Laulaja Irina on absolutisti, joka oppi alkoholin vaarallisuuden kantapään kautta – heräsi 15-vuotiaana sairaalasta - Viihde - Ilta-Sanomat

Laulaja Irina on absolutisti, joka oppi alkoholin vaarallisuuden kantapään kautta – heräsi 15-vuotiaana syvä­tajuttomuus­tilasta sairaalasta

Muusikko Irina Saari ja kirjailija Raija Oranen kertoivat IS:lle suhteestaan alkoholiin. Irina koki nuorena kantapään kautta, mitä liiallinen alkoholi voi tehdä.

Irina kokee, että hän voi pitää hauskaa ilman alkoholiakin. Se on itsestään selvää, sillä hän ei juo lainkaan.­

4.8.2019 9:01

Helteisenä päivänä helsinkiläisen Hakasalmen huvilan terassilla monen lasissa on olutta, siideriä tai lonkeroa. Muusikko Irinan ja kirjailija Raija Orasen laseissa on kuitenkin raikasta Vichyä, sillä he eivät juo lainkaan alkoholia. He ovat haastaneet toisensa tikkakisaan ja on istuvat pöydän ääreen kertomaan, miksi he elävät alkoholitonta elämää.

Irina Saari empi aluksi haastatteluun tuloa, koska aiheesta puhuminen tympii. Hänellä ei ole ollut koskaan alkoholiongelmaa, mutta hänellä on kokemus, että tipattomuutta joutuu selittämään enemmän kuin sitä, että joisi paljon.

– Mua ehkä vähän ärsyttää, että sitä pitää perustella. Ei, en ole tylsä. Ei, en ole tiukkapipoinen. Alkoholi ei vain sovi mulle. Joskus haluaisin vain sanoa, että antakaa minun pitää vichyni! hän sanoo ja vetäisee lasinsa pöydältä ja suojelee sitä mukamas mustasukkaisesti.

– Ihana kuitenkin tulla haastatteluun, sillä Raijalla on niin paljon kokemusta ja näkemystä, hän hymyilee.

Kirjailija Raija Oranen on entinen alkoholisti, joka raitistui 18 vuotta sitten. Muusikko Irina Saari puolestaan ei ole koskaan sairastanut alkoholismia, mutta päättänyt silti elää raitista elämää.­

Irina oli 15-vuotias, kun hän heräsi syvätajuttomuustilasta Seinäjoen keskussairaalasta tiputuksesta. Elettiin 1990-luvun alkua.

– Olin ystäväni kanssa isosena rippileirillä. Päätimme, että työviikon jälkeen joisimme jotain muuta kuin valkoviiniä Spritella, jota olimme aiemmin kokeilleet.

Tytöt päättivät kokeilla Koskenkorvaa. He joivat aivan liian nopeasti päästäkseen mahdollisimman pian humalaan.

Ystävä ei joutunut sairaalaan, mutta oli myös todella huonovointinen.

– Ei sopinut pienille tytöille se juoma, Saari muistelee nyt.

Muutamat teini-iän alkoholikokeilut päätyivät hänen osaltaan aina huonoon oloon. Ryhmäpaine ajoi silti kokeilemaan.

– Alkoholia piti kokeilla siitäkin huolimatta, että olin lapsesta asti nähnyt, mitä se voi ihmiselle tehdä. Isälläni oli alkoholiongelma ja se luonnollisesti aiheutti perheemme hajoamisen.

Saari on myöhemmin keskustellut isänsä kanssa siitä, mistä riippuvuus alkoholiin syntyy.

Osaltaan asiaan liittyi se, että isä työskenteli muusikkona Suomen eturivin artistien taustalla.

– Hän katsoi heitä ylöspäin ja halusi olla samanlainen. Ja päästä siihen piiriin.

Irinan kotona ei juoda lainkaan alkoholia. Jos fani tarjoaa hänelle keikkareissulla juoman, antaa hän sen eteenpäin jollekin muulle.­

Alle parikymppisenä Irina Saari alkoi itse tehdä uraa muusikkona. 1990-luvun lopun muusikkopiirit ovat hänen arvionsa mukaan paljon kosteammat kuin nykyään.

Taiteilijat viettävät nyt keskimäärin terveempää elämää, hän sanoo. Alkoholittomat oluet ovat tulleet takahuoneisiin, sosiaalisessa mediassa julkaistaan puolimaraton-tuloksia. Irina itsekin rentoutuu parhaiten juosten tai hiihtäen metsässä.

Saari sanoo olevansa luonnostaan rempseä ja heittäytyvä, eikä tarvitse ”relaksanttia”. Hän on siis se tyyppi, joka juhlissa humaltuu pelkästään muiden humalasta.

– Mä voin todistaa tämän! Kun juuri ensimmäistä kertaa tavattiin, hän otti heti minuun kontaktia ja hänen kanssaan oli heti helppo olla, Raija Oranen kommentoi.

Saaren juomattomuus on ollut ongelma lähinnä sellaisille ihmisille, joille tulee juhlissa nolo olo omasta juomisestaan. Hän sai ahaa-elämyksen kuunnellessaan Anna Perhon ja Jenni Pääskysaaren podcastia, joka käsitteli osaltaan absolutistin elämää.

– Pääskysaari sanoi, että jos olet tilanteessa ainoa, joka ei juo, muille saattaa tulla sellainen olo, että ei saamari, tuo muistaa kaiken! Tuo näkee kaiken, tajuaa kaiken ja kaikkien hölmöyden, hän kertoo.

Juhlat ovat paikka, jonka koodiin kuuluu, että nyt kaikki voivat yhdessä irtautua arjen murheista ja järkevästä aikuisuudesta. Mutta alkoholista kieltäytyvä rikkoo koodin ja tekee tilanteesta kiusallisen.

Joskus Irinaa ärsyttää, että alkoholittomuutta pitää aina perustella.­

Irina Saari sanoo, ettei juuri seuraa alkoholiin liittyvää uutisointia, oli kyseessä verotuksen kiristyminen tai Tallinnan viinaralli.

Heidän perheessään ei juoda alkoholia, jouluksikin pöytään katetaan alkoholiton punaviini.

Joskus joutuu kyllä vastaamaan lasten kysymyksiin.

–  Itselleni on tuntunut vaikealta perustella kalterit alkoholihyllyjen edessä. Olimme kerran myöhään liikenteessä huoltoasemalla, kun lapsi huomasi kalterit ja kysyi, miksi ne ovat siinä.

Hän selitti, että Suomessa tiettynä kellonaikana laitetaan kalterit juomahyllyihin.

”Miksi?” kuului lapsen kysymys taas. Se on todella hankala kysymys, mutta Raija Oranen vastaa.

– Alkoholihan on hermomyrkky. Jollain tavalla valtion pitää kontrolloida veroin ja myyntiajan rajoituksin alkoholin saantia. Ja veroilla voidaan tukea julkista terveydenhuoltoa, joka pitää huolta myös siitä marginaalista ihmisiä, jotka ovat huonossa kunnossa alkoholista johtuvista syistä.

Irina ja Raija Oranen jakoivat kokemuksiaan alkoholista tikkakisan tiimellyksessä.­

Miltä maailma näyttää alkoholia nauttimattoman silmin? Varsinkin maassa, jossa alkoholi on ollut pitkään normaali seurustelun muoto?

Saari myöntää, että joutuu jonkin verran pelailemaan juomakulttuurin säännöillä.

– Jos joku kehuu, että hänen juomansa viini on hyvää, voin maistaa. Tai jos ennen keikkaa otamme porukassa shotit, voin ottaa terävää lasin pohjalle ruokalusikallisen. Haluan osoittaa, että olen messissä, hän kertoo.

– Mutta sitä tapahtuu lähinnä silloin, jos olen flunssassa.

Toisinaan fani haluaa tarjota hänelle juoman keikan yhteydessä. Silloin Saari ei jää kertomaan tarinaansa raittiudesta.

– Kiitän juomasta, otan sen vastaan ja annan jollekin tutulleni.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?