Syntymästään sokea Ville Köö, 19, on juontanut festareita jo kymmenen vuotta – ”Seuraavalla esiintyjällä on enemmän Emmoja kuin minulla Tinderissä!” - Viihde - Ilta-Sanomat

Syntymästään sokea Ville Köö, 19, on juontanut festareita jo kymmenen vuotta – ”Seuraavalla esiintyjällä on enemmän Emmoja kuin minulla Tinderissä!”

Sokea Ville Köö oik. on juontanut festareita jo kymmenen vuotta. Kuvassa Ville Köö ja Ilkka Ihamäki Satama Open Air -festivaaleilla Kemissä.

Sokea Ville Köö oik. on juontanut festareita jo kymmenen vuotta. Kuvassa Ville Köö ja Ilkka Ihamäki Satama Open Air -festivaaleilla Kemissä.

Julkaistu: 4.8. 17:07

Ville Köö eli Ville Köngäs juontaa jo perinteisesti kemiläiset Satama Open Air -festivaalit.

Suomalaisen musiikin suosio on näkynyt festareilla ympäri Suomen koko kesän – ja kuluneena viikonloppuna kotimaiset tähtiartistit Apulannasta Popedaan, Kelasta Kilpeläiseen, Chisusta Ellinooraan ja Vesalaan sekä Pyhimyksestä Kolmanteen naiseen ja Neljään Ruusuun esiintyivät Satama Open Air -festivaaleilla Kemissä.

Kymmenettä kertaa järjestetty tapahtuma oli loppuunmyyty. Sekä perjantaina että lauantaina Kemin Ruutinrannan puistoon myytiin 6000 pääsylippua.

– Enempää ei alueelle mukavasti mahdu, tapahtuman viestinnästä vastaava Rami Ranta kertoo IS:lle.

Paikallisväriä tapahtumaan tuo sen juontaja Ville Köö eli Ville Köngäs. Hän on 19-vuotias, mutta nuoresta iästään huolimatta jo tuttu näky kemiläisfestarin lavalla: hän on juontanut sitä alusta lähtien!

– Vanhemmat ilmoittivat silloin, että sinähän poika muuten sitten juonnat! Eivät ehkä ihan noilla sanoilla, mutta tuohon tapaan. Kyllähän se silloin jännitti, mutta olen onnellinen, että tuli lähdettyä, Köngäs kertoo IS:lle.

Satama Open Air -festivaalin järjestää torniolaisyritys Eventworks, jonka omistavat Villen vanhemmat Kirsi ja Markku Köngäs.

Tänä vuonna Köö juonsi tapahtuman yhdessä Radio Suomipopin Aamulypsystä tutun ”Hovimuusikko Ilkan” eli Ilkka Ihamäen kanssa.

– Ilkkaa voi sanoa tutkapariksi. Hän kertoo käytännönasioista ja huudattaa porukkaa. Minä kerron artistin taustat. Hyvin toimii, Köngäs kuvailee.

– Kuulin radiosta Ilkan tekemiä biisejä ensimmäisen kerran kuusi vuotta sitten. En silloin uskonut, että tehdään vielä yhteistyötä. Mutta elämä vie eteenpäin.

Juontoihinsa Köngäs valmistautuu huolella. Esimerkiksi Pyhimyksen lavalle kuuluttamista hän alkoi jo miettiä Emma-gaalaa helmikuussa seuratessaan. Ja tähän tapaan se Kemin kesäyössä nyt kuului:

– Seuraavaksi lavalle tulee artisti, jolla on Emmoja enemmän kuin minulla Tinderissä.

Pyhimys palkittiin Emma-gaalassa peräti kuudella Emma-patsaalla.

Roope Salminen & Koirat -yhtyeen lavalle kuuluttamiseen kuului puolestaan Who Let The Dogs Out -yleisönhuudatus.

– Juonnoissa apunani on perheystävä. Haen artisteista tietoa hänen kanssaan. Käsikirjoitan juonnot itse, mutta käymme ne yhdessä läpi vielä noin viikkoa ennen festivaalia. Kertaan juonnon vielä noin varttia ennen lavalle nousemista, Köngäs kertoo.

- Juontajan työ ei ole sellaista, että lavalle vain mentäisiin valmistautumattomana.

Köngäs haaveilee radiotoimittajan työstä. Hänellä on jo viiden vuoden kokemus radiotyöstä torniolaisessa Nuorisokanava Hertzilässä. Lisäoppia tulee Haaparannasta, jossa Köngäs opiskelee näkövammaisten yleislinjalla ruotsinsuomalaisessa kansankorkeakoulussa. Tavoitteena on ottaa haltuun sekä äänitekniikkaa että radiojournalistiikkaa.

– Olen ollut syntymästäni asti sokko, näkövammainen. Liikun valkoisen kepin kanssa, hän kertoo.

Mutta se ei estä musiikista nauttimista – eikä juontamista.