Kommentti: Kuka valvoo, kun yli 10 000 teiniä juhlii ikärajattomilla festareilla? Kun humalaiset nuoret oksentelevat kadulla, jokin on pielessä - Viihde - Ilta-Sanomat

Kommentti: Kuka valvoo, kun yli 10 000 teiniä juhlii ikärajattomilla festareilla? Kun humalaiset nuoret oksentelevat kadulla, jokin on pielessä

Kenen vastuulla on, että tuhannet nuoret päihtyvät yhtäaikaisesti festarien yhteydessä, kysyy Ilta-Sanomien toimittaja Wilma Ruohisto.

21.7.2019 18:52

Yli 45 000 festarikävijää nautti viikonloppuna helteisestä Weekend Festivalista Helsingin Suvilahdessa. Elektronisen musiikin festivaali Weekend on osa ikärajattomien festivaalien ryhmää, vaikka sen suositusikärajaksi on ilmoitettu 15 vuotta.

Myös esimerkiksi Ruisrock ja Tikkurila Festivaali ovat ikärajattomia, mutta niissä alaikäisten osuus on merkittävästi pienempi.

Monet Weekend Festivalin artisteista ovat erityisesti nuorison suosiossa. Tästä syystä myös oma lauantai-iltani kului erään 9-vuotiaan kanssa festivaalihumua ihmetellessä, tosin kaukana toiminta-alueen ulkopuolella.

– Kato, noi on ihan kännissä, pieni seuralaiseni totesi nauraen.

Itseäni ei naurattanut, sillä kyseiset, festivaalialueelle suunnanneet henkilöt olivat ehkä hyvällä tuurilla 15-vuotiaita. Jos sitäkään.

Kukkahattuani kiristi entisestään, kun toinen toistaan nuoremmat alaikäiset heiluivat ensin Suvilahden liepeillä siideritölkit kädessään ja hilpaisivat sitten festivaalialueelle.

Tapahtuman ranneke on samanlainen alaikäisille ja täysi-ikäisille, joten sitäkään vilkaisemalla ei voi tietää, onko henkilö vielä täysi-ikäinen. Asia selviää vasta, jos mielii anniskelualueelle. Näiden nuorten toimesta alkoholin nauttiminen oli toteutettu jo ulkopuolella.

Weekend Festivalin tiedottaja Tomi Lindblom arvioi puhelimitse sunnuntaina, että noin kolmasosa 45 000 kävijästä oli alaikäisiä. Siis karkeasti noin 15 000 nuorta.

– Noudatamme alkoholilakia, eli teemme kaikkemme, etteivät alaikäiset saisi alkoholia festivaalialueella, Lindblom kommentoi.

Hän kertoo erillisestä anniskelualueesta, jonne mielivien täysi-ikäisyys tarkistetaan. Myös järjestyksenvalvojien tehtävänä on silmäillä kävijöiden päihtymystilaa.

Siis 45 000 kävijän päihtymystilaa. Joista kolmasosa on alaikäisiä.

Myös Lindblom tiedostaa, kuinka nuoret saattavat juoda ennen alueelle saapumistaan. Alkoholi nousee päähän vasta alueella, joskus kovaakin.

Kenen vastuulla alaikäisen sekoilu festareilla on? Lähtökohtaisesti huoltajien, jotka usein ovat autuaan tietämättömiä jälkikasvunsa toilailuista. On silti vaikeaa kuvitella vastaavaa tilannetta festareilla, jonne alaikäisillä ei olisi ollenkaan pääsyä.

Seurasin mielenkiinnosta festariväen poistumista alueelta tapahtuman päätyttyä parvekkeeltani noin kymmenen-yhdentoista aikaan illalla. Nuorten railakas nousuhumala oli vaihtanut sekavaksi ja huonovointiseksi rämpimiseksi. Miksi heidän vointiinsa ei oltu puututtu aiemmin poliisin, ensiapuhenkilökunnan tai järjestyksenvalvojien toimesta?

Weekend Festivalin mukaan tällaista ongelmaa ei ollut. Sunnuntaina se tiedotti kaiken sujuneen onnistuneesti ilman ”suurempia häiriöitä tai ongelmia”.

Glitterposkisen tytön oksentaessa rappuni ovelle muistan miettineeni jotain aivan päinvastaista.

Muokattu 23.7.2019 klo 11.45. Pääkuva vaihdettu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?