Silla, 18, on kuningatarfinaalin kuopus – selkeät sävelet tulevasta: ”Jos kruunu tulee, koulu saa jäädä” - Viihde - Ilta-Sanomat

Silla, 18, on kuningatarfinaalin kuopus – selkeät sävelet tulevasta: ”Jos kruunu tulee, koulu saa jäädä”

Silla Pöyry tangokuningatarkilpailun kirkkaimpaan kruunuun.

Julkaistu: 11.7.2019 22:01

Lappeenrantalainen Silla Pöyry on tangokuningatarkilpailun kuopus. Hän tähtää kuitenkin heti korkealle, eli kirkkaimpaan kruunuun.

Silla Pöyry, 18, sai ensikosketuksensa tangoon jo aivan pienenä. Muutamia vuosia sitten rakkaus tangoon vei musiikkiluokkien kasvatin ensin tangojuniori-kilpailuun ja huomenna se rakkaus kantaa aina tangokuningatarfinaaliin asti.

– Rakkaus tangoon juurtuu ihan lapsuuteen. Mua ei ole koskaan kiinnostanut sellainen perinteinen popmusiikki. Tangossa vaan on jotain niin suomalaista, Pöyry kertoo Ilta-Sanomille.

Silla tunnustaa finaalipaikan tulleen hänelle yllätyksenä. Vaikka hän kilpailee tangokuningattaren kruunusta nyt ensimmäistä kertaa, on nuoren naisen tavoitteet asetettu korkealle.

– Haluan voittaa, tietenkin.

– Kyllä tangokuningattaruus on minulle sellainen iso unelma. Heti kun astuin ensimmäistä kertaa tuohon lavalle ja tajusin missä olen, niin tuli ihan kyyneleet silmiin. Tämä kaikki on jotain niin uskomatonta, Pöyry hehkuttaa.

Finaalipaikka yllätti Sillan.

Silla Pöyry kertoo saaneensa Seinäjoelle saapuneelta tangokansalta lämpimän vastaanoton. Pitkin viikkoa ohimenevät ihmiset ovat pysäyttäneet nuoren naisen tangokadulla ja tulleet juttelemaan, kehumaan sekä pyytämään nimikirjoituksia.

– Ylivoimaisesti eniten kuulen kuitenkin sitä, että ”voi kun olet niin nuori”, hän päivittelee.

– Mutta ihmettelen aina, että mihin ihmeeseen olen muka liian nuori? Kilpailemaan, tulkitsemaan tangoa vai laulamaan? En oikein ymmärrä sitä.

Pöyry kiittelee kilpakumppaneitaan siitä, että he ovat alusta asti suhtautuneet häneen hyvin ammattimaisesti, vaikka ikäeroa onkin runsaasti.

– Kaikki ovat suhtautuneet aivan ihanasti. Kukaan ei ole katsonut minua alaspäin tai tullut puhumaan kuin lapselle, hän kiittelee.

Silla sai Seinäjoelle saapuneelta tangokansalta lämpimän vastaanoton.

Vasta 18-vuotias neito haluaa rohkaista erityisesti nuoria tangon pariin. Osittain hän on siinä jo onnistunut, sillä Pöyryn ystävät ovat innostuneet seuraamaan Sillan matkaa kohti tangokuningattaruutta.

– Kaverit kyllä kannustavat ihan täysillä, että ”hitto olisi siistiä, jos meidän kaverista tulisi tangokuningatar”, lappeenrantalainen nauraa.

– Mieti, ne pitää jopa kisakatsomoa kotona. Siis ihmiset, jotka eivät ole eläessään kuunnelleet tangoa.

Vuosittain Tangomarkkinoilla kuulee puhetta siitä, kuinka tango ei jaksa enää kiinnostaa ihmisiä. Pöyry ei tätä kuitenkaan allekirjoita. Nuori kuningatarkokelas uskoo, että tangolla on edelleen paikkansa monen suomalaisen sydämessä.

– Kyllä mä koen, että tango kiinnostaa ihmisiä edelleen. Se on kuitenkin niin suomalainen asia. Se on meillä varmaan jotenkin geeneissä, hän pohtii nauraen.

Pöyry aloittaa syksyllä kolmannen vuotensa Lappeenrannan Lyseon lukiossa.

Pöyry aloittaa syksyllä kolmannen vuotensa Lappeenrannan Lyseon lukiossa. Ensi vuonna edessä olisivat myös ylioppilaskirjoitukset. Nuorella naisella on kuitenkin selvät sävelet sen suhteen, missä roolissa opinnot tulevat jatkossa olemaan, jos tangokuningattaruus osuu nyt kohdalle.

– Jos kruunu tulee, niin koulu saa jäädä, hän täräyttää.

– En ole ikinä ollut kiinnostunut koulusta. Sen sijaan olen aina ollut kiinnostunut muusikkona olemisesta, hän täydentää.

Pöyry painottaa saaneensa vanhemmiltaan täyden tuen urahaaveilleen ja kertoo äitinsä askarrelleen kilpailua varten kannustuskylttejä, jotka tuotiin Seinäjoelle aina Lappeenrannasta asti. Kesken haastattelun Pöyry vilkaisee isäänsä olkansa yli ja varmistaa, onhan tämä hänen kanssaan samoilla linjoilla koulunkäynnin suhteen.

– Jos tästä ammatti löytyy, niin ei koululla ole niin väliä. Ei ne tutkinnot ole niin tärkeitä, Sillan isä Tuomo Pöyry nyökkää nauraen.

Tangokuningattaruus tuo mukanaan aimo annoksen julkisuutta. Se ei nuorta Sillaa kuitenkaan pelota. Sen sijaan lauantain finaalia hän myöntää jännittävänsä.

– Aion kuitenkin olla ylpeä itsestäni, kävi miten kävi. Kunhan voin olla omaan suoritukseeni tyytyväinen, se riittää, hän pohtii.

– Mitä julkisuuteen tulee, niin otan sen suhteen aika rauhallisesti. Mutta onhan se aina aika hassua nähdä oma naama lehdessä, hän tunnustaa.

Vaikka kirkkainta kruunua ei Pöyryn päähän lauantaina laskettaisikaan, kilpailuun lähteminen ei kaduta häntä lainkaan. Päinvastoin, hän uskoo kilpailun tuovan mukanaan ihania asioita tulevaisuudessa.

– Toivon, että saisin rakennettua tämän pohjalta itselleni uraa ja pääsisin tekemään enemmän keikkoja. Haluan saada jalkani jokaisen mahdollisen oven väliin.

Silti tavoite pysyy kirkkaana mielessä. Silla Pöyry haluaa olla tangokuningatar, ennen kaikkea nuori sellainen. Hän haluaa rohkaista ihmisiä tangon pariin ja kannustaa nuorisoa palaamaan tanssilavoille.

– Eiköhän me kaikki kuitenkin haluta vähän tanssia, hän nauraa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?