Sipe Santapukki sai päätökseen 25-vuotisen jättiprojektinsa – Apulannan rumpali on nyt käynyt kaikissa Suomen kaupungeissa

Julkaistu:

Apulannan rumpali Sipe Santapukki on käynyt nyt kaikissa Suomen kaupungeissa. Viimeisenä listalta ruksittiin Kannus.
Kannus tunnetaan työväenliikkeen perustajiin kuuluneesta Oskari Tokoista, entisestä elinkeinoasiamiehestään Esko Ahosta – ja jatkossa ehkäpä myös Apulanta -yhtyeen rumpali Sipe Santapukista.

Ei, Santapukki ei ole muuttanut Kannukseen, mutta nyt hän on edes piipahtanut siellä.

Keski-Pohjanmaalla sijaitseva Kannus on 107. suomalainen kaupunki, jossa Santapukki, 41, on vieraillut.

Suomessa on 107 kaupunkia, joten nyt rumpali on nähnyt ne kaikki!

– Tultiin lauantaina junalla Oulun SuomiPop -festivaaleilta ja mainitsin, että olen käynyt kaikissa muissa Suomen-kaupungeissa paitsi Kannuksessa.

– Kohta tuli kuulutus, että olemme aikataulussa edellä, joten juna seisoo Kannuksen asemalla kymmenen minuuttia. Ehdin nyt sitten käydä sielläkin, Sipe kertoo IS:lle.Kaupungissa käymiselle Santapukilla on tarkat kriteerit.

– Se ei riitä millään muotoa, että ajaa kaupungin läpi, hän sanoo.

– Niistä 107 suomalaiskaupungista noin 90:ssä Apulanta on ollut keikalla. Muissa on tullut oltua lomareissulla tai piipahdettua ainakin kahvilla.

Tutustuminen Kannukseen jäi siis tässä vaiheessa poikkeuksellisen pintapuoliseksi.

– Tämä oli kuriositeetinomainen käväisy. Mutta tässä listauksessa jalkautuminen junasta riittää.

”Tämän listauksen” Santapukki aloitti jo vuonna 1994, kun Apulanta alkoi tehdä enemmän keikkoja.

– Tulostin silloin koulun kopiokoneella ison Suomen-kartan huoneeni seinälle. Siihen aloin lisätä nastoja niihin paikkohin, joissa käytiin. Niistä näki hyvin, missä kierrettiin.


Apulannasta tuli 1990-luvulla ensin teiniyleisön suosikki. Fanipostia virtasi ”satoja ja taas satoja” postikortteja ja kirjeitä kuukaudessa.

Kartalle Sipe laittoi myös nuppineuloja, missä tahdissa mistäkin päin Suomea saapuneisiin tunteenpurkauksiin saatiin vastattua.

Sittemmin nuppineulat ja nastat ovat vaihtuneet digitaaliseen tietokantaan Apulannan kaikista keikoista. Tietokantaa voi selata Apulandiassa, Lahden Hennalan Apulanta -museossa.

– Olen aina ollut vähän nörtti. Minulla on aina ollut ylhäällä kaikki keikat, paikat ja päivämäärät. Siksi digitalisoiminenkin oli helppoa, Santapukki sanoo.

Kaupunkilistaus on toki Apulannan neljännesvuosisataisen uran aikana helpottunut, sillä kaupunkien määrä on Suomessa vähentynyt kuntaliitosten kautta.

Toisaalta Apulanta on esiintynyt paikkakunnilla, jotka eivät ole kaupunkeja.

– Tämän homman hienoimpia puolia on se, että kotimaa on tullut todella tutuksi. Pystyy omakohtaisesti muistelemaan, millaista on vaikkapa Sonkajärvellä, Ämmänsaaressa tai Ilomantsissa.


No millaista on Sonkajärvellä?

– Ehkä vähän hiljaisempaa kuin Heinolassa, mutta kysehän on siitä, mistä tykkää, rumpali vastaa hieman arvoituksellisesti.

Kyse ei kuitenkaan ole vähättelystä – sellainen ei kuulu Sipen tapoihin.

– Tietty metsäläisyyshän kuvaa Suomea. Helsingissä asutaan vähän tiheämmässä, mutta ei ihan keskustastakaan tarvitse ajaa monta minuuttia, niin ollaan keskellä metsää. Tämän takia meillä suomalaisilla on ainutlaatuinen luontosuhde.

Metsään liittyy myös asia, josta Santapukki on erityisen iloinen.

– Jokamiehenoikeudet ovat yksi kruununjalokivistämme. Sitä ei ehkä aina osata edes arvostaa tarpeeksi. Ei jossain Keski-Euroopassa mennä noin vain metsiin kävelemään – saati että sieltä kaikki saisivat poimia sieltä marjoja ja sieniä.

Santapukki liikkuu paljon luonnossa, nauttii siitä niin urheillen kuin keräillenkin. On tavallista, että lenkki suunnistajapuoliso Minna Kaupin kanssa tuottaa antimia ruokapöytään ja pakastimeen.

– Yleensä on sienestysaikaan karttapussi täynnä sieniä kotiin palatessa, Santapukki sanoo.

Oulusta Santapukki, Apulannan basisti Ville Mäkinen ja yhtyeen Make Nu Metal Great Again -kesäkiertueen vahvistus, Dj Infekto matkustivat Kannuksen kautta junalla Vantaalle. Siellä bändi esiintyi lauantaina 35 000 kävijää keränneen Tikkurila Festivaalin päätösesiintyjänä.

Apulannan hitit soivat vielä seuraavina viikonloppuina Tampereella, Kuopiossa, Oulussa ja Kemissä. Sitten on edessä Santapukin kesäloma.

– Menemme suunnistuksen MM-kisoihin Norjaan, Sipe kertoo.

Suomihan on jo nähty.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt