Kolme suomalaista näyttelijälupausta tavoittelevat läpimurtoa Yhdysvalloissa – arki rapakon takana yllätti: ”Ei tule olemaan helppoa”

Julkaistu:

Suomalaiskolmikko kohtasi ensi kertaa Rouva varapresidentin kuvauksissa. He jahtaavat unelmaansa urasta Hollywoodissa, mutta se ei aina ole helppoa – vuorosanat kun jäävät helposti leikkauspöydälle.
Kolme Hollywoodissa asuvaa suomalaista näyttelijää kohtasivat ensi kertaa tv-sarja Veepin (suom. Rouva varapresidentti) kuvauksissa. Nyt he auttavat toisiaan selviytymään filmikaupungin kaaoksessa.

Hollywood Boulevard pursuaa turisteista keväisenä arkipäivänä.

Supersankarihahmot, käärmemiehet ja katumuusikot kilpailevat ohikulkijoiden huomiosta ja kolikoista Kiinalaisen Teatterin edustalla. Torvet soivat, rummut pärisevät ja sightseeing-firmojen työntekijät koettavat houkutella kiertoajeluille.

Kaiken kakofonian keskellä Säde Katarina Pohjolainen, 21, poseeraa kameralle viehkeästi.

Neito syntyi Suomessa, mutta muutti Floridaan jo kahden kuukauden iässä. Suomalaiset vanhemmat Nina ja Henri omistavat Tampan lähellä Zephyrhillsissä skydiving-välineitä valmistavan yrityksen. Tytär ei vielä ole kokeillut laskuvarjohyppäämistä.

– Iskä ei halua, että alan hypätä, koska kaikki jäävät siihen koukkuun, Pohjolainen perustelee.

Naisessa on klassista glamouria. Jo toisella kymmenellä hän oli pitkä, hoikka ja halusi esiintyä.

– Olin muuten ujo, mutta aina kun pääsin lavalle, en ollut enää yhtään. Tulin Los Angelesiin 11-vuotiaana mallikilpailuun. Sinne tuli agentteja ympäri maailmaa katsastamaan uusia kykyjä, näyttelijä kertoo.

Kilpailussa mitattiin mallin- ja näyttelijänlahjoja. Säde sai huomiota näyttelemisestään. Kisan avulla Säde sai itselleen muotimanagerin.


– Tein mallinhommia. Kävin pari, kolme kertaa vuodessa New Yorkissa, otin runway-kursseja ja otatin itsestäni kuvia malli-portfolioon.

– Usko itseesi. Älä mieti, mitä muut ajattelevat. Ja muista pitää hauskaa, silloin kaikki menee hyvin, Säde filosofoi.

Juuri kun mallinura oli pääsemässä täyteen vauhtiin, kohtalo puuttui peliin.

– Olin kaverin mopon kyydissä Tapiolan puistossa. Kaaduttiin, jalka jäi mopon alle ja murtui. Piti ottaa taukoa mallinhommista, koska en pystynyt kävelemään korkokengissä, Säde tilittää.

Nilkan paraneminen kesti kaksi vuotta.

Näyttelijähommat alkoivat kaivertaa tytön mielessä. Hän suoritti lukion netissä kahdessa ja puolessa vuodessa. Los Angelesissa asuva manageri Guy Gilliand kutsui luokseen.

– Vanhemmat sanoivat, että voin mennä Los Angelesiin kolmeksi kuukaudeksi, käydä näyttelijäkursseilla ja katsoa, miten se menee. Äiti käy vähän väliä moikkaamassa. Tulin tänne, enkä ikinä lähtenyt pois, Säde summaa.

Siitä on nyt viisi vuotta. Aluksi Säde asui kimppakämpässä. Koska LA:n vuokrat ovat pilvissä, yhdessä vanhempien kanssa päätettiin käyttää opiskeluun varatut säästöt asunnon käsirahaan.

– Nyt omistan kolmion Valley Villagessa ja maksan asuntolainan lyhennystä saman verran kuin ennen maksoin vuokraa.

Nainen on ottanut yksityistunteja ja käynyt näyttelijäkursseilla.

– Se oli pelottavaa ja täysin erilaista kuin mitä olin ajatellut. Luulin, että kun kamera lähtee käymään, pitää esiintyä. Ryhtikin parani saman tien. Ohjaaja sanoi että ei, ole ihan rennosti. Kuvittele, että olen paras kaverisi, nainen kuvailee.

Yksi kursseista valmensi koe-esiintymisiin, jota kautta näyttelijät saavat töitä Hollywoodissa.

– Pitää tehdä ratkaisuja nopeasti. On näyteltävä virheettömästi, mutta samalla mietittävä, miten erottua muista.

Veep-sarjan koe-esiintymiskutsu tuli vain tunteja ennen h-hetkeä.

– Agentti viestitti, että pääsenkö Paramount Studioille kahden ja puolen tunnin päästä, Pohjolainen kertaa.


Nainen vaihtoi vaatteita, printtasi saamansa repliikit, meikkasi ja lähti koekuvauksiin. Roolihahmo oli Suomen suurlähetystön työntekijä.

Kun Pohjolainen pääsi paikalle, siellä oli muitakin odottamassa vuoroaan. Kaksi naista puhui keskenään suomea, kun taas kaksi miestä keskusteli englanniksi. Toisella miehistä oli etelävaltiolainen korostus.

– Hänen agenttinsa oli varmaan ajatellut, että koska mies oli vaaleatukkainen, tämä menisi suomalaisesta, Säde arvelee.

Koekuvaus sujui viidessä minuutissa. Kuvauksiin piti olla valmis jo seuraavana päivänä.

– Kun en kahteen päivään kuullut mitään, ajattelin, ettei siitä tullut mitään. Viikkoa myöhemmin manageri soitti ja sanoi, että sain roolin.

Kuvauspaikalla oli oltava viideltä aamulla.

– Nukuin vain tunnin kun olin niin jännittynyt.

Kuvauspaikalla jokaiselle näyttelijälle oli oma osastonsa asuntovaunussa, jossa luki roolihahmon nimi. Säde oli ”Finnish Embassy Staffer #2”.

Seurasivat paperityöt, hiukset ja meikki, jonka jälkeen tunti odottelua. Sitten näyttelijät tuotiin kuvauspaikalle.

– Sarjan päätähti Julia Louis-Dreyfus tuli kättelemään. Hänelle se oli selvästi normaali työpäivä. Hän oli todella mukava ja keskittynyt työhönsä, Säde luonnehtii.

Kohtauksessa henkilökunta on aamiaisella Suomen Oslon suurlähetystön keittiössä.

Julia Louis-Dreyfus esittää Yhdysvaltain presidenttiä ja Sally Phillips Suomen ex-pääministeriä. Phillips avaa jääkaapin ja kysyy, kuka söi kaikki jugurtit. Säde sanoo, että presidentti söi ne.

– Syytän Juliaa sotarikolliseksi ja poistun, Säde paljastaa.

Kohtaus kuvataan monta kertaa. Viimeisessä otoksessa kaikki saavat improvisoida. Ohjaaja pyysi jäämään paikalle loppupäiväksi siltä varalta, että heitä tarvittaisiin. Nainen pääsi lähtemään kotiin iltayhdeksältä, eli päivä venyi 16-tuntiseksi.

– Halusin soittaa vanhemmille ja kertoa, miten meni, Säde nauraa.


Iisalmesta kotoisin oleva Miska Kajanus, 39, pääsi lukiossa musikaalin Häräntappoase päärooliin. Se sinetöi päätöksen ryhtyä näyttelijäksi. Hän opiskeli alaa Floridassa New World School of the Arts -koulussa ja meni Los Angelesiin työharjoitteluun.

– Olin tarjoilijana Hollywoodissa, tein avustajan hommia ja elin sitä unelmaa, Kajanus kuvailee.

Vuoden kuluttua viisumi umpeutui ja mies joutui palaamaan Suomeen. Hän kävi esittäytymässä suomalaisille tuotantoyhtiöille ja alkoi saada niistä näyttelijäntöitä.

Vähitellen hän rakensi itselleen voimakkaan lavapersoonaan esiintymällä vähän kaikkialla.

– Olen keikkaillut ostoskeskuksissa ja tehnyt satoja orkesterikeikkoja lapsille päiväkodeissa ja ala-asteella. Olemme tehneet pari levyäkin. Olen soittanut baarissa humalaisille ja esittänyt stand upia klubeissa, Miska luettelee.

Sitten onni potkaisi. Näyttelijä voitti arpajaisissa green cardin ja palasi filmikaupunkiin.

Täällä päivän, parin mittaiset keikat näyttelevät merkittävää osaa työllistymisessä. Hän on ollut hakkeri, natsi ja venäläisen musiikkivideon pelle. Mies ja kitara viihdyttävät LA:n eri suomalaistilaisuuksissa ja sivutyönään hän auttaa tuotantoyhtiössä.

– Täällä pitää olla aktiivinen. Kaikkiin ihmisiin, joita tapaat, pitää suhtautua positiivisesti. Työtilaisuuksia saattaa syntyä yllättävistä kohtaamisista, Miska vinkkaa.

Hän ilmoittautuu päivittäin useisiin rooleihin. Osa tulee casting-nettisivujen kautta, osa omalta agentilta, kuten Veep.

– Agentti soitti ja kysyi, pääsenkö samana päivänä Paramount Studioille koe-esiintymiseen. Oli osoitettava osaavansa puhua suomea, Kajanus kertaa.


Miska sai Suomen lähetystön turvamiehen roolin. Kuvauspäivänä suomalaismiestä ei meinattu päästää kuvauspaikalle.

– Mulla on sellainen 500 dollarin auto, jossa on lommoja. Filmiyhtiön vartija oletti, että olen avustaja. Painotin, että minulla on puherooli ja pääsin lopulta sisään, mies ilmoittaa.

Viime vuodet Miska on asunut 1920-luvulla rakennetussa yksiössään. Se avautuu viehättävälle sisäpihalle. Ikävä kyllä, talo puretaan pian pilvenpiirtäjän tieltä.

Hanna Juurakko, 34, nauraa, että asui suunnilleen Miskan yksiön komeron kokoisessa makuuhuoneessa Lontoossa. Nainen on kotojaan Kirkkonummen Veikkolasta.

– Kirjoitin ja ohjasin näytelmiä ja järjestin iltamia lapsesta saakka. Sain käyttää niihin koulun tiloja, Juurakko taustoittaa.

Hän näki lehti-ilmoituksen, jossa etsittiin lapsinäyttelijää Hilarius-Hiiri ja Loru-Liisa –elokuvaan. Vanhemmiltaan salaa hän haki rooliin ja pääsikin koekuvauksiin Jyväskylään.

– Siinä vaiheessa piti kertoa vanhemmille, että tuli kutsu, nainen naurahtaa.

Hän ei saanut roolia, mutta kipinä näyttelemiseen oli syttynyt. Hän teki lukioaikana kesätöitä hotellissa, Englannissa. Ylioppilaaksi valmistuttuaan hän muutti Lontooseen opiskelemaan näyttelemistä.

Hänkin voitti vihreän kortin viisumiarpajaissa ja tuli Los Angelesiin 13 vuotta sitten.

– Tein aluksi sketsikomediaa ja improv-teatteria. Olen tehnyt teatteria, äänitöitä, mainoksia ja indie-elokuvia, Juurakko listaa.


Näyttelijä saa usein pohjoismaalaisia rooleja. Hän myös kirjoittaa draamaa ja komediaa. Nainen asuu Hollywoodissa avopuolisonsa kanssa ja joutuu välillä elättämään itsensä hanttihommilla.

– Olen ollut antiikkikaupassa ja koirien ulkoiluttajana. Tällä hetkellä työskentelen tapahtumissa keikkaluontoisesti pari kertaa viikossa. Muuten koe-esiinnyn ja kirjoitan, nainen luonnehtii tyypillistä viikkoaan.

Suomalaisnaiselle näytteleminen on kaikki kaikessa.

– Mielestäni näytteleminen on kivointa, mitä ikinä olen elämässäni tehnyt. Nautin siitä vapaudesta, minkä se tuo. Saa olla erilaisia henkilöitä, kokea erilaisia kokemuksia, kertoa tarinoita, Juurakko kehuu.

Eräänä aamuna naisen herätessä kännykkä välkkyi kuin joulukuusi. Manageri oli lähetellyt useita viestejä Veepin koekuvauksista.

– Kuten Säde, olen suurlähetystön työntekijä siinä aamupalakohtauksessa. Toivottelen hyvää huomenta ja poistun huoneesta, Hanna valaisee.

Nainen voisi tosiaan hyvinkin olla vastaava virkailija.

– Tällaisia koe-esiintymisiä minulla usein onkin – joku hyvin asiallinen sihteeri tai muu ammatti-ihminen, näyttelijä myöntää.


Säteen tavoin naisen oli oltava kuvauspaikalla aamuviideltä, eikä hän pystynyt nukkumaan lainkaan lainkaan edellisenä yönä. Se oli marraskuussa.

Kyseinen Veepin jakso esitettiin Yhdysvalloissa televisiossa toukokuun kuudentena. Kaikkien muiden paitsi Säteen vuorosanat oli leikattu pois lopullisesta versiosta.

Kolmikko näkyy kyllä kohtauksessa taustalla.

Kaiken kovan työn jälkeen tällainen kohtelu kysyy luonteenlujuutta.

– Kyllä, jos tämä on sitä, mitä haluaa tehdä, sitten sitä tekee. On tänne tullessaan ymmärtänyt sen, että työ ei tule olemaan helppoa, Juurakko tunnustaa.

– Toki harmittaa, mutta toisaalta tämä on näyttelijän arkipäivää. Melkein kaikissa tuotannoissa, joissa olen ollut mukana, tällainen juttu on käynyt jollekin. Nyt vaan uusia rooleja kohti, Miska Kajanus tokaisee reippaasti.

Mitä tulevaisuus sitten tuo Hollywoodin suomalaiskolmikolle? Säde nähdään kesällä kauhuelokuvassa Annabelle Comes Home (Annabelle tulee kotiin).

Miska esiintyy blondeerattuna konnana filmissä Wife Carrying – the Untold Story (Eukonkanto – kertomaton tarina). Hanna kirjoittaa käsikirjoitusta ja on kuvannut lyhytelokuvan, jota koettaa saada festareille. Eli suomalaisnäyttelijöiden elämä Hollywoodissa jatkaa vuoristorataansa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt