Kommentti: Onko Kiina vapaa maa? Renny Harlin sanoi niin, mutta se ei ole totta

Julkaistu:

Miksi suomalaisohjaaja kehui uutta asuinpaikkaansa tv-uutisille, ihmettelee erikoistoimittaja Jouko Juonala.
Yleisradion tv-uutiset kertoi sunnuntai-iltana elokuvaohjaaja Renny Harlinista, joka on kotiutunut Kiinaan. Jutun mukaan Harlin kaipaa enää takaisin Los Angelesiin, jossa hän asui 30 vuotta.

”Jokaisesta maastahan löytyy eri puolensa, mutta kyllä mä koen, että Kiina on upea maa ja vapaa maa ja… Mä sanon, että mulla on paljon enemmän kritiikkiä Amerikasta kuin mitä Kiinasta, Harlin sanoi Ylen haastattelussa.

Harlin ei tarkentanut, millä tavalla Yhdysvallat eroaa hänen mielestään Kiinasta, ja mitä moitittavaa Amerikassa on.

Mutta että Kiina vapaa maa?


Kiina ei ole vapaa. Ei oikeastaan millään mittarilla. Uusimman teknologian avulla Kiina on kehittänyt kansalaistensa valvonnan tasolle, jota Stalin kadehtisi. Eikö Harlin ole hoksannut sitä?

Ehkä Harlin tarkoittikin elokuvaohjaajan vapautta, auteurismia, jossa mestari saa vapauden luoda magiaa valkokankaalle juuri haluamallaan tavalla. Harlin on ohjannut uudessa kotimaassaan jo kolme elokuvaa.

Taiteilijan vapautta hän ei laajemmin tarkasteltuna voinut tarkoittaa, eikä ilmaisunvapautta. Niitä ei Kiinassa ole. Sitä paitsi Kiinassa on valtiollinen elokuvasensuuri. Nalle Puh -elokuva Christopher Robin ei päässyt viime vuonna Kiinan-markkinoille, sillä maan johtajaa Xi Jinpingiä on sosiaalisessa mediassa kuvattu Nalle Puhin hahmossa. Siksi Nalle Puh on poliittisesti vaarallinen.

Kiinassa ei ole vapaata tiedonvälitystä. Median vapautta kuvaavalla 180 valtion World Press Freedom -listalla Kiina on sijalla 177, vain kaksi sijaa Pohjois-Koreaa ylempänä. Yhdysvallat on sijalla 48 ja Suomi toisena.

Onko Kiinassa uskonnonvapaus? Muslimeja, erityisesti uiguureja, suljetaan Kiinassa vankileirin kaltaisiin laitoksiin ja ”koulutetaan” uudelleen. Kazakkivähemmistöön kuulunut mies kertoi viime vuonna, että tällaisilla leireillä muslimeja pakotetaan juomaan viinaa ja syömään sianlihaa.

Virallisten kirkkojen ulkopuolella toimivia kristittyjä yhteisöjä vainotaan säälimättömästi. Falun gong -mietiskelykultin jäseniä on tapettu, ja vainajilta on viety sisäelimet. Elinkauppa ei ole urbaanilegenda. Riippumaton kansainvälinen tuomioistuin totesi kesäkuussa, että kuvottava ja ilmiö on todellinen.

Sellainen on Harlinin uusi kotimaa. Vapaa se ei ole.

Harlinilla ei kuitenkaan liene hätää. Tuskinpa hän lähtee tekemään Kiinassa mitään kovin vaarallista.