Robin Williams kuoli tasan 5 vuotta sitten: rakastetun tähden viimeiset kuukaudet olivat musertavia – poika antoi koskettavan haastattelun

Julkaistu:

rakastettu tähti
Hollywood-tähti Robin Williams kuoli kotonaan elokuussa 2014.
Rakastettu Hollywood-tähti Robin Williams kuoli tasan viisi vuotta sitten kotonaan Paradise Cayssa, Kaliforniassa. 11. elokuuta 2014 Williamsin assistentti Rebecca Erwin löysi tähtinäyttelijän hirttäytyneenä huoneestaan. Williams ei jättänyt mitään viestiä. Ruumiinavauksessa todettiin, ettei kuolemaan liittynyt päihteitä.

Näyttelijä oli kuollessaan 63-vuotias. Hän ehti tehdä pitkän uran Hollywoodissa ja näytellä lukuisissa elokuvissa. Hänet tunnettiin hauskana miehenä ja loistavana koomikkona, mutta hän teki myös vakavampia rooleja.

Näyttelijän tunnetuimpia elokuvia ovat muun muassa Hyvää huomenta, Vietnam, Will Hunting, Fisher King ja Kuolleiden runoilijoiden seura. Williams sai parhaan sivuosan Oscarin elokuvasta Will Hunting.


Williamsin viimeiset vuodet olivat sairauksien värittämiä, vaikka hän jatkoi työntekoa loppuun saakka. Tähti kärsi muistisairaudesta ja Parkinsonin taudista ja hänen tiedettiin kamppailleen vuosien ajan myös päihdeongelman kanssa.

Näyttelijän leski Susan Schneider kertoi miehensä kuoleman jälkeen julkaisemassaan esseessä, että Williamsin viimeiset vaiheet olivat vaikeita. Hän sairasti dementoivaa Lewyn kappale -tautia, joka vaikutta potilaan muistiin, käytökseen ja mielialaan.

Lisäksi Williamsilla oli diagnosoitu Parkinsonin tauti, jonka oireista hän kärsi viimeiset elinkuukautensa. Parkinsonin tauti on neurologinen sairaus, jonka oireita ovat liikkeiden hitaus, lepovapina, lihasjäykkyys ja tasapainovaikeudet. Taudin syytä ei tiedetä, eikä sitä voida parantaa.


Schneiderin mukaan rakastettu näyttelijä kärsi vainoharhaisuudesta, unettomuudesta ja muistihäiriöistä. Erityisen raskasta Williamsille oli se, että muistihäiriöt alkoivat haitata hänen rakastamaansa työtä näyttelijänä.

Ongelmat konkretisoituivat, kun Williams ei kyennyt muistamaan repliikkejään Night at the Museum 3 -elokuvan kuvauksissa.

– Tämä muistinmenetys ja kyvyttömyys kontrolloida ahdistusta oli hänelle musertavaa, Schneider kuvaili julkaisemassaan esseessään.

Schneider kertoi kirjoituksessaan myös, että pariskunnan viimeinen päivä yhdessä antoi hänelle toivoa siitä, että Williamsin kunto saattaisi vielä kehittyä parempaan suuntaan.

– Teimme kaikkea sellaista yhdessä, jota rakastimme tehdä lauantaipäivisin. Iltaa kohti kaikki oli täydellistä, kuin pitkään kestäneet treffit.

– Sunnuntain loppuun mennessä minusta tuntui, että hän oli menossa parempaan suuntaan. Kun vetäydyimme nukkumaan perinteiseen tapaamme, hän sanoi minulle ”hyvää yötä, rakkaani” ja odotti minun tuttua vastaustani ”hyvää yötä, rakkaani”. Hänen sanansa kaikuvat yhä sydämessäni, Schneider kertoi.


Williamsin viimeisiä hetkiä käsiteltiin myös New York Timesin toimittaja Dave Itzkoffin kirjoittamassa kirjassa. Itzkoffin mukaan Williams oli hyvin vainoharhainen ja avautui ahdingostaan työtoverilleen, maskeeraajana työskennelleelle  Cheri Minnsille.

– Hän itki käsivarsieni varassa jokaisen kuvauspäivän päätteeksi. Se oli ihan hirveää, Minns kertoi.

Minns oli tajunnut heti, ettei hänellä ollut kykyä käsitellä Williamsin ongelmia, sillä ne olivat liian syvällä ja liian vaikeita ymmärtää.

Poika muisteli isäänsä

Robin Williamsia jäivät puolison lisäksi kaipaamaan lapset Cody, Zachary ja Zelda. Näyttelijän vanhin poika Zachary ”Zak” Williams vieraili tällä viikolla CNN:n New Day -ohjelmassa puhumassa isänsä kuolemasta, sen aiheuttamista tuntemuksista ja siitä, miten perheellä menee nyt.

Zak kertoi koskettavassa haastattelussa, että edesmenneen näyttelijän perhe on hiljalleen tottunut elämään ilman isää ja puolisoa ja siitä on tullut heille ”uusi normaali”. Sureminen on ollut vahvasti läsnä heidän elämässään, mutta nyt tunnelin päässä on myös valoa.

– Perheeni ja minä voimme nyt ihan hyvin. Minulla on kaksi kuukautta vanha poika, joka on jännittävää ja uutta, mutta myös paljon työtä. Olen onnellinen, että voin herätä joka aamu ja nähdä hänet, Zak kertoi hymysuin tv:ssä.


Kun Williams kuoli, surivat miljoonat ihmiset häntä ympäri maailmaa. Tilanne oli Zakille vaikea, sillä samalla kun isän menetys tuntui täysin musertavalta, kohdistui häneen ja Williamsin muihin läheisiin valtavaa mielenkiintoa.

– En ollut valmistautunut suremaan julkisesti. Minulla oli vaikeuksia tehdä ero yksityiseen suremiseen perheeni kanssa ja sen prosessin jakamiseen maailman kanssa. Se oli todella vaikea, mutta ajan kuluessa opin, miten jakaa sen, mitä tarvitsee, Zak kertoi ohjelmassa.

Isänsä kohtalon vuoksi Zak on omistautunut tekemään mielenterveysongelmista helpommin lähestyttäviä. Hän haluaa kannustaa niistä kärsiviä ja heidän läheisiään hakemaan rohkeasti apua. Hän toivoo myös, että itsemurhista ja niiden syistä ja seurauksista puhuttaisiin enemmän.

– Minulle tärkeintä on lopettaa häpeä ja syrjintä, joka liittyy siihen (mielenterveysongelmiin), Zak totesi.


Zak avautui isänsä kuolemasta aiemmin kesällä Good Morning Britain -ohjelmassa. Hän kertoi tuolloin, että lapsena oli hetkittäin haastavaa olla kuuluisan Hollywood-tähden poika.

– Robin Williamsin poikana oleminen oli mahtavaa niin monella tapaa, mutta hänen jakamisensa koko maailman kanssa oli toisinaan vaikeaa, Zachary kertoi haastattelussa.


Daily Mail kertoi, että Williams pyrki poikansa mukaan pitämään henkilökohtaiset ongelmansa, sairautensa ja vaikeutensa piilossa lapsiltaan.

– Suurimmaksi osaksi hän oli erittäin hyvä asettamaan henkilökohtaiset kamppailunsa syrjään ja taistelemaan. Kun se näkyi läpi, oli surullista nähdä jonkun kärsivän niin.

– Perheenjäsenenä ja lapsena haluat tehdä kaiken voitavan rauhoittaaksesi sitä, mikä tuntui olevan isälleni todella voimakas henkilökohtainen kipu. Oli aikoja, jolloin tunsin avuttomuutta, koska en tiennyt mitä voisin tehdä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt