Asap Rockyn kohuttu oikeudenkäynti alkaa tänään Ruotsissa – räppäriä uhkaa jopa kahden vuoden vankeusrangaistus

Julkaistu:

Rikos
Rap-artistia koskeva oikeuskäsittely alkaa tänään Tukholmassa.
Kesäkuun lopussa Tukholmassa sattuneen väkivaltaisen välikohtauksen seurauksena pidätetty räppäri Asap Rocky – oikealta nimeltään Rakim Mayers – on edelleen vangittuna Ruotsissa. Pahoinpitelystä epäillyn räppärin ja hänen kahden ystävänsä oikeudenkäynti alkaa tänään tiistaina Tukholmassa. Tapauksen käsittelylle on varattu kaikkiaan kolme päivää.

Asap Rocky esiintyi kesäkuun loppupuolella Tukholmassa järjestetyillä festareilla samana viikonloppuna, kun pidätykseen johtanut välikohtaus tapahtui. Syytteiden mukaan mies ystävineen pahoinpiteli 19-vuotiaan afganistanilaismiehen keskellä tukholmalaista katua.

Asap Rocky pidätettiin lopulta 3. heinäkuuta. Mies haettiin ruotsalaispoliisien toimesta käytännössä suoraan keikaltaan. Alkuun räppäriä ja hänen ystäviään syytettiin törkeästä pahoinpitelystä, mutta kaikkien kolmen syytteitä on sittemmin lievennetty.


Ruotsalaislehti Expressenin kertoo, että Asap Rockyn tapausta käsittelevä oikeudenkäynti alkaa tänään Suomen aikaa kello 10:30. Oikeuskäsittely jatkuu torstaina sekä perjantaina. Ilta-Sanomat seuraa oikeudenkäyntiä ruotsalaismedioiden välityksellä.

Dekkareitakin kirjoittanut kriminologian professori Leif GW Persson pitää mahdollisena, että Asap Rocky selviää sakoilla ja ehdollisella vankeustuomiolla, jos hänet todetaan oikeudessa syylliseksi pahoinpitelyyn.
Maksimirangaistus pahoinpitelystä on kaksi vuotta vankeutta. Persson kuitenkin muistuttaa Expressen-lehdessä, että artisti on jo tässä vaiheessa istunut viikkojen ajan telkien takana.

Perssonin mukaan vastaavia tapauksia tulee poliisin tietoon vuosittain parisen tuhatta, mutta Asap Rockyn tapauksessa poliisin esitutkintamateriaalia kertyi peräti 500 sivua.

– Minulla ei ole mitään sitä tai poliisin ammattitaitoa vastaan, mutta olosuhteet huomioiden tämä lienee tutkituin tämän vakavuusluokan rikos poliisihistoriassamme, hän toteaa oikeuskäsittelyn alla.


Mikäli Asap Rocky vapautetaan, on hänellä Ruotsin lain mukaan oikeus saada korvausta menetetyistä tuloistaan. Asap Rockyn tapauksessa tämä summa olisi arviolta noin 16 miljoonaa kruunua, mutta Expressenin mukaan summa tulee mitä todennäköisimmin nousemaan edelleen.

Aftonbladet-lehti on aiemmin julkaissut videon epäillystä pahoinpitelystä. Videolla näkyy, miten Asap Rocky vaikuttaa lyövän uhriaan kadulla ja heittävän toisen nuorista maahan.

Tapaus on saanut paljon julkisuutta Yhdysvalloissa. Viihdemaailman tähdistä muun muassa Tyga, Tyler The Creator ja Schoolboy Q ovat ilmoittaneet boikotoivansa Ruotsia esiintymispaikkana.


Jopa presidentti Donald Trump on ollut yhteydessä Ruotsin pääministeriin ja vaatinut Asap Rockya vapaaksi. Hän jopa tarjoutui itse maksamaan takuusumman.
– Olen erittäin pettynyt pääministeri Stefan Löfveniin, koska hän ei kyennyt toimimaan. Ruotsi on pettänyt Yhdysvaltojen afroamerikkalaisen yhteisön, Trump jyrähti Twitterissä.

Asap Rocky, 30, on yksi tämän hetken kysytyimmistä rap-artisteista. Hänet tunnetaan muun muassa hiteistään F**kin’ Problems, Wild for the Night sekä Praise The Lord.

Artistin on tarkoitus esiintyä ensi kuussa Tampereella järjestettävän Blockfestin pääesiintyjänä. Blockfest ei ole toistaiseksi ottanut kantaa siihen, nähdäänkö räppäriä Ratinan stadionilla 16-17.8 vai ei.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt