Matti Nykäsen luottosäveltäjä paljastaa häkellyttäviä yksityiskohtia kaksikon hurjasta Venäjän-keikasta: varastettua kerosiinia, provikat mafialle...

rac

Julkaistu:

Helmikuussa kuollut Matti Nykänen täyttäisi tänään 56 vuotta. Mäkikotkan pitkäaikainen ystävä, muusikko Jussi Niemi kertoo IS:lle kaksikon yhteisistä hetkistä.
Mäkihyppyikoni Matti Nykäsen äkillinen kuolema pysäytti ja kosketti valtavaa joukkoa suomalaisia helmikuun alussa. Kansallissankarin kohtaloa sureville lohtu on nyt siinä, että Nykäsen legenda sentään jäi elämään – unohtumattomasti.

Tänään mäkikotka täyttäisi 56 vuotta.

Jyväskylässä kasvanut ja elämänsä viimeiset vuodet Joutsenossa Pia-vaimonsa kanssa asunut Nykänen hankki elantonsa pitkälti artistina 1990-luvun alusta pitäen.

Keikkailu alkoi pian hyppyuran päätyttyä, ja siitä lähtien yksi nelinkertaisen olympiavoittajan elämän suurimmista tukijoista ja ystävistä oli kitaristi-säveltäjä Jussi Niemi.

Kaksikko teki aikanaan parhaimmillaan jopa noin 100 keikkaa vuodessa.

– Varsinkin yhteistyömme alkuvuosina Matin suosio haki vertaistaan Suomessa. Ylipäätään hänen uskottavuutensa artistina oli parempi kuin kukaan olisi osannut alussa kuvitellakaan, näkee Niemi, joka on järjestämässä Nykäselle muistokonsertin Jyväskylään.

Keikkailevalle muusikkokaksikolle meinasi käydä köpelösti Venäjällä

Yksi keikkareissu on jäänyt erityisen unohtumattomasti Niemen mieleen. Se suuntautui vuonna 1994 Venäjälle – ensin Sotshiin ja sitten Pietariin. Kummassakin kaupungissa kaksikko veti yksityiskeikan.

Matka Sotshista Pietariin on syöpynyt Niemen mieleen. Hän kertoo yksityiskoneen tehneen lumituiskussa yhtäkkiä välilaskun mystiselle lentokentälle, jossa oli hänen mukaansa kymmenittäin vanhoja, jo käytöstä poistettuja koneita. Paussi kentällä kesti useamman tunnin.

– Kun olimme laskeutumassa, meitä kiellettiin sytyttämästä valoja ja tupakoita. Pian kentällä meille selvisi, että porukka teki välilaskun varastaakseen sieltä kerosiinia. Piti olla hiirenhiljaa, Niemi selvittää,


– Ennen matkan jatkumista huomasin yhden lentopelkoisen kaverin kanssa, että koneen siipien päälle oli kertynyt iso lumimassa. Saimme käyttää kaikki puhelahjamme, että lentäjä lopulta suostui putsaamaan siivet. Tämän hän teki jollain ikivanhalla harjalla. Pelotti saatanasti!

Pietarissa seurasi vielä yksi uusi yllätys. Kun Niemi ja Nykänen olivat aloittelemassa keikkaansa, sali näytti yllättäen typötyhjältä.

– Noin vartin päästä meitä lähestyi kaksi kaapinkokoista ja mustiin pukeutunutta miestä, jotka näyttivät käsimerkein, että nyt lavalle siitä – että nyt keikka sai luvan alkaa. Selvisi, että paikallinen mafia oli ensin halunnut käydä vaatimassa keikkajärjestäjältä provikat itselleen, ja vasta sen jälkeen se päästi yleisön saliin, Niemi sanoo.

– Kun näitä muistelee nyt, niin tippa tulee melkein linssiin. Oli ne hienoja aikoja.

”Matti oli tavattoman kiltti ja hieno ihminen”

Pitkän linjan muusikon äänestä on kuultavissa kaipuu. Hän näki läheltä Nykäsen elämän monet käänteet ja tunsi värikkään persoonan kuin omat taskunsa.

– Matti lähti liian aikaisin. Hänen tragediansa vierailee mielessäni viikoittain, monesti tosi koskettavalla tavalla, Niemi sanoo.

– Matti teki kännissä toisinaan erittäin tyhmiä juttuja, ja meilläkin oli omat riitamme, mutta selvin päin hän oli tavattoman kiltti ja hieno ihminen. Hyvä ja rakas ystävä. Poikkeuksellinen persoona, jonka elämästä ja kohtalosta voin nyt kertoa joitakin omia näkemyksiäni.


Nykäsen lähiomaiset – äiti Vieno sekä sisarukset Päivi ja Tuija – paljastivat legendan kuolinsyyn IS:lle toukokuussa. Lähiomaiset päätyivät tähän ratkaisuun, koska he halusivat suojella Nykäsen muistoa kaupallisilta tarkoitusperiltä ja ettei Nykäsen kuolinsyyllä spekuloitaisi. Nykäsen kuolinsyy oli pitkään jatkunut haimatulehdus sekä välittömänä kuolinsyynä keuhkokuume.

– Matti oli alkoholiriippuvainen, kuten varmasti monet lehtiä vuosikymmenten varrella lukeneet osasivat päätellä. Sairaus vei valitettavasti voiton miehestä.

Musiikkiyhteistyötä aikanaan muun muassa Kirkan kanssa tehnyt Niemi kertoo, että Nykäsen alkoholikontrolli piti hyvin vielä artistitaipaleen alussa. Niemen ja Nykäsen yhteistyö kantoi vuodet 1991–1994 sekä uudelleen vuosituhannen alusta hamaan loppuun asti.

 

Matti halusi olla kaikille hyvä, eikä hän osannut sanoa ”ei”.

– Uransa alussa Matti esiintyi keikoilla aina selvin päin, vaikka hänestä on eri yhteyksissä piirretty toisenlaista mielikuvaa. Näin meni monta vuotta, ja vasta sitten hänen kontrollinsa alkoi pettää. Siinä vaiheessa myös meidän välillemme syntyi kitkaa, ja koska monien asioiden hoitaminen hankaloitui, pomppasin siitä kelkasta sivuun, Niemi selvittää.

– Vuosituhannen alussa Matti pyysi minulta useaan otteeseen, että jatkaisimme yhteistyötämme, ja lopulta siihen suostuinkin.

Niemi katsoo, että Nykäsen kohtaloksi muodostui paradoksaalinen suhde julkisuuteen: olympiavoittaja ei hänen mukaansa kestänyt säännöllistä julkisuutta, mutta ei toisaalta osannut elää ilmankaan sitä.

– Selvin päin Matti ei viihtynyt suurten ihmismassojen joukossa. Päinvastoin, hän pelkäsi elää kansan suuresti rakastamana tähtenä. Sitä pelkoa Matti sitten usein pakeni pullon voimalla, ja juuri silloin hänen patoutumansa purkautuivat ulos, joskus aggressiivisestikin. Julkinen elämä oli perusluonteeltaan ujolle ja herkälle persoonalle liian raskasta, Niemi ruotii.

– Matissa oli myös ylivilkkaiden piirteitä, ja sen vuoksi hänen oli vaikea sitoutua erilaisiin asioihin, esimerkiksi ihmisiin. Hän halusi olla kaikille hyvä, eikä hän osannut sanoa ”ei”. Kavereita hänellä riitti, mutta monta kaveruussuhdetta myös meni. Matti ei aina ollut mitenkään helppo tyyppi.


Muun muassa Elämä on laiffii -biisistä tunnettu Nykänen ei Niemen mielestä uskaltanut aina luottaa itseensä riittävästi – paitsi mäkitornissa. Kun sankarin itsekuri petti, kaikenlaista sattui ja tapahtui.

– Yritin monien muiden ihmisten tavoin puhua Matille, että hän menisi hoitoon. Matti ei kuitenkaan juuri koskaan halunnut puhua omasta alkoholinkäytöstään. Se oli hänelle tabu.

– Toinen yhtä arka aihe oli terveys. Matilla oli viime vuosina joinakin aikoina kovia mahakipuja, mutta kun häneltä uteli terveydestä, hän vaan aina sanoi: ”kaikki on paremmin kuin hyvin”.

”Suomessa ei ole vieläkään opittu tuntemaan aitoa Mattia”

Niemi sanoo kaipaavansa kovasti ystäväänsä ja muusikkokaveriaan. Hänen mielestään Suomessa ei ole vieläkään opittu tuntemaan aitoa Mattia, persoonan erilaisia puolia.

– Minua on vuosikaudet harmittanut, että Matista synnytettiin julkisuudessa liian yksipuolinen kuva. Hän oli ihmisenä huomattavasti enemmän, Niemi näkee.

– Menestyshullussa Suomessa, tällaisessa pienessä maassa, Matin kaltaiset kansallissankarit ovat aarteita, joihin monien itsetunto nojaa. Siksi on inhimillistä, että Matille annettiin lähes kaikissa yhteyksissä anteeksi. Ikävä kyllä, liian paljon.

Mäkihyppysuuruus Matti Nykänen tuli laulu-uransa aikana tunnetuksi monista värikkäistä biiseistä, joita hänelle sävelsi erityisesti muusikko Jussi Niemi.

17. heinäkuuta Niemi julkaisi uutta musiikkia helmikuussa 55-vuotiaana kuolleelta Nykäseltä.
  • Kuuntele Matti Nykäsen Leipää & Vettä -kappale artikkelin yläpuolelta löytyvästä videoikkunasta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt