YleX:n juontaja kiipesi kansallismaiseman arvomäntyyn – some ripitti rajusti: ”Häpeä!”

Julkaistu:

YleX-juontaja Tommi Manninen vierailu Kolin kansallispuistossa poiki paljon kritiikkiä sosiaalisessa mediassa.
YleX:n Tommi Manninen vietti hiljattain kesälomaansa Kolin kansallispuistossa Pohjois-Karjalassa. Radiojuontaja jakoi Instagramissaan kuvia kansallispuiston upeista maisemista.

– Maisema, jossa silmä lepää, Manninen hehkutti Instagramissa.Yksi Mannisen julkaisemista kuvista ei kuitenkaan ollut miehen seuraajien mieleen. Tiistaina mies lisäsi Instagram-tililleen kuvaparin, jossa hän istuu puun latvassa ja katselee Kolin näyttäviä maisemia.

Kuvat saattavat ensikatsomalta näyttää harmittomilta, mutta Manniselle valkeni nopeasti, ettei kyseiseen puuhun olisi välttämättä kannattanut kiivetä. Kyseessä ei nimittäin ollut mikä tahansa puu, vaan Eero Järnefeltin vuoden 1892 klassikkomaalauksessa nähty, kulttuurihistoriallisesti erittäin arvokas ”Kolin mänty”.Mannisen julkaisema kuva poiki runsaasti kommentteja, joissa ihmeteltiin, eikö mies kunnioita Kolin kansallispuistoa tai sen luontoa. Miehen seuraajat olivat lähes yhtä mieltä siitä, että puuhun kiipeäminen kansallispuistossa oli vastuutonta käytöstä.

– Noinko käyttäydytään kansallispuistossa luonnonsuojelualueella? Häpeä, eräs kommentoi.

– Vähän voisi miettiä, miten kansallispuistossa toimitaan. Muista, että saatat olla monelle esimerkki, nyt joku apinoi ja pian on tuo maisemapuu poikki tai muuten vahingoittunut. Vähän vastuuta ja tolkkua toimintaan, yksi miehen seuraajista tylytti Mannista kommentissaan.

– Jos jokainen kävijä kiipeää puuhun kansallispuistossa, kuinka monta puuta luulet, että on vaurioitunut yhden kesän jälkeen? Todella typerää toimintaa, kolmas kommentoija komppasi.

– Kiitoksia opetusmateriaalista! Olenkin miettinyt, mikä olisi hyvä esimerkki vastuuttomasta toiminnasta maisemavalokuvaajalta, mutta kansallismaiseman komeimman puun vaarantaminen Instagram-tykkäysten vuoksi on loistava esimerkki, yksi kommentoijista ripitti miestä.Manninen kiirehti nopeasti tunnustamaan virheensä Instagramissa.

– Tietooni on kantautunut, että kuvan mänty on alueelle sekä maisemalle erittäin arvokas. Ei siis kiipeillä siinä vaan säästetään se harrastus muihin puihin, juontaja painottaa muokatussa kuvatekstissä.

Kritiikistä huolimatta Manninen kertoo Instagramissaan Kolin tehneen mieheen suuren vaikutuksen.

– Kahden viikon loma olikin tällä kertaa teemalla: mies, luonto, prätkä ja kamera. 4100 kilometria, yksi luonnonpuisto, neljä vuoren huippua ja toista tuhatta kuvaa. Näin jälkikäteen voin todeta, että time and money well spent, mies hehkuttaa.

Eero Järnefelt on yksi Suomen historian kuuluisimmista taiteilijoista. Hänen tunnetuimpia töitään ovat maisemamaalaukset Kolin kansallispuistosta. Teoksista useampi on näytillä Ateneumin taidemuseossa Helsingissä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt