien väleissä ja kirjastoissa

Nuoret runoilijat haluavat irtautua ajatuksesta, että ollaakseen varteenotettava tekijä pitäisi olla kirja julkaistuna.

Aura Nurmi ja Emilia Mäenmaa esiintyvät festivaaleilla teoksella Angela, joka käy käsiksi vanhenemiseen liittyviin ennakkoluuloihin.

Nurmi on runoilija ja lavarunoustapahtumia järjestävän Helsinki Poetry Connectionin entinen puheenjohtaja. Hän on seurannut läheltä miten open mic- ja runoustapahtumien suosio on lisääntynyt nuorten keskuudessa viimeisen kymmenen vuoden ajan. Syy nykyrunouden esiintymiselle nyt Flow:ssa on Nurmen mukaan selvä: pohjatyötä on tehty pitkään.

Esiintyvälle runoudelle on hänen mielestään selvä rooli nykyaikana. Open mic –tilaisuuksien järjestäminen on helppoa ja nopeaa, iltoja on Helsingissä viikoittain, runous elää ja toimii hyvin monessa paikassa.

– Ilmiöön liittyy tosi paljon myös internet, jossa tekijät löytävät toisensa helposti ja ajatusten vaihto on nopeaa, Nurmi lisää.

Esittävä taide näytti kiinnostavan festivaaliyleisöä: Pink Space -tilaan riitti jonottajia jokaiselle festaripäivälle.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?