Trump lähetti erityisedustajansa Asap Rockyn oikeudenkäyntiin Tukholmaan – myös äiti paikalla: ”Tämä on painajainen”

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Oikeudenkäynti
Asap Rocky sanoo, ettei syyllistynyt pahoinpitelyyn vaan joutui puolustamaan itseään Tukholman kaduilla
Kansainväliseksi uutiseksi noussutta kuukauden takaista katutappelua ryhdyttiin perkaamaan tiistaina Tukholman käräjäoikeudessa.

Tuomioistuimen on määrä selvittää, syyllistyikö amerikkalainen rap-artisti Asap Rocky eli Rakim Mayers ystävineen pahoinpitelyyn vai puolustiko hän vain oikeutetusti itseään.

Vankilan vihreään asuun pukeutunut 30-vuotias Mayers kiisti asianajajansa välityksellä syyllistyneensä rikokseen ja vetosi hätävarjeluun. Monikymmenpäisen kansainvälisen toimittajajoukon lisäksi oikeudenkäyntiä oli turvasalissa seuraamassa muun muassa Mayersin äiti Renee Black.

– Tämä on painajainen, Black kommentoi istuntotauolla ruotsalaislehti Dagens Nyheterille.


Syyttäjä Daniel Sunesonin mukaan Mayers ei ollut kesäkuun lopussa hätävarjelutilanteessa. Kantaansa hän perusteli muun muassa esittelemällä kännykkävideoita, joissa Mayers paiskaa 19-vuotiaan asianomistajan katuun ja pahoinpitelee häntä ystäviensä kanssa. Uhrin käsistä otetuissa kuvissa oli haavoja, ja syyttäjän mukaan pahoinpitelyssä käytettiin todennäköisesti myös lasipulloa.

Mayersin puolustuksen mukaan ennen varsinaista tappelua otetut turvakameratallenteet osoittavat, että 19-vuotias aloitti itse riitelyn Mayersin seurueen kanssa eikä suostunut lukuisista kehotuksista huolimatta jättämään heitä rauhaan. Puolustuksen mukaan uhria ei myöskään lyöty pullolla vaan se rikkoutui tappelun tuoksinassa.

Mayers otettiin kiinni heinäkuun alussa muutama päivä kahakan jälkeen, ja hän on ollut siitä saakka tutkintavankeudessa. Tapaus sai lisäkierroksia presidentti Donald Trumpin nostettua sen esille Twitterissä ja vedottua pääministeri Stefan Löfveniin Mayersin vapauttamiseksi.

Oikeudenkäyntiä oli saapunut Tukholmaan seuraamaan myös Trumpin panttivankikysymysten erityisedustaja Robert C. O'Brien.


– Presidentti pyysi minua tulemaan ja tukemaan näitä Yhdysvaltain kansalaisia. Työskentelemme tuodaksemme heidät takaisin mahdollisimman pian, O'Brien kommentoi uutistoimisto AFP:lle.

Mayersin jäätyä tutkintavankeuteen Trump sanoi olevan hyvin pettynyt Löfveniin ja totesi Ruotsin ”pettäneen Yhdysvaltain afroamerikkalaisen yhteisön”.

Korkean tason sekaantumisesta huolimatta Ruotsin ja Yhdysvaltain välille ei ole vaarassa syntyä suurempia ongelmia, arvioi Ruotsissa pitkään asunut amerikkalaislähtöinen valtiotieteilijä Merrick Tabor Tukholman yliopistosta.

– Tämä ei ole vaikuttanut Ruotsin ja Yhdysvaltain poliittiseen suhteeseen, Tabor tiivistää STT:lle.


Taborin mukaan kyse ei ole ulkopolitiikasta, vaan Trumpin yrityksestä voittaa mustien ääniä. Tabor ei usko maiden suhteiden kriisiytyvän, vaikka Mayers todettaisiin syylliseksi.

– Rangaistuksesta tullee suhteellisen lievä, ainakin jos sitä vertaa vastaavaan tuomioon Yhdysvalloissa, Tabor sanoo.

Maksimirangaistus pahoinpitelystä on kaksi vuotta vankeutta, mutta ruotsalaisen oikeusoppineet ennustavat Mayersin saavan ehdollisen tuomion ja ehkä sakkoja. 19-vuotias uhri vaatii Mayersilta reilun 13 000 euron vahingonkorvausta.

Syyttömäksi toteaminen tarjoaisi Mayersille tilaisuuden vaatia Ruotsin valtiolta mittavia vahingonkorvauksia vapauden ja tulojen menetyksestä.

Euroopan kiertueella ollut Asap Rocky joutui perumaan kaikki heinäkuuksi suunnitellut konserttinsa. Suunniteltua esiintymistä Suomessa elokuussa ei ole toistaiseksi peruttu.

Juttua päivitetty kello 17.32. Konsertti Suomessa on vasta elokuussa eikä sitä ole toistaiseksi peruttu, toisin kuin uutisessa aiemmin kerrottiin.