Jukka Kuoppamäen Inka-tytär oli nouseva tähti 90-luvulla – sitten hän katosi julkisuudesta ja loi elämän Saksassa: nyt unelma Suomessa toteutuu

Julkaistu:

paluu suomeen
Inka Auhagen oli 1990-luvun lopulla tähti paitsi Suomessa, myös maailmalla. Elämä Saksassa on maistunut jo vuosien ajan, mutta nyt hän on viettänyt aikaa yhä enemmän myös kotimaassaan. Siitä pitää huolen unelmamökki, joka on valmistumassa.
Sähäkkä Inka Auhagen tunnettiin 1990-luvulla Suomessa tyttönimellään Inka Kuoppamäki tai artistina pelkästään nimellä Inka.

Hänen artistiuransa Suomessa oli hyvässä nousukiidossa 90-luvun loppupuolella. Levytyssopimus oli tehty kesällä 1995, jonka jälkeen hänen biisinsä alkoivat nousta listoille ja keikkoja riitti. Inka alkoi myös juontaa omaa lifestyle-ohjelmaansa Neiti Groove Neloskanavalla. Sitten hän kuitenkin katosi julkisuudesta Suomessa.

Inka jatkoi elämäänsä Saksassa, jossa hän oli asunut jo vuosikymmenien ajan. Hän ei lopettanut esiintymisiä, vaan hänestä tuli maailmalla paljon suurempi tähti kuin kotimaassaan. Hän kiersi maailmaa huippusuositun Sash!-tanssimusiikkikokoonpanon laulusolistina ja joutui siksi luopumaan urastaan Suomessa.

– Kestän tosi paljon enkä rupea helposti hoippumaan, joten jaksoin monta vuotta tehdä uraa Suomessa, olla pienen vauvan äiti ja esiintyä Saksassa, mutta jossain kohtaa se alkoi verottaa voimia.
Inka matkusteli Sash!:n kanssa, joka esiintyi kymmenille tuhansille ihmisille. Kaupungit vaihtuivat niin tiuhaan, että välillä bändi ei edes muistanut, missä oli.

– Sain elämäni ensimmäisen ja ainoan paniikkikohtauksen vähän ennen keikkaa hotellissa Espanjassa. Yhtäkkiä iski sellainen paniikki, että halusin kotiin sillä sekunnilla. Oli hurjaa, kun aloin hyperventiloida.


Inka ymmärsi, ettei kaikkea voi yrittää tehdä yhtä aikaa.

– Tajusin, että tämänkin homman voi viedä niin pitkälle, että menee terveys ja tasapaino. Olin lähellä loppuunpalamista.

Hän joutui tekemään raskaan päätöksen.

– Jostain piti jarruttaa. En pystynyt repeytymään joka paikkaan. Jouduin luopumaan urasta Suomessa ja keskittymään kiertämiseen Sash!:n kanssa, hän kertoo.

Unelma toteutuu

Nyt Inka on kuitenkin palailemassa hiljalleen myös Suomeen.Viime viikon torstaina juhlittiin hänen isänsä, laulaja Jukka Kuoppamäen 60-vuotista uraa kahdella juhlakonsertilla. Inka valitsi konsertteihin esitettäväkseen kaksi isän kappaletta. Hän samaistuu vahvasti niistä toiseen, kappaleeseen nimeltä Sorsanpoika.

– Sorsanpoika ei koskaan unohda rantaa, jolla se syntyi. Se palaa sinne aina. Olen itse samanlainen sorsanpoika, joka on nyt rakentanut rannalle mökinkin, Inka paljastaa.

Vanhempien Emäsalon asunnon rantaan on tänä kesänä noussut parhaillaan viimeistelyvaiheessa oleva, Inkan miehensä Kain kanssa rakennuttama talviasuttava mökki.

– Olen uneksinut omasta mökistä Suomessa yli 20 vuotta. Tämä on minulle historiallinen kesä, kun se on nyt valmistumassa.


Pariskunnan tarkoitus on viettää Suomessa entistä enemmän aikaa. Varsinkin, jos Inkalle tai pariskunnan yhteiselle kokoonpanolle ilmaantuisi täällä lisää keikkoja. Kai Auhagen on laulaja, mutta työskentelee myös golftarvikkeiden parissa.

Pariskunta tapasi vuonna 1988 ja avioitui kesällä 1990. Ensi heinäkuussa avioliittoa on elettynä 30 vuotta.

– Itsekin voi vaan ihmetellä, miten aika on hurahtanut. Päätimme jo nuorina, että jos oikeasti palaa pinna, silloin mennään jäähylle. Meillä oli sääntö, että se joka suuttuu, kiertää korttelin ennen kuin avaa suunsa. Ettei vihapäissään tule sanoneeksi tyhmiä asioita, joita ei voi ottaa takaisin, Inka perustelee.

Tytär ihastui Suomeen

Pariskunnan ainoa lapsi Emilia oli syntyessään vuonna 1994 Jukka ja Sirpa Kuoppamäen ensimmäinen lapsenlapsi. Emilian kieliopinnot ovat loppusuoralla. Niiden ohessa hän toimii Kölnin oopperassa pukijana.

– Hänellä on serkkujensa Kasparin ja Railin kanssa yhteinen taideprojekti.

Kolmikko myös lauloi Inkan taustalla torstain juhlakonsertissa kappaleessa Anna auringon paistaa.

– Emilia opiskeli Suomessa puoli vuotta ja tykästyi niin meininkiin Helsingissä, että aikoo muuttaa tänne. Hänellä menee vielä puolisen vuotta opinnoissa Kölnin yliopistossa, mutta joskus sen jälkeen.

Inka on hyvin isänmaallinen. Vaikka hän on asunut Saksassa yli 40 vuotta, hän tuntee olevansa täysin suomalainen.

– En ole missään mielessä saksalainen. Suomen rakastaminen on niin lujassa, ettei se lähde mihinkään.


Kotonaan hänellä on valtavan kokoinen Suomen lippu.

– Olen niin Suomi-hullu, että heiluttelen sitä ikkunasta, kun voitamme jääkiekkomatseja. Kaikki lähistöllä tietävät minun olevan suomalainen, eläväinen nainen nauraa.

Taskukokoinen Inka on sähäkkä sekoitus vanhempiaan. Kooltaan hän on kuin äitinsä, mutta mustatukkaisen isänisän peruja lienevät tumma hiukset ja vihreät silmät.

– Luonteeltani olen sekoitus molempia. Äiti on hyvin ärhäkkä ja isä hillitty ja rauhallinen. Minussa on molemmat puolet, Inka arvioi.

– Minulla on todella pitkä pinna. Tarvitaan paljon, että hermostun. Se on hyvin harvinaista, mutta jos niin käy, sitten ovatkin oksat pois. Olen hyvin tulinen tyyppi, Inka hymyilee.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt