62-vuotias nainen kokeili julkkisnaisten ylistämää intiimialueen höyrytyshoitoa – sai järkyttävät vammat ja joutui sairaalaan - Viihde - Ilta-Sanomat

62-vuotias nainen kokeili julkkisnaisten ylistämää intiimialueen höyrytyshoitoa – sai järkyttävät vammat ja joutui sairaalaan

Julkaistu: 12.8.2019 17:15

Muun muassa näyttelijä Gwyneth Paltrow’n suosittelema intiimialueen höyrytys aiheutti 62-vuotiaalle naiselle kivuliaat vammat.

Britannian yleisradioyhtiö BBC uutisoi erikoisesta trendistä, jonka sanansaattajina moni julkkisnainen on toiminut viime vuosina. BBC kertoo, että lukuisat lääkärit ovat huolestuneita niin kutsutusta ”vaginal steamingista” eli naisen intiimialueiden höyryttämisestä, joka voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa kivuliaita palovammoja ja aiheuttaa haittaa intiimialueen bakteerikannalle.

BBC:n mukaan höyrytyksessä on kyse intiimialueen hoidosta, jossa nainen istuu kuuman yrttiveden yläpuolella. Toimenpiteen ylistetään ”puhdistavan” emätintä ja toimivan eräänlaisena detox-hoitona, joka edistää intiimialueen terveyttä.

BBC:n mukaan hoidon puolesta on puhunut muun muassa näyttelijätähti näyttelijätähti Gwyneth Paltrow. Chrissy Teigen puolestaan julkaisi aiemmin kuvan itsestään emättimen höyrytyshoidossa omalla Instagram-tilillään. Malli kertoi kokeilevansa hoitoa ”koska tuskin se voi satuttaakaan”.

BBC:n haastattelemien gynekologien mukaan väite siitä, että höyrytys tekisi intiimialueille hyvää ei pidä paikkaansa, vaan todellisuudessa sillä voi olla vakavia seurauksia. Emättimen höyrytyshoito nousi hiljattain puheenaiheeksi, kun terveydenhoitoalan ammattilehti Journal of Obstetrics and Gynaecology Canada julkaisi tutkimuksen, jossa oli mukana nainen, joka sai vakavat palovammat julkkisnaisten mainostamasta hoidosta.

BBC:n mukaan 62-vuotias kanadalaisnainen kärsi kohdunlaskeumasta ja toivoi yrttihöyryn auttavan häntä. Kirurgin mukaan nainen tarvitsi korjaavaa leikkausta, mutta hän halusi ensin kokeilla trendihoitoa. Höyrytyshoitoja naiselle suositteli perinteisen kiinalaisen lääketieteen lääkäri.

Nainen istui kahtena päivänä kiehuvan veden yläpuolella 20 minuutin ajan ennen kuin hakeutui sairaalan ensiapuun kivuliaiden vammojensa vuoksi. Sairaalassa naisen intiimialueella todettiin toisen asteen palovammoja. Nainen joutui lykkäämään korjausleikkausta, sillä palovammojen tuli parantua ennen sitä.

Gwyneth Paltrow on yhdysvaltalaislehtien mukaan suositellut höyrytyshoitoa aiemmin, mutta poistanut sittemmin tiedot siitä yrityksensä nettisivuilta.

Moni lääkäri on kommentoinut naisen tapausta viime päivinä esimerkiksi Twitterissä ja kehottanut naisia välttämään hoitoa.

Gynekologien mukaan intiimialueen pitäminen kuumassa höyryssä voi paitsi aiheuttaa tuskallisia palovammoja, myös horjuttaa bakteeritasapainoa ja tappaa hyviä bakteereja. Gynekologi Vanessa Mackayn mukaan on myytti, että emätin tarvitsisi erityistä puhdistusta.

– Emättimessä on hyviä bakteereja, jotka ovat siellä suojellakseen sitä, tohtori Vanessa Mackay toteaa BBC:lle.

Forbesin mukaan höyrytyshoidon suosio nousi huomattavasti sen jälkeen, kun Gwyneth Paltrow’n luonnolliseen kauneuteen keskittyvä Goop-brändi kannusti naisia kokeilemaan sitä vuonna 2015 nettisivuillaan.

Paltrow’n omistama yritys tarjoaa erilaisia lifestyle-palveluja ja kannustaa luonnolliseen elämään. Yrityksellä on Instagramissa yli 1,1 miljoonaa seuraajaa, joille se mainostaa aktiivisesti tuotteitaan. Forbesin mukaan kohun keskelle joutunutta hoitomuotoa ei kuitenkaan enää löydy lainkaan Paltrow’n yrityksen nettisivuilta.

BBC:n mukaan emättimen höyrytyshoitoja tarjotaan nykyään yhä useammissa kauneushoitoloissa. Niitä mainostetaan kertomalla, että hoitomuotoa on hyödynnetty historian saatossa esimerkiksi Aasiassa ja Afrikassa ja niiden kerrotaan olevan hyödyksi intiimialueen terveydelle.

Los Angeles Times -lehti raportoi jo vuonna 2010, että höyrytyshoitoa oli tarjolla kauneushoitoloissa ja että sen kerrottiin puhdistavan intiimialueita ja auttavan hormonitasapainon löytämisessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?