”Moni asia on muuttunut musiikkibisneksessä” – Tangokuningatar paljastaa, mitä Suomen tangolle oikeasti kuuluu

Julkaistu:

Muistatko 18-vuotiaana tangokuningattareksi valitun Jenna Bågebergin? Nyt hän kertoo, mitä tapahtui sen jälkeen.
Yli kaksitoista vuotta on kulunut siitä, kun Jenna Bågeberg kruunattiin tangokuningattareksi Seinäjoen Tangomarkkinoilla vuonna 2007.

Tuolloin vasta 18-vuotiaasta Bågebergista tuli tangokuningattaruuden myötä koko kansan suosikki, joka teki yli 200 keikkaa vuodessa ja levytti kaksi albumia.

Sitten tapahtui jotain. Bågeberg katosi kaikessa hiljaisuudessa julkisuudesta. Vuonna 2011 julkaistu Nyt -albumi jäi naisen viimeiseksi. Kahdeksaan vuoteen emme ole kuulleet Jenna Bågebergista juuri mitään.

– Ihmiset luulevat, että olen lopettanut musiikin tekemisen. Multa tullaan aina kysymään, että olenko lopettanut keikkailun. Mutta en ole kadonnut mihinkään, Ilta-Sanomien Seinäjoelta tavoittama Bågeberg nauraa.


Kuten joka vuosi, on Bågeberg jälleen saapunut Seinäjoelle nauttimaan Tangomarkkinoiden tunnelmasta.

Tangomarkkinoilla on erityinen paikka hänen sydämessään. Moni asia olisi toisin, jos hän ei olisi vuonna 2007 ottanut osaa kuningatarkilpailuun.

– Paljon olisi jäänyt kokematta ja tekemättä, jos en olisi voittanut kilpailua silloin kaksitoista vuotta sitten, hän miettii.

– Merkitystä on melkein vaikea pukea sanoiksi. Siitä lähti oma urani. Vasta tangokuningattaruuden myötä musiikista tuli minulle ammatti.


Bågebergin edellisestä levystä on ehtinyt kulua nyt kahdeksan vuotta. Vaikka hän katosi julkisuudesta, ei hän kadonnut tanssilavoilta.

Jenna kertoo keikkailevansa edelleen, mutta vain huomattavasti aiempaa harvemmin.

– Sitä kaikista hurjinta keikkatahtia kesti joitakin vuosia. Nyt saattaa mennä kuukausi ilman yhtäkään keikkaa, Bågeberg harmittelee.

Suurimman suosion laannuttua noin kolme vuotta sitten Bågeberg ei kuitenkaan jäänyt toimettomaksi. Kunnianhimoinen nainen palasi koulun penkille ja opiskeli itselleen uuden ammatin.

– Olen nyt kesälomalla päivätyöstäni, joka toisaalta mahdollistaa ahkeramman keikkailun. Heinäkuu on oikeastaan aika tiivis keikkojen osalta, musiikinopettajana Jyväskylän ammattikorkeakoulussa työskentelevä Bågeberg kertoo.


Vuonna 2011 ilmestyneen albumin jälkeen Bågeberg alkoi jo työstää kolmatta pitkäsoittoaan, mutta projekti jäi kesken. Nyt halu palata musiikin pariin on kuitenkin suuri. Musiikin tekeminen kiinnostaa edelleen.

– Kyllä minä haluaisin vielä joskus levyttää, ja haaveissa on kirjoittaa omia kappaleita. Itse asiassa minulla on neuvottelut yhden levy-yhtiön kanssa käynnissä, tangokuningatar vihjaa.

– Nautin kyllä opettamisesta, mutta keikoilla puhkeaa kukkaan erilainen Jenna. Olen muusikko, ei siitä mihinkään pääse.

Tangomarkkinoita ja erityisesti kuningatarkilpailua Bågeberg muistelee lämmöllä. Kilpailu on kuitenkin muuttunut paljon niistä vuosista, kun hän itse oli mukana. Yli kymmenessä vuodessa on Bågebergin mukaan ehtinyt tapahtua paljon.

– Oman kuningatarvuoteni jälkeen tätä koko hommaa haluttiin modernisoida. Tuli uusia tangoja ja uusia sovituksia. Nyt on taas palattu takaisin siihen perinteisempään, hän pohtii.

Kaikki vuosien mukanaan tuomat muutokset eivät kuitenkaan ole olleet positiivisia. Myös Bågeberg on törmännyt paljon tapetilla olleeseen keskusteluun Tangomarkkinoiden ja tangomusiikin suosion hiipumisesta.

 

Kilpailu on todella kovaa. Aika moni asia on muuttunut Suomen musiikkibisneksessä.

– Ainakin voittajien keikkamäärät ovat valitettavasti vähentyneet, eikä albumeita enää juuri tule ulos, nainen listaa.

– Surullinen fakta on myös se, että moni tanssilava on tässä vuosien mittaan lopettanut. Keikkapaikkoja on vähemmän, mutta artisteja enemmän. Kilpailu on todella kovaa. Aika moni asia on muuttunut Suomen musiikkibisneksessä, Bågeberg toteaa vakavana.


Kaikesta huolimatta Bågeberg uskoo tangon kiinnostavan ihmisiä edelleen. Erityisen onnellisena hän on seurannut nuorten naisten esiinmarssia tangokuningatarkilpailun maailmassa.

Bågeberg oli omalla kruunaushetkellään vasta 18-vuotias.

– Sain itse osakseni paljon epäilyä silloin. Mietittiin, miten voin niin nuorena laulaa tangoa, mutta eihän se katso ikää, Bågeberg painottaa.

– Musta on hienoa, että nuoretkin ovat taas löytäneet tangon.

Vaikka hän on viime vuodet pysytellyt poissa suurimmista parrasvaloista, muistaa Seinäjoelle saapunut tangokansa laulajan edelleen.

– Täällä on aina lämmin vastaanotto. Täällä on ihana olla, Bågeberg hehkuttaa.

– Kun Tangomarkkinoille tulee, niin tuntuu kuin kotiin tulisi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt