Hanna-Riikka Siitonen menehtyi vuosi sitten ja kaikki pysähtyi – nyt Janne Virtanen ja Nina Tapio kertovat, kuinka he selvisivät suuresta menetyksestä

Julkaistu:

Nina Tapio ja Janne Virtanen ovat olleet ystäviä puoli elämää. Rakkaus vuosi sitten edesmenneeseen Hanna-Riikka Siitoseen yhdisti heidät, mutta side on vahva vielä läheisen poismenon jälkeenkin.
Aurinkoinen järvimaisema avautuu laiturilta kuin Suomi-postikortissa ikään. Halkosaaren viihdekeskuksessa Lappajärvellä on yksi Etelä-Pohjanmaan suosituimmista kesäteattereista, ja tänäkin vuonna siellä nähdään kaksi näytelmää. Toinen niistä, Pari suhdetta, on tuonut yhteen myös pitkäaikaiset ystävät Nina Tapion ja Janne Virtasen.

Teatterin ammattilaiset poseeraavat tottuneesti kameralle, kun kuvaaja pyytää heitä kokeilemaan yhä uusia asentoja.

– Kyllähän siihen vähitellen alkaa tottua, Virtanen kuittaa vaatimattomasti.

Järvimaisemassa tunnelma on väkisinkin kesäisen leppeä. Ja mikäs tässä on muutenkaan ollessa, kun ensi-ilta on onnellisesti takana, ja kesää vielä edessä.


Pari suhdetta on musiikkikomedia, jonka keskiössä on kaksi pariskuntaa. Toista pareista esittää Nina Tapio ja Jani Karvinen, toista Ville Pusa ja Sani. Janne Virtanen on näytelmässä parisuhdeterapeutti, ja myös hänen tyttärensä Vieno Virtanen on lavalla. Musiikista vastaa Pasi Ojalan luotsaama bändi.

– Meillä on hyvä ryhmä, jonka kanssa työskentely sujuu. Nyt kun Vienollakin on rooli samassa näytelmässä, ei tarvitse tehdä erikoisjärjestelyjä kesän aikatauluihin, Janne Virtanen kertoo.


Nina Tapio vahvistaa, että kesähommat Lappajärvellä ovat hyvällä tolalla.

– Se menee tosi luontevasti, kun asumme samassa kämpässä kaikki. Minun mieheni Reka Kontio ja poikani ovat mukana, ja lapset viihtyvät keskenään tosi hyvin ikäerosta huolimatta.

Ninan poika Vilho on 7-vuotias, ja Vieno Virtanen on 13-vuotias. Perheet ovat kuitenkin viettäneet niin paljon aikaa yhdessä, että kuukausi Lappajärvellä on rentoa.

– Kesäteatterissa on oma tunnelmansa. Vaikka täällä ollaan töissä, on mukana myös kivaa kesäistä menoa. Aina joku kaverikin voi tulla katsomaan esityksiä, ja sitten saunotaan ja istutaan iltaa yhdessä, Janne kertoo.

Nina Tapion ja Janne Virtasen ystävyys alkoi vuonna 2001 Turussa.

Ninan paras ystävä Hanna-Riikka Siitonen oli Virtasen kanssa samassa näytelmässä Vartiovuoren kesäteatterissa, jossa Janne esitti Zorroa ja Hanna-Riikka Donna Esmeraldaa, miekkasankarin sydämen valittua. Tunteet leimahtivat myös näyttämön ulkopuolella, ja kun Nina tuli tapaamaan ystäväänsä, hän huomasi asioiden tilan.

– Nina jotenkin arvasi heti, että nyt tässä on jotakin muutakin kuin pelkkää teatteria, Janne muistelee.


Hanna-Riikka ja Nina olivat olleet erottamattomat lapsesta asti. Parikymppisinä heidät yhdisti myös Taikapeili-duo, jonka jälkeen molemmat jatkoivat monipuolista muusikon ja näyttelijän uraa.

Jannella olikin näytön paikka, kun Hanna-Riikan ystävä tuli kylään.

– Olen jopa miettinyt, että jos olisit sanonut Hanna-Riikalle, että et kyllä ton kanssa ala. Voi olla, että ei olisi alkanut. Tai no... en tiedä! Janne leukailee.

– No, sä olit ihan OK, Nina laukoo vastaukseksi.


Kun Hanna-Riikka Siitonen menehtyi vuosi sitten syöpään, Nina Tapiolla ja Janne Virtasella oli pohdinnan paikka. Kestäisikö ystävyys, kun heitä yhdistävä ihminen on poissa?

– Se kävi mielessä, kun elämäntilanne muuttui niin rajusti, mutta onneksi ystävyys jatkui. Eikä se olisi voinutkaan katketa, sinähän olet Vienon kummikin, Janne Virtanen toteaa nyt.

– Dynamiikka tietenkin muuttui, kun siihen asti olimme tehneet paljon asioita pariskuntina. Mutta meillä on ollut mukavaa, ja tiedämme jo aika hyvin toistemme tavat, Nina Tapio jatkaa.

Yhteinen suru myös yhdisti. Kun Hanna-Riikka kuoli, ystävykset kyselivät toisiltaan, miten toinen jaksaa.

– Menetin sekä parhaan ystävän että parhaan työkaverin. En siis voinut paeta surua työpaikalle, koska Hanna-Riikka oli kaikki kaikessa. Mutta elämä jatkuu, Nina sanoo.

– Uskomatonta kyllä, niin se jatkuu. Olen myös huomannut, että vaikka se on klisee, aika myös vähän parantaa. Päivä päivältä on hieman helpompaa elää asian kanssa, Janne kertoo.

Rakasta ihmistä on muistettu pitämällä hänet osana elämää, ei karttamalla puheenaihetta. Niin Janne ja Vieno Virtanen kuin Nina Tapiokin kertovat puhuvansa usein muiden kanssa, mitä Hanna-Riikka olisi tehnyt kussakin tilanteessa.

– Tulee mietittyä kaikenlaisia pöljiä sanontoja ja juttuja, mitä Hanna-Riikka olisi sanonut tai tehnyt. Niiden mukana tulee hyvä fiilis: surutyö ei ole aina itkeskelyä, vaan myös hyvien asioiden muistamista, Nina Tapio kiteyttää.

Tapion ja Virtasen perheet ovat viettäneet tiiviisti aikaa yhdessä käytännössä koko vuosituhannen ajan.

Laajennettuun seurueeseen ovat kuuluneet myös muun muassa Hanna-Riikka Siitosen vanhemmat Eva-Riitta ja Matti ”Fredi” Siitonen sekä Janne Virtasen sisko Marjo ja Nina Tapion äiti Irma Tapio ja hänen puolisonsa Rainer.

– Isolla porukalla olemme matkustelleet paljon. Meillä on 9-paikkainen pikkubussi ”Bussu”, jolla olemme tehneet lähimatkoja, ja lisäksi olemme käyneet usein myös ulkomailla yhdessä, Nina kertoo.


Osa matkaharrastuksen viehätystä on suunnittelu. Janne kertoo, että vaikka matka ei aina toteutuisikaan, suunnitteluun käytetään yhdessä paljon aikaa.

– Yhdessä on vietetty lomat, kesät, juhannukset, Kreikan-matkat ja kaikki.

Haikeuden rinnalla onkin nyt paljon hyviä muistoja. Läheisten lisäksi työstä saa voimaa.

– Kun menin keikalle heti Hanna-Riikan poismenon jälkeen, mietin, katsovatko ihmiset, miten tuo voi laulaa tuolla. Eikö se sure? Mutta on helpointa tehdä duunijuttuja ja mennä aina lavalle, vaikka mitä olisi tapahtunut. Siinä pääsee samalla itsekin hetkeksi irti ajatuksista, Nina pohtii.

Myös Janne Virtanen on huomannut saman.

Esiintyvä taiteilija voi käyttää tunteidensa energiaa hyödyksi näyttämöllä ja kanavoida sen erilaiseksi lataukseksi.

– Se ei tarkoita, että jos tunnen vihaa, menen lavalle hirveän vihaisena. Vaan siitä voi ammentaa toisenlaista voimaa.

Nina Tapio puolestaan kertoo näkevänsä energian kaksisuuntaisena ilmiönä.

– Nautin työstäni, rakastan sitä, ja esiintyessäni vaihdamme yleisön kanssa energiaa. Minä annan jotain itsestäni, ja saan vastaavasti voimaa yleisöltä.


Lappajärvellä kesäteatterin tekemisestä saa hyvää mieltä, kun yleisö viihtyy, ja työryhmä onnistuu yhdessä.

Näytelmän käsikirjoituksen ovat tehneet Janne Virtanen, Ville Pusa ja Pasi Ojala yhdessä, ja sen ohjaa Janne Virtanen. Ohjaajan mukaan kesäteatterille on tyypillistä, että esitys elää vielä ensi-illan jälkeenkin.

– Yleisön reaktiot vaikuttavat siihen, millaiseksi näytelmä lopulta muodostuu. On hienoa nähdä, miten he ottavat tekstin vastaan.

Pari suhdetta on komedia, mutta se ottaa Virtasen mukaan esiin myös parisuhteiden oikeita kipupisteitä. Tutut musiikkikappaleet rytmittävät esitystä, kuullaanpa näytelmässä myös Taikapeilin ja Aikakoneenkin musiikkia.

– Juuri varmistui, että näytelmä siirretään ensi kesäksi Ouluun. Tämä on aika uusi ilmiö, että valmiita esityksiä siirretään toiselle paikkakunnalle, mutta se käy järkeen. Tuotantoihin käytetään paljon aikaa ja vaivaa, ja näin niiden elinkaarta voidaan jatkaa, Janne toteaa.


Hänen syksynsä kuluu radiokuunnelmaa tehdessä Ylellä sekä käsikirjoitusopintoja viimeistellessä Tampereella. Uutena aluevaltauksena hän ryhtyy reality-sarja Big Brotherin pääohjaajaksi.

– En vielä itsekään täysin tiedä, mitä kaikkea siihen kuuluu, mutta kokonaisuuden kasassa pitämistä, draaman rakentamista ja tehtävien suunnittelua ainakin. Paljon työtä on vielä edessä, mutta onneksi meillä on iso joukko ammattilaisia mukana, Virtanen luonnehtii uusia haasteitaan.

Kyseessä on Big Brotherin 20-vuotisjuhlakausi, joka työllistää tekijänsä kymmenen viikon ajan ympäri vuorokauden.

– Nämähän ovat siitä erikoisia tuotantoja, että koskaan ei tiedä, mitä tapahtuu, ja se on siinä kaikkein parasta.

Nina Tapio puolestaan odottaa syksyltä rauhoittumista.

Tiedossa on muun muassa keikkoja Säädyttömät-ryhmän kanssa sekä pesti Aleksanterin teatterissa keväällä tulevassa neljän naisen ryhmätuotannossa.

– Kulunut vuosi on ollut työntäyteinen ja muutenkin rankka. On ihanaa vähän hengähtää välillä.

Vaikka rakkaan menettäminen on varjostanut Janne Virtasen ja Nina Tapion vuotta, he kertovat myös oppineensa paljon. Kuten sen, että elämästä kannattaa nauttia. Nina Tapio tiivistää:

– Hanna-Riikka opetti elämään tätä hetkeä: tekemään kaikenlaista hyvää, hullua ja hauskaa, eikä välttämättä niin miettimään huomista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt