Liikemies Petteri Jussilan hukkumisesta 15 vuotta – Jutta Larm kertoo nyt traagisesta hetkestä, joka muutti elämän

Päivälleen 15 vuotta sitten pelastuslaitokselta lähti medialle viesti: Tampereen Ryydynpohjassa naarataan hukkunutta henkilöä. Siitä käynnistyi sen kesän suuri ja surullinen uutistapahtuma.

Jutta Larmi ja Petteri Jussila poseerasivat yhteiskuvassa kotonaan Tampereella huhtikuussa 2004.

27.7.2019 6:30

Ilta-Sanomien uutispäällikkö oli valppaana. Eikös Matti Nykänen asu Ryydynpohjassa? Soitto Nykäselle. Matilla ei ollut tietoa kotirannan tapahtumista. Hän oli matkalla keikalle jonnekin Itä-Suomeen.

Samalla rannalla asuivat myös ternimaitobisneksellä rikastunut verkostomarkkinoija Petteri Jussila ja vaimonsa Jutta. Olisiko heillä jotain havaintoa?

Soitto Petterille. Sieltä ei vastattu, pian selvisi, miksi. Jutan numerosta vastattiin:

– Petteri on hukkunut! parahti itkevä Jutta Jussila.

Petteri Jussila oli hinannut veneen perässä vedettävällä lautalla Casimir-poikaansa ja sukulaislasta. Casimir putosi lautalta, ja Petteri hyppäsi järveen nostaakseen pojan takaisin lautalle. Poikansa pelastanut Petteri painui pinnan alle eikä sieltä enää noussut.

Petteri Jussila oli kovakuntoinen kaveri. Hän harrasti kehonrakennusta. Juuri nyt hän valmistautui television seikkailuohjelmaan ja treenasi rankasti. Hän oli timmissä kunnossa.

Pariskunta esitteli kotiaan IS:lle huhtikuussa 2004.

Miksi kovassa kunnossa ollut suht nuori – 34-vuotias – mies hukkui?

– Sitä ei koskaan saatu selville. Kun lapsi putoaa järveen, siinä hätääntyy. Onko hän vetänyt vettä henkeen? Tuliko kramppi? Onko sydämessä ollut jotain? Ei sillä tiedolla ole minulle merkitystä. En ole koskaan vaivannut sillä päätäni, sanoo silloinen Jutta Jussilla, nykyinen Jutta Larm.

Jutta näki tapahtumat kotirannasta ja yritti pelastaa Petterin.

– Siitä olen kiitollinen, että kerkesin näkemään sen asian. Sillä on ollut iso merkitys, että olen ollut paikalla, uinut siellä ja yrittänyt etsiä Petteriä. Ei jäänyt mitään selittelyn varaa, Jutta muistelee.

Nuorena leskeksi jäänyt Jutta on tragedian jälkeen ollut kahdesti naimisissa. Petterin hukkuminen ei enää ole mielessä päivittäin.

– Kyllähän kaikki elämänviisaus ja rohkeus, mitä Petteri on antanut, on läsnä joka päivä. Kun katson jälkikasvua Maxia, 15, niin siinä on paljon isänsä piirteitä. Hän on peruskoulun päätökseen saanut hieno nuorimies, Jutta-äiti kertoo.

Petteri ja Jutta Jussila olivat aikanaan seurattu pariskunta. Petteri oli saanut julkisuutta verkostomarkkinointimiljonäärinä ja Matti Nykäsen managerina. Jutta oli punatukkainen poliisi, joka tuli tunnetuksi television Suuren seikkailun Juttana. Pariskunnan häitä juhlittiin kesällä 2003. Se onni kesti vajaan vuoden.

Petteri ei ujostellut ökyelämää. Autojen rekisterinumerot olivat sellaisia kuten WIN-1 ja GOD-1. Tähän elämäntyyliin Jutta on ottanut etäisyyttä.

– Se on suurimpia elämänmuutoksia, että rahan perässä ei kannata juosta. Meistä tehtiin lehtijuttuja, jotka nyt naurattavat. Se oli silloin sellaista elämää.

Jutta Larmi kuvattuna elokuussa 2017.

Petteri oli niitä miehiä, joiden toimintaa siivitti ohje: Tartu hetkeen!

– Minulle on jäänyt oppi siitä, että unelmat täytyy toteuttaa nyt. Usein kuulee ihmisten sanovan, että jotain tehdään sitten kun on sitä ja sitten kun on tätä, vuodet vierii ja lapset kasvaa, sitten kun on eläkepäivät.

– Toinen oppi oli periksiantamattomuus. Jos joku asia ei kerralla onnistu, sitä tehdään niin kauan että se onnistuu. Vaikka kaatuu välillä turvalleen, aina pitää kavuta pystyyn, Jutta sanoo.

Petteri Jussilan markkinointitilaisuudet olivat kuin herätyskokouksia. Hän pomppasi joskus pöydälle ja julisti sieltä sanomaansa.

– Hän oli huikee mestari. Ei tässä maassa ole sellaista esiintyjää vielä näkynyt. Hän heittäytyi kaikkeen täysillä, Jutta Larm muistelee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?