Tällainen on Sofia Belórfin vangitun Niko-puolison rikostausta – menneisyydestä löytyy kaksi tuomiota

Julkaistu: , Päivitetty:

IS selvitti törkeistä rikoksista epäillyn liikemies Niko Ranta-ahon taustat ja bisneskuviot.
Viime viikolla uutisotsikoihin nousivat fitnessmalli Sofia Belórfin ja hänen liikemies-avopuolisonsa Niko Ranta-ahon rikosepäilyt. Belórfia epäillään tuottamuksellisesta rahanpesusta ja Ranta-ahoa törkeästä huumausaine- ja dopingrikoksesta.

Rikosepäilyihin liittyen Ranta-ahon omaisuutta määrättiin maanantaina vakuustakavarikkoon enintään määrä, joka arvoltaan vastaa neljää miljoonaa euroa.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen sanoi IS:lle maanantaina pitävänsä vakuustakavarikkoon määrättyä summaa Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen suurena.

IS selvitti kuka on mies törkeiden rikosepäilyjen taustalla.

Missinä julkisuuteen noussut ja sittemmin fitnesstähtenä ja somejulkimona tunnettu Belórf on esitellyt Ranta-ahon kanssa jakamaansa ylellistä elämää sosiaalisessa mediassa. Belórfin Instagram-tilillä oli yli 60 000 seuraajaa ennen kuin tili katosi rikosepäilyjen noustua julkisuuteen.

Belórf jakoi Instagramissa hulppeita kuvia muun muassa arjestaan Espanjassa, missä pariskunta asuu arvostetulla alueella Marbellassa.

Belórf kertoi suhteestaan Nikoon marraskuussa 2018 sosiaalisen median välityksellä. Hän kertoi myös muuttaneensa Espanjaan, jossa 31-vuotias Ranta-aho toimii kiinteistöalalla.


STT:n mukaan Ranta-ahon vakituinen osoite on väestörekisteritietojen perusteella Tallinnassa, ja hänellä on ollut yritystoimintaa Virossa.

Ranta-aho kertoo Facebook-sivuillaan olevansa toimitusjohtajana luksuskiinteistöihin keskittyneessä yrityksessä sekä ravintolassa Espanjan Marbellassa. Suomessa hänen nimistään ei löydy yritystoimintaa.

Tampereen seudulta kotoisin oleva yrittäjäperheen vesa on julkaissut julkisella Facebook-tilillään kuvia kalliista autoista, matkoista sekä hulppeista kiinteistöprojekteista Espanjassa. Ranta-ahon kuvia ovat kommentoineet useat suomalaiset julkisuuden henkilöt.

Ennen liikemiesvuosiaan Ranta-aho ehti ottaa myös harha-askelia: hän syyllistyi törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja törkeään kotirauhan rikkomiseen ollessaan päälle parikymppinen.

Vuonna 2008 Ranta-aho tuomittiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta päiväsakkoihin. Hän oli ajanut 93 kilometrin tuntivauhtia neljänkympin rajoitusalueella autossaan matkustaja. Teon katsottiin olleen omiaan aiheuttamaan vakavaa vaaraa toisten hengelle ja terveydelle.

Kaksi vuotta myöhemmin hänet tuomittiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa ehdolliseen vankeuteen vuonna 2008 tapahtuneesta törkeästä kotirauhan rikkomisesta. Ranta-aho oli tunkeutunut toisen, starttipistoolilla varustautuneen miehen kanssa asuntoon, jossa nukkui pariskunta.

Belórf ja Ranta-aho otettiin kiinni viime tiistaina ja vangittiin perjantaina todennäköisin syin epäiltyinä. Epäiltyjen rikosten esitutkinta on kesken.

Ranta-ahon epäiltyjen huume- ja dopingrikosten epäillään alkaneen tammikuussa 2017 ja jatkuneen kiinniottoon saakka. Belorfia epäillään tuottamuksellisesta rahanpesusta, joka olisi tapahtunut syyskuun 2018 ja viime tiistain välillä.

Tuottamuksellisessa rahanpesussa on kyse tilanteesta, jossa henkilö ryhtyy rahanpesun tunnusmerkit täyttävään tekoon tahallisen teon sijaan törkeästä huolimattomuudesta.


Helsingin Sanomien tietojen mukaan Ranta-ahoa koskeva rikostutkinta liittyisi samaan vyyhteen, jossa myös Helvetin enkelien johtohahmoa epäillään huumerikoksesta. Johtohahmo vangittiin lauantaina törkeästä huumausainerikoksesta epäiltynä.

Rikosepäilyjä niukasti kommentoinut poliisi on kertonut tutkivansa laajaa rikoskokonaisuutta, johon liittyy liuta epäiltyjä. Poliisi selvittää epäiltyjen mahdollisia linkkejä laajempaan törkeään huumerikoskokonaisuuteen.

Ranta-ahon asianajaja Hannu Kaitaluoma sanoi STT:lle, että hänen päämiehensä kiistää epäillyt rikokset.

– Kaikki kiistetään, mutta juuri enempää en voi kommentoida. Tiedämme hyvin vähän koko asiasta. Tutkinnassa taktiikka tuntuu olevan se, että häntä itseään pidetään pimennossa.

Myös Belórf on asianajajansa välityksellä kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Ranta-ahon omaisuutta määrättiin maanantaina vakuustakavarikkoon enintään määrä, joka arvoltaan vastaa neljää miljoonaa euroa.

STT:n mukaan neljä miljoonaa euroa on arvio Ranta-ahon huume- ja dopingrikoksilla saamasta rikoshyödystä.

Helsingin Sanomien mukaan oikeus perusti ratkaisunsa takavarikon määrästä muun muassa 65 kilon huumetakavarikkoon, huumetakavarikon epäillystä suhteesta kokonaismäärään ja tämän tuottamaan rikoshyötyyn.

Vakuustakavarikko on turvaamistoimi, jolla on tarkoitus varmistaa, ettei rikoksesta epäilty esimerkiksi kätke tai hävitä rikoksesta saamaansa taloudellista hyötyä.

Juttua täydennetty kello 19.19.