Ex-missi Kristina Karjalainen uupui pintaliitoelämään ja katosi julkisuudesta – takana suuri elämänmuutos: ”Olin hämmentynyt tyttö, joka vain ajautui siihen”

Julkaistu:

Tv:stä tuttu Kristina Karjalainen vaihtoi vauhdikkaan missielämän seesteiseen sinkkuarkeen opintojen ja työn parissa.
Kristina Karjalainen, 29, on takavuosien julkkiskaunotar, jota enää harva tunnistaisi samaksi naiseksi: vaaleat pitkät kutrit ovat vaihtuneet syvään tummaan sävyyn ja kohumisseys työntäyteiseen arkeen ja korkeakouluopintoihin.

Kristina nousi koko Suomen tuntemaksi kaunottareksi, kun hänet kruunattiin vuonna 2013 Miss Viroksi. Hän edusti Viroa myös saman vuoden Miss Universum -kilpailussa ja oli mukana Martina ja hengenpelastajat -ohjelmassa syksyllä 2015. Viron missiedustuksesta huolimatta Kristina on asunut koko ikänsä Suomessa.

Kristina kuitenkin katosi julkisuudesta täysin muutama vuosi sitten. Pitkän hiljaiselon jälkeen hän kertoo Ilta-Sanomille, että hänellä on ollut käynnissä hurja elämänmuutos: vauhdikas missielämä ja mallina työskentely ovat vaihtuneet seesteiseen arkeen, johon kuuluu päivätyö, korkeakouluopinnot ja aktiivinen treenaaminen.

– Minulle kuuluu parempaa kuin koskaan aiemmin, Kristina iloitsee.

Samassa muutoksen myllerryksessä Kristina on värjännyt oman luonnollisen hiusvärinsä takaisin – tummempi sävy on osa uutta identiteettiä.

Kristina paljastaa viihtyvänsä nykyään matkailualalla. Viime vuonna hän valmistui Stadin ammattiopistosta matkailupalveluiden tuottajaksi, ja nyt hän syventää opintojaan Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa.

Kristinalle työnteon ja opintojen yhdistäminen on onnistunut alusta saakka hyvin. Hän opiskelee monimuotototeutuksella, jolloin koulua on vain muutaman kerran viikossa.

– Olen ollut työelämässä 16-vuotiaasta saakka, joten työskentely tuntuu luonnolliselta koulun ohella. Kun tykkää jostain, se ei edes tunnu työltä, hän sanoo.

Matkailuala on kutsumusammatti, josta Kristina on haaveillut pienestä pitäen. Monien mahdollisuuksien ala ei sido hänen käsiään lopullisesti vain yhteen työtehtävään.

– Ikinä ei voi tietää, mitä elämässä tapahtuu, joten en tykkää suunnitella elämääni kovinkaan pitkälle, Kristina naurahtaa.


Suureen elämänmuutokseen kuului myös täysi raitistuminen. Vuosi sitten Kristina inspiroitui terveellisestä elämäntyylistä ja päätti lopettaa alkoholinkäytön tyystin. Nyt nainen ei ole juonut tippaakaan 10 kuukauteen.

– Olen jättänyt juhlimisen ja se tuntuu tosi hyvältä. Yksi elämäni parhaimmista päätöksistä, Kristina kertoo raittiista elämästään.

– Olen kuin eri ihminen. Tuntuu freesiltä ja saan enemmän aikaiseksi, hän jatkaa.

Kristinan rakkausrintamallakin on tyyntä, sillä tällä hetkellä nainen viihtyy mainiosti sinkkuna. Kristina asuu yksin Helsingissä.

– Olen tällä hetkellä sinkku, mutta en käy treffeillä enkä hae mitään. Ei minulla ole edes aikaa, hän nauraa.


Kuusi vuotta sitten Kristinan missikruunajaisia seurasi skandaali, kun häntä pyydettiin luopumaan kruunustaan poseerattuaan alasti valokuvaaja Marika Kiviharjun Alaston totuus -kirjan kuvauksissa. Siihen hän ei suostunut.

Kun Kristina muistelee jälkikäteen missivuosiaan, hän ajattelee, ettei ollut vielä silloin yhtä vahva henkisesti kuin nyt.

– Olin hämmentynyt tyttö, joka vain ajautui siihen. Mutta se oli hyvä kokemus, misseys oli yksi tavoite elämässä. Ja Miss Universum -kisa on ollut elämäni paras kokemus, hän hehkuttaa.

Kristina ei usko, että osallistuisi enää missikisoihin, mikäli hänelle suotaisiin uusi mahdollisuus. Missimaailma tuntuu hänestä kaukaiselta ja hieman vanhanaikaiselta.

– En pidä niistä missikliseistä, että missi ei saisi puhua uskonnosta tai politiikasta. Se luo paljon ennakkoluuloja missejä kohtaan. Rakastan itse puhua filosofiasta ja politiikasta, joten en jaksaisi vain jauhaa siitä, mikä hiuslakka on paras, Kristina miettii.

– Harrastan videopelejä ja autoja sekä kuuntelen trancea, eli en mahdu perinteiseen missikategoriaan, hän naurahtaa.


Martina ja hengenpelastajat -sarjan kuvauksia Kristina muistelee lämmöllä.

– Thaimaa oli ihana paikka, mutta ohjelmanteko oli haastavaa, koska uimista ja tehtäviä oli niin paljon. Se oli silti kivaa aikaa.

Enää hän ei kuitenkaan lähtisi mukaan tosi-tv-ohjelmiin.

– Se ei oo mun juttu enää. Olen kasvanut siitä ajatuksesta yli ja uskon, etten enää edes viihtyisi televisiossa.

Kristina myös koki pintapuolisen elämän uuvuttavaksi.

– Rankinta oli se, että piti kiertää kaiken maailman kissanristiäisissä, hän naurahtaa.

Kristinan tulevaisuudenhaaveissa on matkustaa paljon – matkustelu onkin asia, jota hän on tehnyt paljon viime vuosien ajan. Lempikohteikseen hän luettelee Yhdysvaltojen lisäksi Liettuan, sillä Kristina on puoliksi liettualainen. Hänen unelmansa on nähdä legendaarinen Route 66 Yhdysvalloissa.

Tällä hetkellä Kristinan tärkein tavoite on valmistua koulusta restonomiksi sekä vain nauttia elämästä.

– Stressasin elämääni ennen enemmän, mutta nyt elän päivä kerrallaan. Minulla on henkinen tasapaino, kun olen viimein löytänyt itseni, Kristina iloitsee.