7 kuvaa Olavi Uusivirran rock-kesän kulisseista – kertoo myös, miksi ei ole mennyt Vain elämää -ohjelmaan

Julkaistu:

Mitä rokkari kuuntelee juoksulenkillä ja mitä hän sai lahjaksi fanilta?
Eletään kiireisintä kesän keikkasesonkia, mutta muusikko Olavi Uusivirta ehtii kertomaan kuulumisiaan muutaman sanan ja kuvan verran.

Takana ovat viimeviikkoiset keikat Mathildedalen Ravintola Terhossa, Tikkurila-festivaaleilla, Salon iltatorilla, Kuopion Albatrossissa ja Ilosaarirockissa. Keikkabussi on sahannut edestakaisin Suomea.


– Kesällä keikkapaikalta toiseen kiertäessä on hienoa, että voi pysähtyä matkan varrelle. Voi pulahtaa uimaan tai nähdä paikkoja, joita ei tulisi muuten löydettyä. Tämä on kotimaan matkailua parhaimmillaan, hän kertoo.


Uusivirta julkaisi kahdeksannen pitkäsoittonsa Skorpioni toukokuussa. Levy kuulostaa leimallisesti Uusivirralta, mutta soinnissa on kaikuja 1980-luvulta. Osaa kappaleista voi luonnehtia jopa tanssittaviksi.

– Siinä on nyt enemmän kosketinsoittimia, edellisillä levyillä oli enemmän kitaroita, hän myöntää.


Radiossa soinut Waterloo on täynnä pop-viittauksia. Tarkkakorvainen kuuntelija löytää sanoituksista yhtymäkohtia U2:seen ja Cutting Crewn I just died in your arms tonight -kappaleeseen.

Uusivirta myöntää, että tykkää viittausten piilottamisesta lauluihinsa.

– Tarkoitus oli tehdä viittausten valossa mahdollisimman lopullinen pop-biisi.

Mutta Abban euroviisuvoittajaan tässä ei kuitenkaan sen suuremmin viitata. Ei, vaikka kummassakin kappaleessa rakkaus on jonkin sortin taistelu.

– Mielikuvissani tässä kappaleessa liikutaan jossain klubilla, jossa on rajattomasti houkutuksia.


Uusivirran ura muusikkona on jatkunut jo 15 vuotta. Tämän lisäksi hän muun muassa on näytellyt teatterissa ja elokuvissa.

Ilosaaressa otetussa kuvassa näkyy ihmismeri, joka on tullut katsomaan Uusivirran keikkaa. Muusikko kättelee eturivissä olevia.

– Esimerkiksi Salon keikalla oli todella eri-ikäisiä faneja. Yksivuotiaista yhdeksänkymmentävuotiaisiin. Eturivissä oli noin 80-vuotias nainen, joka seisoi siinä koko keikan ajan. Eikä hänkään korviaan pidellyt.

Muusikko on saanut myös erikoisia fanilahjoja. Äkkiseltään hän muistaa saaneensa grillitikkuja, mutta myös erityisen taidekäsityön.


– Sain noin puolitoista vuotta sitten noin ikäiseltäni naisfanilta lahjaksi ristipistotyön. Hän oli toteuttanut sen

valokuvani pohjalta ja taulua kiersivät led-valot. Se on nyt työhuoneeni seinällä kunniapaikalla, hän kertoo.

Fani teki ristipistotyön syntymälahjaksi myös Uusivirran bändin kitaristille ja levyjen tuottajalle Timo Kämäräiselle.

– On mukavaa, kun halutaan muistaa näin.

Pitkästä urastaan huolimatta Uusivirtaa ei ole juuri nähty televisiossa muuten kuin esittämässä musiikkiaan.

Häntä ei ole nähty ohjelmien paneelivieraana tai liikuttumassa Vain elämäässä pöydän päässä.


Uusivirta ei kommentoi IS:lle, onko häntä pyydetty ohjelmaan mukaan. Mutta hän kertoo, ettei ohjelma ole hänelle tällä hetkellä ”ajankohtainen”.

– En lähtökohtaisesti kieltäydy tositv-ohjelmista, vaikka

minua ei ole niissä koskaan nähty. Ehkä valtaosa niistä on tuntunut vierailta jollain ajatuksen tasolla. En ota kantaa Vain elämäähän muuten, mutta pidän sitä hyvänä asiana suomalaiselle musiikkielämälle. Muun muassa Hector tai Pepe Willberg ovat saaneet sitä kautta uusia yleisöjä.


Uusivirta sanoo, että yksityisyys on hänelle asia, jota prime time -ohjelmaan lähtiessä tulisi miettiä uusiksi.

– Olen pystynyt pitämään edes jonkinlaisen yksityisyyden. Arvostan sitä, että voin käydä Linnanmäellä ja uimassa Stadikalla ilman, että joku on heti tulossa juttelemaan, hän kertoo.

– Olen vitsaillut, että jos Jukka (J. Karjalainen) lähtee Vain elämäähän, minäkin lähden.

Musiikkilehti Soundi haastatteli toukokuussa Uusivirtaa uuteen levyyn ja tosi-tv:seen liittyen. Soundin jutussa Uusivirta kertoo, että ohjelmien tuoma supersuosio ei ole välttämättä häntä varten, vaan hän haluaa toimia urallaan ”relevanttina pidempään”.

– Sanoin jo alusta asti levy-yhtiöllenikin, että haluan toimia omaehtoisesti. Minulla täytyy olla aina viimeinen sana kaikkeen taiteelliseen sisältööni, hän kertoo IS:lle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt