Kotiliesi: Kirjailija Anna-Leena Härkönen tunnustaa kärsivänsä vihanhallintaongelmista – yksi arkinen asia ajaa naisen raivon partaalle

Julkaistu:

Kirjailijana ja näyttelijänä tunnettu Anna-Leena Härkönen avautuu Kotiliedelle antamassaan haastattelussa asioista, jotka saavat naisen kiivastumaan.
Kirjailijana, näyttelijänä ja käsikirjoittajana tunnettu Anna-Leena Härkönen, 54, avautuu Kotiliedelle hiljattain antamassaan haastattelussa arkisista asioista, jotka saavat naisen tunteet pintaan lähes päivittäin. Härkösen mukaan omien tunteiden hallinnasta on tullut koko ajan hankalampaa.

– Pinnani on lyhentynyt vuosien mittaan, vaikka luulisi että kävisi toisin päin, nainen päivittelee Kotilieden haastattelussa.

Kirjailija kertoo tulistuvansa helposti erityisesti silloin, kun hän joutuu tekemisiin teknologian kanssa. Älypuhelimet ja tietokoneet saavat Härkösen raivon partaalle.

– Milloin ovat nettiyhteydet katki, milloin sähköposti täynnä… koko ajan jokin mättää. Heti kun joudun tekemisiin teknisten laitteiden kanssa, kaikki tuntuu romahtavan. Toissapäivän olin luhistumispisteessä, kun yritin lyhentää lainaa, nainen avautuu tuoreessa haastattelussa.


Härkönen kertoo Kotiliedelle, että tänä päivänä jo pelkkä pankissa asioiminen aiheuttaa suunnatonta päänvaivaa, kun yhä useampi pankki ohjeistaa asiakkaitaan hoitamaan asiointinsa puhtaasti internetin välityksellä.

– Yritin soittaa, mutta siinäkin olisi pitänyt hallita tunnuslukusovellukset. Ensin puhuin robotin kanssa ja sitten odotin puoli tuntia saamatta yhteyttä ihmiseen. Olin niin vihainen, että ajattelin että otan yliannoksen lääkkeitä ja laadin jäähyväiskirjeen, kirjailija tilittää.

Härkönen kertoo, ettei usein pysty hallitsemaan tunteitaan raivostuessaan. Itkemään tai huutamaan nainen ei kuitenkaan rupea, mutta lähellä ollaan usein. Erityisesti yksi, hyvin arkinen asia on viimeaikoina saanut Härköselle kyyneleet silmiin.

– Stockmannin ruokaosasto muuttuu koko ajan. On inhottavaa mennä kysymään infotiskiltä, mihin hummukset nyt on piilotettu. En koskaan huuda, mutta kireänä itku kurkussa olen, kirjailija tunnustaa.


Vaikka Härkönen ei aina osaa hallita tunteitaan, yhtä rajaa hän ei halua ylittää edes raivostuessaan. Nainen painottaa, ettei hyväksy väkivaltaa missään muodossa. Yhden ainoan kerran hän on tulistuessaan lyönyt ystäväänsä, joka puhui pahaa hänen kuolleesta siskostaan.

– Minua alkaa aina hytisyttää kun ajattelenkin sitä ihmistä. Se oli minulle iso juttu. En hyväksy väkivaltaa missään muodossa, hän painottaa Kotiliedelle.


Anna-Leena Härkönen nousi suomalaisten suosioon esikoisromaanillaan Häräntappoase. Härkönen oli teoksen ilmestyessä vain 17 vuotias. Sittemmin nainen on kunnostautunut myös näyttelijänä ja käsikirjoittajana. Hänen uusin romaaninsa Kenraaliharjoitus ilmestyi kesäkuussa.