Jukka Kuoppamäki viettää 60-vuotistaiteilijajuhlaansa – hittinikkari yllätti opiskelemalla papiksi: taloudellinen takaisku oli viedä kaiken - Viihde - Ilta-Sanomat

Jukka Kuoppamäki viettää 60-vuotistaiteilijajuhlaansa – hittinikkari yllätti opiskelemalla papiksi: taloudellinen takaisku oli viedä kaiken

Jukka Kuoppamäen huikeaan 60 vuoden pituiseen musiikkiuraan mahtuu lukuisia hittejä, mutta myös taloudellinen takaisku. Nuorena hän kohahdutti hippinä, myöhemmin pappina.

14.7.2019 14:48

Jukka Kuoppamäen, 76, askel ei ole juuri hidastunut niistä ajoista, kun hänestä tuli koko kansan tuttu. Tänä kesänä hän viettää 60-vuotistaiteilijajuhlaansa taidekeskus Salmelan puistonäyttämöllä.

Jukka Kuoppamäki tunnetaan laulajana, säveltäjänä, sanoittajana, tuottajana, pappina ja seitsemän lapsen isänä. Lastenlapsia Jukka ja Sirpa Kuoppamäellä on kahdeksan.

Paljon hänelle on ehtinyt tapahtua 60 vuoden aikana, mutta eniten onnea hän on saanut aviomiehenä ja isänä. Rakkaus ei ole ikuista vain iskelmissä.

1960-LUKU

Jukka Kuoppamäki aloitti keikkailut 1959 Neloset-yhtyeessä, joka teki läpimurron Peacockissa menestyttyään kykyjenetsintäkilpailussa.

– Oltiin kuuluisampia kuin uskallettiin edes toivoa. Toinen nuorisotähti silloin oli Lasse Liemola, Kuoppamäki kertoo 1950- ja 1960-lukujen vaihteesta.

Kun hippiaika alkoi, folkmusiikista innostunut Kuoppamäki tapasi Hootenanny-klubilla samanhenkisiä nuoria.

– Istuttiin lattialla piirissä ja kynttilä paloi. Nuoruuden innolla sanoin televisiossakin: Me ei tehdä pahaa, rakastetaan toisiamme, Kuoppamäki muistaa.

Jukka ja hänen veljensä Mikko Kuoppamäki viestittivät hippiaatetta myös pukeutumisellaan, mutta huumeet siihen maailmaan eivät kuuluneet.

25-vuotias iskelmälaulaja Jukka Kuoppamäki lokakuussa 1967.

1962 Jukka Kuoppamäki meni naimisiin Sirpansa kanssa. Sulhanen oli silloin armeijassa, morsian abiluokalla. Esikoinen Anna syntyi Sirpan ylioppilaskirjoitusten aikaan.

– Sirpan matematiikan opettaja ilmoitti, ettei hän ole opettanut rouvia, eikä opeta nytkään, Kuoppamäki muistaa.

Jukka ja Sirpa tutustuivat kouluhipoissa, joista Jukka tarjoutui saatille.

– Siitä se alkoi ja jatkuu edelleen.

Sirpa Kuoppamäestä tuli toimittaja, joka ihastutti television Levyraadissa sanavalmiudellaan ja herttaisuudellaan. Myöhemmin hän keskittyi suurperheestään huolehtimiseen.

– Sirpa tienasi aluksi paljon enemmän kuin minä, Jukka muistaa.

1968 Jukka Kuoppamäki levytti Rakkaus on sininen -hittikappaleen, johon hän teki suomalaiset sanat. Iso hitti oli myös Kiskot vievät etelään (1969). Siitä alkoi hurja suosio.

Kuoppamäki kävi opettajakorkeakoulun, mutta hän oli vain vuoden väliaikaisessa virassa. Kun hän unohti hakea ajoissa uutta virkaa, musiikista tuli hänen päätyönsä.

1970-LUKU

1970-luvulla Kuoppamäki teki ja esitti useita hittikappaleita. Listojen kärjessä pyörivät mm. Kultaa tai kunniaa, Sininen ja valkoinen, Pieni mies, Valtatie ja Paljon sanomatta jää. Rostockin iskelmäfestivaaleilla hän sai voiton kahdesti.

– Kommunistit vastustivat Sininen ja valkoinen -kappaletta, he luulivat sitä poliittiseksi lauluksi, vaikka se oli tehty Runebergin ja Topeliuksen hengessä, Kuoppamäki muistaa.

Jukka Kuoppamäki Syksyn Sävel 1973 -kilpailussa

Saattaa olla, että Jukka Kuoppamäki sai jo syntyessään sanoittajan taidot, sillä Sakari Topelius on hänen isoäitinsä isoisä.

Usein hän esiintyi Mikko-veljensä kanssa. Nyt jo edesmennyt Mikko Kuoppamäki soitti sen ajan erikoisuutta: hyppykeppiä.

– Levyt tehtiin itse öisin Pekka Nurmikallion kellaristudiossa.

Jukka Kuoppamäki vältti keikkaelämän houkutukset. Hän ei juopotellut, eikä hänen ole koskaan kerrottu heilastelevan muiden naisten kanssa.

– Tiesin, että kaulin odottaa kotona, Kuoppamäki vitsailee.

1977 Jukka Kuoppamäki kohahdutti ratkaisullaan: hän lähti Saksaan opiskelemaan Kristiyhteisön papiksi.

– Ja sinne jäätiin, kun kirkko ei lähettänytkään minua Suomeen papiksi kuten oli puhuttu.

Jukka Kuoppamäki toimi pappina Stuttgartissa, Wupperthalissa ja Dortmundissa. Nyt Kuoppamäet asuvat Kölnissä.

– Kun minua pyydettiin lähtemään Saksaan papiksi, en uskaltanut ensin kertoa sitä Sirpalle, joka sitten totesi vain ”eikö ole mitään muuta maata?”.

Vaikuttava hetki Jukalle oli, kun vaimo sanoi ”mihin sun täytyy mennä, tulen mukana”.

Kuoppamäen ratkaisua ei edeltänyt yhtäkkinen uskoontulo, mutta pitkään hän oli ollut eräänlainen totuudenetsijä. Kristiyhteisö tuntui hänestä oikealta paikalta.

– Elämä oli iloista etsimistä, mutta luottamus korkeampaan minulla oli ollut aina.

Jukka Kuoppamäki vuonna 1983.

Kun Kuoppamäki lähti Saksaan, hänen musiikkiuransa oli huipulla: levyjä myytiin, keikkoja riitti ja rahaa tuli.

– Se lopahti Saksaan muuttooni, mutta en kadu lähtöäni.

Isoin takaisku Kuoppamäelle oli, kun hän joutui lopettamaan oman levy-yhtiönsä merkittävän asiakkaan konkurssin takia.

– Olin sormi suussa, miten tästä selvitään. Velkojen maksuun meni pitkään. Mutta kaikella on tarkoitus, enkä ole pitänyt rikastumista tärkeänä. Elämä on kuoppaa ja mäkeä.

Kuoppamäki tietää, että kilpailijat edistivät hänen yrityksensä alasajoa.

– Mutta oma syy, minulla ei ollut valmiuksia liikemieheksi.

1980-LUKU

Iso uutinen oli, kun Kuoppamäen suurperheeseen syntyi 1983 vielä kuopus Aarni, pitkän vaippatauon jälkeen. Kun Sirpa näki unta vauvasta, Jukkakin innostui ajatukseen.

– Kun kehto alkoi kylmentyä, tuli mieleen, että olisi kiva saada vielä lapsi. Lasta tehtiin sitten lämpömittarin ja sekuntikellon kanssa, Jukka muistelee.

Kuoppamäki teki myös uusia lauluja. Hän sävelsi varsinkin Chrisse Johanssonin tekstejä, esimerkiksi Viikonloppuisän ja Rotunaisen. Vastavihittynä pappina hän pystyi keikkailemaan vain ani harvoin.

Vuonna 1997 Kuoppamäki esiintyi Kiasmassa.

1990-LUKU

Jukka Kuoppamäki alkoi taas keikkailla Suomessa kesäisin. Hän esitti myös pelimannilauluja Taika-tyttärensä kanssa. Hittikappaleita häneltä syntyi muille laulajille: Katri Helenalle Anna mulle tähtitaivas, Dannylle ja Aikamiehille Tämä taivas, tämä maa sekä Jari Sillanpäälle Satulinna.

– Olen kirjoittanut noin 2000 laulua, joista hittejä on noin 50, Kuoppamäki kertoo.

Sitä Kuoppamäki ei osaa sanoa, onko hän enemmän sanoittaja vai säveltäjä.

– Esittäminen on kuitenkin se kohokohta, hän toteaa.

Kun musiikkimaailma alkoi muuttua, Kuoppamäki sai kuulla eräältä levy-yhtiöltä ”olet jo saavuttanut kaiken”.

– Olisiko joku sanonut Picassolle ”miksi sä vielä maalaat”, Kuoppamäki heittää.

Jukka Kuoppamäki esiintyi euroviisujen 2.karsinnassa Tampereella 27. tammikuuta 2007.

2000- & 2010-LUKU

Jukka Kuoppamäki jäi papin työstään eläkkeelle 2012. Hän on tehnyt edelleen albumeja, keikkaillut ja saanut ansaitusti elämäntyöstään Emma-patsaan.

– Taiteilijan ura alkoi tavallaan uudelleen, kun se ei enää haitannut varsinaista työtäni.

Kuoppamäet jäivät asumaan Saksaan, koska siellä asuu viisi heidän lapsistaan. Kaksi lasta asuu Suomessa. Kesät he ovat Emäsalon-talossaan.

– Ei ole tarvinnut pitkään aikaan vaippoja vaihtaa, mutta koko ajan lapset pyörivät kuvioissa, aina on joku käymässä, Kuoppamäki naurahtaa.

Jukka Kuoppamäki valmistautuu 60-vuotistaiteilijajuhlakonserttiinsa iloisella mielellä. Kesän hän viettää Emäsalossa.

Jukka Kuoppamäki näyttää ja vaikuttaa ikäänsä huomattavasti nuoremmalta.

– En ole oikeastaan ikääntynyt ollenkaan, mitään esteitä ei ole täyspainoiselle elämälle. Sirpalla vähän tasapaino heittää, mutta kuljetaan käsikynkkää, Jukka kertoo.

Pysyvä teema Jukka Kuoppamäen lauluissa on ollut kotiseuturakkaus – ja tietenkin parisuhderakkaus. Vuosi sitten hän julkaisi Sun kanssa kahden -levyn, jossa hän on itse tuottajana.

– Seuraavan levyn laulut ovat jo mapissa, se julkaistaan aikanaan. Mutta levyjä pystyy myymään vain keikoilla, se on pientä bisnestä. Kaikki on nyt netissä ja pilvessä, levykauppoja ei enää ole.

Sirpa ja Jukka Kuoppamäki ovat olleet naimisissa lähes 60 vuotta. Lapsia on seitsemän ja lapsenlapsia kahdeksan.

Nettiä Kuoppamäki ei käytä. Sirpa-puoliso hoitaa kirjanpidon ja kaiken nettiin liittyvän. Välillä vaimo harmittelee kohtaloaan huushollin ainoana nettiosaajana.

– En häpeä sitä, etten ole mitenkään kiinnostunut nykytekniikasta, Kuoppamäki naurahtaa.

Kun Jukka Kuoppamäki miettii elämäänsä, hän toteaa, että tärkeintä on ollut oma perhe.

– Mutta menestyskin on ollut makeaa, ei sitä voi kieltää.

Kuoppamäen kesään kuuluu taas keikkoja. Tärkein on juhlakonsertti heinäkuun lopulla. Kuortaneen Ultrapäivillä hän puhuu muutoksista. Erään muutoksen hän on itsekin tehnyt:

– Me ollaan nyt vegaaneja – lapset pakottivat.

Jukka Kuoppamäen 60-vuotistaiteilijajuhlakonsertti on 25. heinäkuuta taidekeskus Salmelan puistonäyttämöllä, jossa esiintyvät mm. Katri Helena ja Danny sekä Kuoppamäen tyttäret Anna, Inka ja Taika. Konsertit alkavat klo 15 ja klo 19.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?