Vaiettu totuus julki: Julkkiskokki Jamie Oliver kertoo viimein, miten miljoonien arvoinen ravintolaimperiumi mureni yhdessä yössä

Julkaistu:

Julkkiskokki Jamie Oliver antoi hiljattain varsin rehellisen haastattelun The Times -lehdelle, jossa hän kertoo ravintolaimperiuminsa kaatumisesta.
Toukokuussa Britanniassa uutisoitiin julkkiskokki Jamie Oliverin liiketoiminnan kariutumisesta. Oliverilla, 44, oli Britanniassa kaikkiaan 25 ravintolaa ja jo viime vuoden helmikuussa ravintolaketjun uutisoitiin olevan korviaan myöten veloissa.
Kun Oliverin liiketoiminta kaatui keväällä, antoi mies julkisuuteen vain hyvin lyhyitä lausuntoja. Hän tiedotti hieman uutisen ulostulon jälkeen olevansa hyvin surullinen lopputuloksesta kiittäen samalla henkilökuntaansa sekä tavarantoimittajia.

– Olen todella surullinen lopputuloksesta. Haluan kiittää henkilökuntaa ja tavarantoimittajia, jotka ovat omistautuneet bisnekselle yli vuosikymmenen ajan, Oliver tiedotti tuolloin.


Sittemmin Oliver ei ole puhunut aiheesta julkisesti – ennen kuin nyt. Julkkiskokki antoi hiljattain varsin avoimen ja rehellisen haastattelun The Timesille, jossa hän kertoo, millaista oli menettää miljoonien arvoinen ravintolaimperiumi ja irtisanoa tuhansia työntekijöitä sivussa.

– Alussa perustaessamme ravintoloita kukaan ei kysynyt minulta, onko minulla varasuunnitelmaa, jos koko homma valuu vessanpöntöstä alas. Kun se sitten tapahtui tunsin olevani kuin siivilä: bisnes oli täynnä reikiä enkä pystynyt tukkimaan niitä mitenkään, Oliver avautuu The Timesille.

– Outoa kyllä olen hyvin kiitollinen. Tunnen oloni onnekkaaksi, että sain olla perustamassa yhtä hienoimmista asioista, mitä alallamme on tapahtunut. Vuosien ajan olimme koskemattomia, olimme valovuosia kilpailijoita edellä.
Oliver lanseerasi Jamie’s Italian -ketjun vuonna 2008 ja ketjulla oli Britanniassa 23 ravintolaa. Niiden lisäksi ovensa joutuivat sulkemaan mittavien velkojen myötä myös Lontoossa sijaitsevat Barbecoa- ja Fifteen-ravintolat. Jo vuosi ennen sulkeutumistaan ketjulla arvioitiin olevan velkaa yli 80 miljoonaa euroa.


The Timesin hiljattain ilmestyneessä artikkelissa Oliverin ravintoloiden kerrotaan saaneen osakseen myös kritiikkiä. Ravintoloiden huhuttiin ratsastavan vain ja ainoastaan Oliverin nimellä. Ruokaa pidettiin keskinkertaisena sekä ylihinnoiteltuna ja ketjun puhuttiin laajentuvan aivan liian nopeasti.

Huippukokki ei kuitenkaan suostunut uskomaan, että mitään olisi vialla vaan kuunteli lähipiirinsä huonoja neuvoja. Yhtäkkiä miljoonien arvoinen ravintolaketju oli päätynyt huonoon valoon asiakkaiden silmissä ja rahaa menetettiin nopeammin kuin sitä tuotettiin, kertoo The Times.

– Minun täytyy ottaa tästä täysi vastuu. Minä todella luulin, että pystyisin hoitamaan tilanteen. Laitoin siihen kolme miljoonaa, toiset kolme miljoonaa ja vielä toiset kolme miljoona, mitä ikinä ne luvut olivatkaan. Mutta jäin vaille hyviä uutisia, Oliver valittelee lehdelle antamassaan haastattelussa.


– 13 vuoden aikana liikevaihtomme on ollut yli miljardi puntaa. Olemme työllistäneet yli 20 000 ihmistä. Mutta ehkä emme huomanneet ongelmia tarpeeksi nopeasti. Sitten yhtäkkiä sain puhelun keskellä yötä ja minulle kerrottiin, että meiltä loppuvat rahat, mies paljastaa.

Oliver kertoo The Timesille, että koko ravintolabisnes oli vuosien varrella muuttunut olennaisesti, mikä oli jäänyt mieheltä huomaamatta. Kotiinkuljetuspalveluiden lisääntyminen, vuokrat ja osittain Brexitin aiheuttama tuontikustannuksien nousu olivat Oliverin rakentaman imperiumin pahimmat viholliset.

Lopulta yrityksen hallitukselle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin pistää lappu luukulle. Toukokuun 20. päivänä tehtiin päätös ravintoloiden sulkemisesta ja jo seuraavana päivänä urakoitsijat tulivat purkamaan rakennuksia. Oliverin vuosien työ pyyhittiin pois alle vuorokaudessa.

– Se oli todella, todella surullista. Me kuolimme. En aio valehdella, se oli todella kamalaa, mies avautuu The Timesille.


Vastoinkäymisistä huolimatta Oliver kertoo The Timesille, että aikoo tulevaisuudessakin luoda uraa erityisesti television ja kirjallisuuden parissa. Oliver on vuosien varrella luotsannut useita tv-ohjelmia ja julkaissut paitsi reseptikirjoja, myös oman ruoanlaittovälinesarjansa.

Mies kuitenkin tiedostaa, että velkakohuilla on ollut pysyvä vaikutus tämän maineeseen.

– Meillä oli ravintoloiden kanssa sekä hyviä, että huonoja aikoja. Olen nähnyt paljon ja menettänyt paljon, enkä enää koskaan toimisi samalla tavalla. Mutta uskon silti, että minulla on vielä paljon annettavaa. En ole katoamassa auringonlaskuun, hän päättää.

Oliver nousi aikanaan julkisuuteen, kun BBC:n tv-ryhmä bongasi hänet kokkaamassa River Cafessa Hammersmithissä vuonna 1997. Sen seurauksena hän sai oman Alaston kokki (The Naked Chef) -tv-sarjan, jota esitettiin ympäri maailmaa, myös Suomessa. Oliverin ja hänen vaimonsa Joolsin omaisuuden arvon kerrottiin vuonna 2018 olevan noin 150 miljoonaa puntaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt